Besiktas

Istanbul

Prijzenkast Besiktas

16x landskampioen

11x bekerwinnaar

9x Turkse Supercup

Het laatste nieuws over Besiktas

Besiktas is een Turkse voetbalclub uit Istanbul. Thuiswedstrijden van De Zwarte Adelaars worden afgewerkt in het Besiktas Stadyumu.

  • Besiktas werd in 1903 opgericht
  • Het Besiktas Stadyumu is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘De Zwarte Adelaars’
  • Besiktas veroverde zestien keer de Turkse titel
  • Fenerbahçe en Galatasaray zijn de grote concurrenten

Besiktas in nationaal clubverband

Besiktas ontstond op 3 maart 1903 onder de naam Besiktas Bereket Jimnastik Kulübü. Een groep van 26 jongeren besloot de club op te richten, waarna al snel meer leeftijdsgenoten zich besloten aan te melden. Dit wapenfeit was niet zonder risico, aangezien sportclubs en sportactiviteiten in die periode nog verboden waren in Turkije. Pas op 3 augustus 1909 werden sportclubs bij wet toegestaan. In het volgende jaar zag Besiktas dan ook officieel het levenslicht onder de naam Besiktas Ottoman Jimnastik Kulübü.

Binnen Besiktas werd voetbal al snel de belangrijkste sport. In de beginjaren speelde de club in een rood-wit tenue, maar tijdens de Balkanoorlog (1912-1913) verloor men enkele leden. Om die reden besloot het bestuur om een blijvend eerbetoon te brengen door de inmiddels traditionele clubkleuren in te voeren: zwart-wit. Besiktas beloofde terug te keren naar de oorspronkelijke kleur zodra Turkije de verloren gebieden heroverd had, maar dat is nog altijd niet het geval.

In de eerste decennia bestond er nog geen profvoetbal in Turkije. Samen met Fenerbahçe en Galatasaray was Besiktas verwikkeld in de strijd om het kampioenschap van Istanbul. In 1924 wist de club dit gevecht voor het eerst in eigen voordeel te beslissen. Tien jaar later volgde een tweede titel, maar De Zwarte Adelaars lieten zich vooral gelden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Tot en met 1954 liep het aantal stadskampioenschappen op naar dertien. Fenerbahçe (zestien keer) en Galatasaray (veertien) waren allebei iets succesvoller.

Het logo van Besiktas
Het logo van Besiktas (Pro Shots)

Eerste landstitel

Voorafgaand aan het seizoen 1956-1957 introduceerde de Turkse voetbalbond een landelijke voetbalcompetitie. In de Federasyon Kupasi, de voorloper van de Süper Lig, schreef Besiktas meteen kampioenschap door de allereerste titel binnen te slepen. In het tweede seizoen volgde titelprolongatie door Galatasaray in de finaleronde tweemaal opzij te zetten. Besiktas wist dankzij dit succes deelname aan de Europacup I af te dwingen, maar al te veel succes leverde dat niet op.

In de jaren zestig wist Besiktas het succesverhaal te continueren door een drietal titels te pakken (1960, 1966 en 1967). De jaren zeventig verliepen daarentegen dramatisch. De Zwarte Adelaars wisten dit decennium geen enkel kampioenschap binnen te slepen. Besiktas wist in 1974 voor het eerst de Turkse beker te winnen door Trabzonspor over twee duels te verslaan (2-0 thuis, 1-0 uit), maar in competitieverband ging het een stuk moeizamer. Zowel in 1976 als 1980 eindigde men zelfs als elfde.

Sportieve revanche

In de jaren tachtig kroonde Besiktas lichte tekenen van herstel. De club veroverde twee landstitels (1982 en 1986) en één beker (1989) in deze periode, naast een aantal Turkse Supercups. Het team wist deze lijn door te trekken in de jaren negentig. Tussen 1990 en 1995 veroverde Besiktas vier landstitels en twee bekers. Ook de bekerfinale van 1998 tegen Galatasaray leverde een eindzege op (na strafschoppen).

Omstreeks 2000 beleefde Besiktas een kleine dip, maar al snel pakte men het weer op. De Roemeense trainer Mircea Lucescu leidde de club in 2003 naar een nieuw kampioenschap. In het seizoen 2008-2009 volgde een nieuw hoogtepunt door de Turkse dubbel binnen te slepen, voor de tweede keer na 1990. Tussendoor realiseerde men eveneens nieuw succes in het nationale bekertoernooi.

Nieuwe successen

Besiktas won in 2011 de bekerfinale ten koste van Istanbul Basaksehir. Spelers als Rüstü Recber, Mehmet Aurélio, Guti, Ricardo Quaresma en Simão Sabrosa maakten zoal deel uit van dit team. De formatie uit Istanbul beschikte daarmee zeker over kwaliteit, maar de volgende vier seizoenen verliepen zonder glans. Pas in 2016 wist de club weer een hoofdprijs binnen te slepen door Fenerbahçe op vijf punten achterstand te zetten. Mario Gómez kroonde zich dat jaar tot topscorer van de Süper Lig.

Jeremain Lens (Besiktas)
Jeremain Lens (rechts) in duel namens Besiktas (Pro Shots)

Tijdens het seizoen 2016-2017 prolongeerde Besiktas de landstitel door de andere clubs uit Istanbul allemaal op achterstand te houden. Na dit jaargang moest de club opnieuw een aantal jaar wachten op nieuw succes, maar het seizoen 2020-2021 verliep bijzonder succesvol door alle mogelijke prijzen van Turkije binnen te slepen (landstitel, beker en supercup). De Canadees Cyle Larin eindigde op een gedeelde tweede plaats in het topscorersklassement met negentien Süper Lig-treffers.

Na het succes van 2021 moest Besiktas drie jaar wachten op nieuw succes: in de bekerfinale vloerde men Trabzonspor met 3-2. De zesde plaats in competitieverband stelde echter zwaar teleur, waardoor de clubleiding besloot om een trainerswissel door te voeren. Giovanni van Bronckhorst ging in de zomer van 2024 aan de slag als nieuwe eindverantwoordelijke.

Rivaliteit

Besiktas geldt samen met Fenerbahçe en Galatasaray als de grote drie van Turkije. Al deze clubs zijn afkomstig uit Istanbul, waardoor de rivaliteit tussen de clubs vanzelfsprekend groot is. Vanuit De Zwarte Adelaars is het sentiment jegens Fenerbahçe het grootst.


Besiktas in Europees clubverband

Besiktas debuteerde in het seizoen 1958-1959 op het Europese strijdtoneel. De Turken bereikten het hoofdtoernooi van de Europacup I ten koste van Olympiakos Piraeus, maar sneuvelde in de eerste ronde meteen door toedoen van Real Madrid. De Spaanse grootmacht domineerde in die jaren het Europese voetbal. Besiktas bleef in het restant van de twintigste eeuw regelmatig terugkeren in verschillende toernooien, maar de kwartfinale bleek het maximaal haalbare. Meestal sneuvelde men zelfs al in de eerste of tweede ronde.

In het seizoen 2002-2003 bereikte Besiktas nogmaals de laatste acht in Europa. De UEFA Cup-campagne eindigde destijds door toedoen van SS Lazio (1-3 over twee wedstrijden). Tijdens het seizoen 2016-2017 bleek dat opnieuw het eindstation, ditmaal in de Europa League tegen Olympique Lyon. Een halve finale in Europees verband ontbreekt zodoende nog altijd in de geschiedenisboeken van Besiktas.

Balans tegen Nederlandse clubs

Besiktas speelde tot en met het seizoen 2023-2024 in totaal tien officiële wedstrijden tegen Nederlandse clubs. De Turken hebben een negatieve balans met twee overwinningen, één gelijkspel en maar liefst zeven nederlagen. Ajax fungeerde maar liefst zesmaal als tegenstander, waar Feyenoord en PSV elk twee onderonsjes noteerden.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Besiktas gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Ryan Babel2017-2019
Jeremain Lens2017-2022
Wout Weghorst2022-2023

In de zomer van 2024 werd Giovanni van Bronckhorst aangesteld als hoofdtrainer van Besiktas. Jean-Paul van Gastel werd op zijn beurt aangesteld als assistent-trainer.


Het stadion van Besiktas

Het Besiktas Stadyumu, ook wel het Tüpras Stadyumu genoemd, is sinds 2016 de thuisbasis van Besiktas. Het nieuwe complex verving het oude BJK Inönü Stadium, dat op dezelfde locatie te vinden was. De hedendaagse capaciteit van het stadion bedraagt 42.590 plaatsen.

In het beginstadium stond het stadion bekend als de Besiktas Arena. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vond de term ‘Arena’ echter niet passen bij een voetbalclub, waardoor hij de naam liet wijzigen in ‘Stamyumu’. In het geval van Galatasaray gebeurde dat ook.


Veelgestelde vragen over Besiktas

Wanneer is Besiktas opgericht?

Op 3 maart 1903

Wat is het adres van het Besiktas Stadyumu?

Besiktas Stadyumu
Visnezade Mahallesi Kadırgalar Caddesi No: 1
34357 Besiktas/Istanbul
Turkije

Wat is de capaciteit van het Besiktas Stadyumu?

42.590 plaatsen

Wat is de website van Besiktas?

Klik hier om Besiktas online te bezoeken

Waar kan ik Besiktas vinden op sociale media?

Besiktas is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Populaire spelers Besiktas

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie