Gyrano Kerk

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Gyrano Kerk

Gyrano Kerk is een Nederlandse aanvaller. Op dit moment is hij speler van Royal Antwerp FC, dat hem sinds begin 2023 huurt van Lokomotiv Moskou.

  • Kerk speelt momenteel voor Royal Antwerp FC
  • De Belgische club huurt hem van Lokomotiv Moskou
  • Met de formatie uit Antwerpen werd hij in 2023 landskampioen
  • De aanvaller maakte eerder furore bij FC Utrecht

Clubcarrière

Gyrano Emilio Kerk werd op 2 december 1995 geboren in Amsterdam. De aanvaller, die ook Surinaamse roots heeft, speelde in de jeugdopleidingen van achtereenvolgens ASV Fortius, Telstar, HFC Haarlem, AFC DWS en AVV Zeeburgia. Bij laatstgenoemde club debuteerde hij op zestienjarige leeftijd in de A-selectie.

FC Utrecht

In 2012 besloot Kerk een nieuwe poging te wagen om het betaald voetbal te bereiken. Hij stapte over naar de jeugdopleiding van FC Utrecht, waar hij op 22 januari 2014 debuteerde in de A-selectie tijdens de bekerwedstrijd tegen NEC (1-0 nederlaag). In het restant van het seizoen 2013-2014 werd er geen beroep meer gedaan op de razendsnelle aanvaller.

In het seizoen 2014-2015 maakte Kerk zijn debuut voor FC Utrecht in de Eredivisie. Het zou bij vier optredens en één doelpunt blijven, waardoor de Domstedelingen besloten om hem voor een seizoen onder te brengen bij eerstedivisionist Helmond Sport. In het seizoen 2015-2016 speelde Kerk in totaal 36 officiële wedstrijden voor de Helmonders, waar hij met zeven doelpunten en negen assists een goede indruk maakte.

Na een leerzaam seizoen in Helmond keerde Kerk in de zomer van 2016 terug naar FC Utrecht. In het eerste deel van het seizoen kwam hij wederom weinig aan spelen toe, maar na de winterstop veranderde zijn perspectief in de Domstad. Kerk veroverde een basisplaats, waardoor hij in totaal negentien officiële wedstrijden mocht bijschrijven op het hoogste niveau (elf doelpunten en zeven assists). Hij maakte onder meer de gelijkmaker in de finaleronde van de play-offs tegen AZ. Na strafschoppen veroverde FC Utrecht een Europees ticket.

Grote Europese successen behaalde Kerk niet met FC Utrecht, ondanks een aantal doelpunten van zijn voet. In 2020 bereikte zijn team de finale van de KNVB Beker door Ajax uit te schakelen in de halve finale, maar door de uitbraak van de coronacrisis werd de wedstrijd tegen Feyenoord niet meer gespeeld. Kerk speelde nadien nog één seizoen in Utrechtse dienst. Zijn teller steeg in dit seizoen naar in totaal 175 officiële wedstrijden (42 doelpunten, 43 assists).

Transfer naar Moskou

In de zomer van 2021 leek Kerk zijn dienstverband bij FC Utrecht te verlengen. Op de laatste dag van de transfermarkt zwaaide de aanvaller alsnog af in de Domstad. Beide clubs kwamen een transfersom van zo’n 6,5 miljoen euro overeen. In eerste instantie zou het bedrag zelfs zo’n zeven miljoen euro worden, maar vanwege de Russische invasie in Oekraïne en de daaropvolgende financiële beperkingen besloot de Utrecht-leiding voor zekerheid te kiezen. In ruil voor een lagere transfersom werd het volledige bedrag in één keer overgemaakt.

Kerk speelde 28 officiële wedstrijden voor Lokomotiv Moskou in zijn eerste seizoen. Hij eindigde het seizoen op vijf doelpunten en vier assists. De FIFA bood de aanvaller de mogelijkheid om tijdelijk op zoek te gaan naar een andere club, maar pas na de afname van de hoeveelheid speeltijd besloot hij begin 2023 in te stemmen met een uitleenbeurt aan het Belgische Royal Antwerp FC.

(Pro Shots)

Kampioen in België

Kerk debuteerde op 29 januari 2023 voor Royal Antwerp FC. Als vervanger van landgenoot Vincent Janssen mocht de nieuwkomer tegen Anderlecht (0-0) meteen in de basis starten. Trainer Mark van Bommel deed in het seizoen 2022-2023 in totaal 21 keer een beroep op de aanvaller, die zes doelpunten en twee assists achter zijn naam kreeg. Kerk scoorde in de kampioenswedstrijd tegen KRC Genk (2-2) en won met The Great Old eveneens de Beker van België ten koste van KV Mechelen (2-0).

Met de Belgische dubbel op zak werd besloten om Kerk ook in het seizoen 2023-2024 onder te brengen bij Royal Antwerp FC. In zijn eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen won hij zijn derde hoofdprijs: de Belgische Supercup.

Laatste update: 25 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie