Besiktas

Istanbul

Prijzenkast

16x landskampioen

10x bekerwinnaar

10x Turkse Supercup

Het laatste nieuws over Besiktas

De Turkse miljoenenstad Istanbul telt drie Süper Lig-topclubs, waaronder Besiktas. De Zwarte Adelaars spelen de thuiswedstrijden in het Vodafone Park, dat ruim veertigduizend plaatsen telt.

  • Besiktas werd in 1903 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Vodafone Park
  • De bijnaam van de club luidt ‘De Zwarte Adelaars’
  • Het team werd zestien keer Turks kampioen
  • Samen met Fenerbahçe en Galatasaray vormt Besiktas de topdrie van Turkije

Eén van de grote drie in Turkije

Besiktas werd op 3 maart 1903 opgericht als Besiktas Bereket Jimnastik Kulübü. Aanvankelijk waren sportclubs en sportactiviteiten nog verboden in Turkije, maar desondanks bleef de voetbalclub uit Istanbul bestaan tot er een wet werd aangenomen om sporten toe te staan (1909). De officiële oprichting dateert als gevolg daarvan pas van 20 januari 1910, ditmaal onder de naam Besiktas Ottoman Jimnastik Kulübü.

Tijdens de Balkanoorlog verloren veel Besiktas-leden het leven. Als eerbetoon werden de eerste clubkleuren (rood-wit) ingeruild voor zwart-wit en die kleurencombinatie is nog altijd van toepassing op de Turkse club. In de jaren dertig deed Besiktas voor het eerst een gooi naar de landstitel, maar Fenerbahçe ging er met het kampioenschap vandoor. In latere decennia zouden Besiktas, Fenerbahçe en Galatasaray uitgroeien tot de voetbaltop van Turkije.

Eerste glorietijdperk

Besiktas behaalde de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis in het seizoen 1956-1957. Het tweede en derde kampioenschap lieten niet lang op zich wachten, aangezien De Zwarte Adelaars ook in 1958 en 1960 uitgroeiden tot de beste ploeg van Turkije. Besiktas had de smaak te pakken en greep in het vervolg van de jaren zestig nog tweemaal de landstitel (1966 en 1967).

In de jaren tachtig bleef Besiktas bovenin meedraaien, maar dat leverde ‘slechts’ twee landstitels op (1982 en 1986). Tussen 1990 en 1995 lukte het vaker om de titelstrijd in eigen voordeel te beslissen: vier keer. Besiktas kon die lijn niet doortrekken in de twee daaropvolgende decennia, alleen in 2003 en 2009 werd het kampioenschap nog een prooi, maar dankzij de successen van 2016, 2017 en 2021 werd het totaal naar zestien gebracht.

Alleen Galatasaray (23 keer) en Fenerbahçe (negentien) zijn vaker de nummer één van Turkije geworden. Besiktas won tien keer de nationale beker.


Europees voetbal

Besiktas heeft Turkije sinds 1958 veelvuldig mogen vertegenwoordigen in Europees verband. In bijna 65 jaar tijd is het de club vooralsnog niet gelukt om daar een succesverhaal aan vast te koppelen. Driemaal stonden De Zwarte Adelaars in de kwartfinales van een Europees clubtoernooi, maar die ronde bleek in 1987 (Europacup I), 2003 (UEFA Cup) en 2017 (Europa League) telkens het eindstation.

Jeremain Lens

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 streek Wout Weghorst neer bij Besiktas. Na Ryan Babel en Jeremain Lens werd hij de derde Nederlander die zijn thuiswedstrijden afwerkte in het Vodafone Park. Weghorst liep één op twee in Turkije, maar vertrok in januari 2023 om een droomtransfer naar Manchester United te maken.

Laatste update: 30 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie