Vincent Janssen

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Vincent Janssen

Vincent Janssen is een Nederlandse spits. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van het Mexicaanse Monterrey naar het Belgische Royal Antwerp FC.

  • Janssen speelt momenteel voor Royal Antwerp FC
  • De spits maakte indruk als goalgetter van AZ
  • Hij werd te licht bevonden door AZ
  • Ook was Janssen actief voor Tottenham Hotspur en Monterrey
  • In 2023 zwaaide hij af als international van het Nederlands elftal

Clubcarrière

Janssen werd op 15 juni 1994 geboren in het Brabantse Heesch. Hij is een zoon van Annemarie Verstappen, die furore maakte als professioneel zwemster. De spits begon zijn voetbalcarrière bij SV TOP en maakte in 2002 de overstap naar de jeugdopleiding van TOP Oss, dat hij vanwege een samenwerkingsverband inruilde voor NEC. Janssen volgde ook een schoolopleiding in Nijmegen.

Via Feyenoord naar Almere

Janssen vertrok in 2009 bij NEC om zijn droom na te jagen bij Feyenoord. Als A-junior werd de spits landskampioen en topscorer, maar uiteindelijk werd hij toch te licht bevonden door de Rotterdamse club. Na vier jaar maakte Janssen de overstap naar Almere City FC. Onder leiding van trainer Fred Grim maakte Janssen op 3 augustus 2013 zijn professionele debuut in de wedstrijd tegen FC Volendam (2-3 nederlaag). Met tien goals in 35 competitieduels gaf hij zijn eerste visitekaartje af.

In zijn tweede seizoen had Janssen het nog beter voor elkaar. Almere City FC eindigde weliswaar in de middenmoot, nochtans een verbetering van een jaar eerder, maar met negentien doelpunten liet de spits zich meer dan gelden. Mede dankzij Janssen pakte Almere City een periodetitel. Het was dan ook geen verrassing dat er zich grotere clubs aandienden voor de aanvaller.

Afmaker pur sang in Alkmaar (Pro Shots)

Topschutter bij AZ

Janssen koos in de zomer van 2015 voor een overstap naar AZ. Zijn periode in Alkmaar bleef beperkt tot één seizoen, maar dat jaar bleef niet onopgemerkt. De spits scoorde aan de lopende band voor AZ: 32 goals in 49 officiële wedstrijden. Janssen werd met 27 doelpunten topscorer van de Nederlandse Eredivisie, mede dankzij een hattrick tegen Feyenoord in januari 2016.

Geflopt in Londen

Janssen stond dankzij zijn bloedvorm bij AZ in de belangstelling van een aantal aansprekende clubs, waaronder Paris Saint-Germain. Uiteindelijk gaf de spits zijn jawoord aan Tottenham Hotspur, dat zo’n twintig miljoen euro (exclusief bonussen) neertelde voor zijn handtekening. Het betrof voor de Alkmaarders een recorddeal. In Londen kon Janssen zijn topvorm niet doortrekken. Hij fungeerde als stand-in voor goalgetter Harry Kane en dat was terug te zien in diens statistieken: zes goals en vier assists in 38 officiële duels.

Balen in Londen (Pro Shots)

In de eerste wedstrijden van het daaropvolgende Premier League-seizoen bleef het perspectief van Janssen ongewijzigd. Met één minuut aan speeltijd koos de spits in september 2017 voor een uitleenperiode aan het Turkse Fenerbahçe. In Istanbul schoot Janssen alleraardigst uit de startblokken, maar fysieke problemen speelden hem dat seizoen parten. Daardoor bleef zijn inbreng bij Fenerbahçe beperkt tot achttien officiële duels (vijf goals en vier assists).

Mexicaans avontuur

In de zomer van 2019 besloot Janssen definitief afscheid te nemen van Tottenham Hotspur. De spits zorgde voor een grote verrassing door de Londenaren in te ruilen voor het Mexicaanse Monterrey, waar hij meteen de dubbel wist te winnen. In de strafschoppenserie van de play-off finale tegen Club América schoot Janssen raak vanaf elf meter. Monterrey mocht ook deelnemen aan het WK voor clubteams, maar de Nederlander moest dit avontuur missen door een blessure.

Janssen speelde van 2019 tot en met 2022 voor Monterrey. In Mexicaanse dienst won de spits in 2021 de CONCACAF Champions League door opnieuw Club América te verslaan: 1-0. De Nederlander speelde 94 officiële wedstrijden voor de club en scoorde daarin 24 keer.

Blijdschap op Belgische bodem (Pro Shots)

Kampioen met Antwerp

In de zomer van 2022 keerde Janssen terug naar Europa. De spits tekende een vierjarig contract bij Royal Antwerp FC, dat sinds kort onder leiding stond van technisch directeur Marc Overmars en trainer Mark van Bommel. Janssen stond na speelronde vier in België nog droog, maar maakte daarna indruk door in zes opeenvolgende wedstrijden te scoren (zeven doelpunten). Hij eindigde het seizoen op 21 doelpunten en zes assists in 46 officiële duels, waardoor de spits een hoofdrolspeler werd in het kampioenschap van Antwerp.


Interlandcarrière

Als spits van AZ maakte Janssen ook indruk op bondscoach Danny Blind van het Nederlands elftal. Hij maakte zijn interlanddebuut op 25 maart 2016 in de oefeninterland tegen Frankrijk (2-3 nederlaag) en maakte vier dagen later opnieuw minuten in het vriendschappelijke duel met Engeland. Janssen stond met een doelpunt en een assist hoogstpersoonlijk aan de basis van de 1-2 overwinning op het volgepakte Wembley.

Janssen kende een prima start als international, maar verdween in de jaren daarna uit beeld. Groot was dan ook de verrassing toen Louis van Gaal in 2022 opeens weer een beroep deed op de aanvaller. Op 14 juni 2022 maakte Janssen zijn comeback in de Nations League-wedstrijd tegen Wales (2-3 overwinning). In september mocht hij opnieuw opdraven voor het Nederlands elftal, tegen Polen (0-2 zege) en België (1-0 zege). Janssen mocht mee naar het WK, waar hij de openingswedstrijd mocht starten tegen Senegal (2-0 zege).

Janssen als Oranje-international (Pro Shots)

Janssen kreeg ook speeltijd in de laatste groepswedstrijd tegen Qatar (2-0 zege). Het zou diens laatste wedstrijd blijken in Oranje-shirt. De spits kwam in de knock-outfase niet meer in actie en kondigde in 2023 zijn afscheid als international aan, tot verbazing van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie