Pepe

Leeftijd: 41

Het laatste nieuws over Pepe

Pepe is een Portugese centrale verdediger, die ook de Braziliaanse nationaliteit bezit. Hij is international van Portugal en speelt sinds 2019 voor FC Porto.

  • Pepe speelt momenteel voor FC Porto
  • Eerder kwam hij de verdediger voor Marítimo, FC Porto, Real Madrid en Besiktas
  • Met de Madrilenen won hij driemaal de Champions League
  • Pepe werd landskampioen in Spanje (viermaal) en Portugal (driemaal)
  • Met Portugal werd hij Europees kampioen en Nations League-winnaar

Clubcarrière

Képler Laveran Lima Ferreira, zoals hij voluit heet, werd op 26 februari 1983 op de wereld gezet in het Braziliaanse Maceió. Zijn vader vernoemde hem naar wetenschappers Johannes Kepler and Charles Louis Alphonse Laveran. Voetbalfans kennen hem echter vooral van zijn voetbalnaam: Pepe.

In zijn geboorteplaats trapte Pepe zijn voetbalcarrière af bij Sport Club Corinthians Alagoano. De verdediger maakte in 2001 de overstap naar Portugal, waar hij neerstreek bij CS Marítimo. In het tweede team van de eilandbewoners maakte Pepe zijn debuut als professional.

CS Marítimo

Tijdens het seizoen 2001-2002 mocht Pepe voor het eerst minuten maken in de hoofdmacht van CS Marítimo (vier wedstrijden). In het daaropvolgende contractjaar groeide de verdediger uit tot een vaste waarde en die status trok hij door in het seizoen 2003-2004. In totaal werd er in 63 officiële wedstrijden (drie doelpunten) een beroep op hem gedaan.

Gedurende zijn periode bij CS Marítimo speelde Pepe zich in de kijker bij Sporting Portugal. In Lissabon mocht hij een proefperiode afwerken, maar beide clubs konden het niet eens worden over de transfervoorwaarden. In de zomer van 2004 stapte Pepe alsnog over naar een Portugese topclub: de kersverse landskampioen en Europa League-winnaar FC Porto haalde hem aan boord.

FC Porto

Pepe debuteerde op 11 september 2004 als speler van FC Porto, dat tegen Sporting Braga op een 1-1 gelijkspel bleef steken. In zijn eerste seizoen fungeerde de centrale verdediger voornamelijk als back-up, maar hij speelde alsnog 22 officiële wedstrijden onder de drie trainers die dat seizoen voor de groep stonden in het Estádio do Dragão. Zijn definitieve doorbraak beleefde Pepe onder leiding van de Nederlander Co Adriaanse.

Bij FC Porto groeide Pepe uit tot een van de beste verdedigers van de Portugese competitie. In totaal speelde hij 89 officiële wedstrijden voor Os Dragões (acht doelpunten). Pepe won tijdens zijn eerste periode bij de club tweemaal de landstitel (2006 en 2007). Ook mocht hij de Taça de Portugal, de Supertaça Cândido de Oliveira en de Intercontinental Cup aan zijn erelijst toevoegen.

(Pro Shots)

Real Madrid

In de zomer van 2007 maakte Pepe de overstap naar de Spaanse topclub Real Madrid. Op 11 augustus 2007 maakte de Portugees zijn debuut in de Supercopa-wedstrijd tegen Sevilla (1-0 nederlaag). Acht dagen later stonden beide clubs opnieuw tegenover elkaar voor de return en ook deze wedstrijd ging verloren: 3-5. Bij een 3-4 stand in de 89ste minuut pakte de verdediger zijn tweede gele kaart.

Pepe liep bij Real Madrid regelmatig tegen een gele of rode kaart aan. De Portugese verdediger bouwde een negatieve reputatie op door bikkelharde overtredingen te begaan. In 2012 lag hij onder vuur na de wedstrijd tegen aartsrivaal FC Barcelona. Volgens critici ging Pepe bewust op de hand van Lionel Messi staan. Spaanse media veroordeelden diens actie, waar toenmalig Manchester United-aanvaller Wayne Rooney hem als ‘idioot’ bestempelde.

In 2009 werd Pepe zelfs al eens voor tien wedstrijden geschorst. Tegen Getafe ging de Real Madrid-verdediger helemaal los door de op de grond liggende tegenstander Francisco Javier Gasquero tot twee keer toe tegen het lichaam te schoppen. “Geen idee wat er in die wedstrijd allemaal is gezegd, maar Pepe wilde hem echt opeten en was aan het wachten op het juiste moment om dat te doen. Iedereen mocht zien dat hij hem ging pakken”, vertelde Royston Drenthe in 2019 aan de NOS.

Ondanks alle kritiek op zijn fysieke spel groeide Pepe uit tot een gewaardeerde speler bij Real Madrid. Tot de zomer van 2017 speelde hij maar liefst 334 officiële wedstrijden in het shirt van De Koninklijke, waar hij vijftien doelpunten en twintig assists noteerde. Zijn erelijst als Real-speler is indrukwekkend te noemen: driemaal landskampioen, driemaal Champions League-winnaar, tweemaal bekerwinnaar, tweemaal wereldkampioen, tweemaal de Spaanse Supercup en één keer de Europese Supercup.

Besiktas

In 2017 kwam de samenwerking tussen Real Madrid en Pepe ten einde. De Portugees verhuisde naar de Turkse topclub Besiktas, waar hij anderhalf jaar actief zou blijven. De Süper Lig-club betaalde zo’n 9,5 miljoen euro voor diens handtekening. Hij debuteerde op 13 augustus in de thuiswedstrijd tegen Antalyaspor (2-0 overwinning).

Pepe kreeg op 19 april 2018 zijn eerste rode kaart bij Besiktas, in de Turkse bekerwedstrijd tegen Fenerbahçe. Die wedstrijd werd later stilgelegd nadat zijn trainer vanaf de tribunes was geraakt met een voorwerp. Het huwelijk tussen beide partijen werd in december 2018 voortijdig beëindigd.

De Nederlander Mitchell van der Gaag speelde bij CS Marítimo samen met Pepe. In het NOS-interview van 2019 verklaarde hij: “Mensen denken vaak dat Pepe buiten het veld ook zo gek als een deur is. Nou, totaal niet! Ik sprak hem toevallig vorig jaar nog even kort telefonisch. In de kleedkamer van NAC hadden we Mikhail Rosheuvel en die was bevriend met een speler van Besiktas, waar Pepe toen speelde. Ik kreeg de telefoon doorgegeven en we maakten kort een praatje. Het is een prettige gozer.”

(Pro Shots)

Terugkeer bij FC Porto

Na zijn vertrek bij Besiktas sloot Pepe zich in januari 2019 aan bij FC Porto. Een week later maakte hij zijn comeback voor de Portugese topclub, waar hij in oktober 2020 werd verkozen tot aanvoerder. De verdediger heeft sindsdien alle Portugese prijzen opnieuw gewonnen, waaronder de landstitels van 2020 en 2022.


Interlandcarrière

Bondscoach Luiz Felipe Scolari van Portugal liet Pepe op 21 november 2007 debuteren in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (0-0). Na drie interlands mocht de verdediger meteen mee naar het EK van 2008. De Portugezen wonnen de eerste twee groepswedstrijden, mede dankzij diens openingstreffer in de met 2-0 gewonnen groepswedstrijd tegen Turkije. Het avontuur sneuvelde in de achtste finale door toedoen van Duitsland (2-3).

Pepe was eveneens actief op drie WK’s (2010, 2018 en 2022) alsmede drie andere EK’s (2012, 2016 en 2021). Het grootste succes met Portugal werd bereikt op de Europese eindronde van 2016. In Frankrijk werd de EK-finale bereikt én gewonnen ten koste van gastheer Frankrijk (0-1 na verlenging).

(Pro Shots)

In de verloren kwartfinalewedstrijd tegen Marokko op het WK 2022 speelde Pepe zijn 133ste interland voor Portugal. Slechts twee spelers droegen vaker het tenue van de nationale ploeg: Cristiano Ronaldo en João Moutinho.

Laatste update: 11 april 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie