Fenerbahçe

Istanbul

Prijzenkast

19x landskampioen

7x bekerwinnaar

9x Turkse Supercup

Het laatste nieuws over Fenerbahçe

Fenerbahçe is één van de drie Turkse topclubs uit Istanbul. De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Sükrü Saracoglustadion, dat een capaciteit van ruim 53.700 plaatsen heeft.

  • Fenerbahçe werd in 1907 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Sükrü Saracoglustadion
  • De bijnaam van de club luidt ‘Sari Kanaryalar’
  • Fenerbahçe won negentien landstitels en zeven bekers
  • Galatasaray is de aartsrivaal

Jagen op de Süper Lig-titel

Fenerbahçe werd op 3 mei 1907 opgericht. De clubnaam verwijst naar een vuurtoren in de gelijknamige wijk, maar het huidige stadion is gebouwd in de aangrenzende wijk Kiziltoprak. Overigens maken beide wijken deel uit van het district Kadiköy te Istanbul. In aanloop naar de oprichting werden onder de namen Black Stockings FC en Kadiköy FK al eerder pogingen ondernomen, maar door de strenge regelgeving van Turkije werden beide sportclubs ontbonden. In 1907 werd een derde poging ondernomen en ditmaal met succes.

In 1908 werd de sport voor alle Turken toegestaan en dat leidde ertoe dat Fenerbahçe zich inschreef bij de voetbalcompetitie van Istanbul. Na een moeizame start werd de club in 1912 voor het eerst kampioen. Fenerbahçe werd in totaal zestien keer kampioen van Istanbul, waarvan de laatste keer in 1959. In dat jaar werd een landelijke competitie opgezet: de huidige Süper Lig. Er werd daarvoor al wel een ander Turks kampioenschap afgewerkt, waarin Fener driemaal uitgroeide tot de sterkste club (1933, 1935 en 1944).

In 1959 bestond de Turkse competitie, destijds de Millî Lig geheten, uit twee aparte divisies. Fenerbahçe en Galatasaray bleken de sterkste in hun divisie en mochten het daarom tegen elkaar opnemen met de allereerste landstitel van Turkije als inzet. Fenerbahçe verloor de heenwedstrijd met 1-0, maar toonde veerkracht door de returnwedstrijd met duidelijke cijfers te winnen: 4-0.

Dusan Tadic als speler van Fenerbahçe (Pro Shots)

Fenerbahçe had de smaak te pakken. Tussen 1960 en 1989 pakte Fener elf landstitels. Dat mag een fraaie prestatie heten, aangezien er in de daaropvolgende decennia nog maar zeven titels volgden. De negentiende en vooralsnog laatste landstitel dateert alweer van het seizoen 2013-2014. Fenerbahçe is met dat aantal nog wel altijd de tweede club van Turkije, na aartsrivaal Galatasaray (23).


Derby tegen Galatasaray

Istanbul mag met recht een echte voetbalstad worden genoemd. De drie grootste clubs van Turkije komen allemaal uit deze miljoenenstad, dat zelfs nog meer clubs heeft voortgebracht. Vooral de wedstrijden tussen Fenerbahçe en Galatasaray staan hoog aangeschreven. De onderlinge krachtmetingen tussen de meest succesvolle clubs van het land staan bekend onder de naam Intercontinental Derby, aangezien Fenerbahçe uit het Aziatische deel van Istanbul komt en Galatasaray uit het Europese deel.

(Pro Shots)

Europees voetbal

Fenerbahçe debuteerde in 1959 in een Europees clubtoernooi. In de eerste decennia had de Turkse topclub weinig te vertellen in Europa en dat resulteerde doorgaans in een snelle uitschakeling. Fenerbahçe is er welgeteld één keer in geslaagd om de laatste vier te bereiken buiten de eigen landsgrenzen. In het seizoen 2013-2014 won de formatie uit Istanbul zelfs de eerste halve finalewedstrijd van de Europa League tegen Benfica (1-0), maar de return in Portugal ging met 3-1 verloren.


Nederlanders

Fenerbahçe heeft vier keer onder leiding gestaan van een Nederlandse trainer: Guus Hiddink, Dick Advocaat, Phillip Cocu en Erwin Koeman. Zes landgenoten zijn als voetballer actief geweest namens Fener: Pierre van Hooijdonk, Vincent Janssen, Dirk Kuijt, Jeremain Lens, Gregory van der Wiel en Robin van Persie.

De selectie van Fenerbahçe telt in het seizoen 2023-2024 twee geboren Nederlanders: Jayden Oosterwolde en Ferdi Kadioglu. Laatstgenoemde is international van Turkije.

Laatste update: 6 september 2023

Populaire spelers Fenerbahçe

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie