Gyrano Kerk

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Gyrano Kerk

Gyrano Kerk is een Nederlandse aanvaller met Surinaamse roots. De international van Suriname staat onder contract bij Lokomotiv Moskou, dat hem vanaf januari 2023 anderhalf jaar verhuurde aan Royal Antwerp FC.

  • Kerk speelt momenteel voor Lokomotiv Moskou
  • De Russen verhuurden hem anderhalf jaar aan Royal Anwerp FC
  • Met de formatie uit Antwerpen won hij de Belgische dubbel
  • De aanvaller maakte eerder furore bij FC Utrecht

Clubcarrière Gyrano Kerk

Gyrano Emilio Kerk werd op 2 december 1995 geboren in Amsterdam. De aanvaller, die ook Surinaamse roots heeft, speelde in de jeugdopleidingen van achtereenvolgens ASV Fortius, Telstar, HFC Haarlem, AFC DWS en AVV Zeeburgia. Bij laatstgenoemde club debuteerde hij op zestienjarige leeftijd in de A-selectie.

Uitleenperiode na Utrecht-debuut

In 2012 besloot Kerk een nieuwe poging te wagen om het betaald voetbal te bereiken. Hij stapte over naar de jeugdopleiding van FC Utrecht, waar hij op 22 januari 2014 debuteerde in de A-selectie tijdens de bekerwedstrijd tegen NEC (1-0 nederlaag). In het restant van het seizoen 2013-2014 werd er geen beroep meer gedaan op de razendsnelle aanvaller.

In het seizoen 2014-2015 maakte Kerk zijn debuut voor FC Utrecht in de Eredivisie. Het zou bij vier optredens en één doelpunt blijven, waardoor de Domstedelingen besloten om hem voor een seizoen onder te brengen bij eerstedivisionist Helmond Sport. In het seizoen 2015-2016 speelde Kerk in totaal 36 officiële wedstrijden voor de Helmonders, waar hij met zeven doelpunten en negen assists een goede indruk maakte.

Doorbraak bij FC Utrecht

Na een leerzaam seizoen in Helmond keerde Kerk in de zomer van 2016 terug naar FC Utrecht. In het eerste deel van het seizoen kwam hij wederom weinig aan spelen toe, maar na de winterstop veranderde zijn perspectief in de Domstad. Kerk veroverde een basisplaats, waardoor hij in totaal negentien officiële wedstrijden mocht bijschrijven op het hoogste niveau (elf doelpunten en zeven assists). Hij maakte onder meer de gelijkmaker in de finaleronde van de play-offs tegen AZ. Na strafschoppen veroverde FC Utrecht een Europees ticket.

Grote Europese successen behaalde Kerk niet met FC Utrecht, ondanks een aantal doelpunten van zijn voet. In 2020 bereikte zijn team de finale van de KNVB Beker door Ajax uit te schakelen in de halve finale, maar door de uitbraak van de coronacrisis werd de wedstrijd tegen Feyenoord niet meer gespeeld. Kerk speelde nadien nog één seizoen in Utrechtse dienst. Zijn teller steeg in dit seizoen naar in totaal 175 officiële wedstrijden (42 doelpunten, 43 assists).

Gyrano Kerk (FC Utrecht)
Juichend voor FC Utrecht tegen PSV (Pro Shots)

Transfer naar Moskou

In de zomer van 2021 leek Kerk zijn dienstverband bij FC Utrecht te verlengen. Op de laatste dag van de transfermarkt zwaaide de aanvaller alsnog af in de Domstad. Beide clubs kwamen een transfersom van zo’n zeven miljoen euro overeen. In eerste instantie zou het bedrag zelfs zo’n zeven miljoen euro worden, maar vanwege de Russische invasie in Oekraïne en de daaropvolgende financiële beperkingen besloot de Utrecht-leiding voor zekerheid te kiezen. In ruil voor een lagere transfersom werd het volledige bedrag in één keer overgemaakt.

Kerk speelde 28 officiële wedstrijden voor Lokomotiv Moskou in zijn eerste seizoen. Hij eindigde het seizoen op vijf doelpunten en vier assists. De FIFA bood de aanvaller de mogelijkheid om tijdelijk op zoek te gaan naar een andere club, maar pas na de afname van de hoeveelheid speeltijd besloot hij begin 2023 in te stemmen met een uitleenbeurt aan het Belgische Royal Antwerp FC.

Gyrano Kerk (Royal Antwerp FC)
In het shirt van Royal Antwerp FC (Pro Shots)

Kampioen in België

Kerk debuteerde op 29 januari 2023 voor Royal Antwerp FC. Als vervanger van landgenoot Vincent Janssen mocht de nieuwkomer tegen Anderlecht (0-0) meteen in de basis starten. Trainer Mark van Bommel deed in het seizoen 2022-2023 in totaal 21 keer een beroep op de aanvaller, die zes doelpunten en twee assists achter zijn naam kreeg. Kerk scoorde in de kampioenswedstrijd tegen KRC Genk (2-2) en won met The Great Old eveneens de Beker van België ten koste van KV Mechelen (2-0).

Met de Belgische dubbel op zak werd besloten om Kerk ook in het seizoen 2023-2024 onder te brengen bij Royal Antwerp FC. In zijn eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen won hij zijn derde hoofdprijs: de Belgische Supercup. De rechtspoot wisselde basisplaatsen en invalbeurten met elkaar af, waardoor zijn aandeel bleef steken op vier doelpunten en twee assists in 44 officiële wedstrijden. Hij mocht vijfmaal opdraven in de Champions League, waaronder beide duels met FC Barcelona.


Interlandcarrière Gyrano Kerk

Kerk maakte op 5 juni 2024 zijn debuut als international van Suriname, dat St. Vincent & Grenadines met 4-1 opzij zette. De aanvaller leverde een assist voor het team van bondscoach Stanley Menzo. Hij herhaalde dat kunstje drie dagen later tegen Anguilla (0-4).

Laatste update: 27 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie