Jaïro Riedewald

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Jaïro Riedewald

Jaïro Riedewald is een Nederlandse verdediger annex middenvelder met Surinaamse roots. In de zomer van 2017 maakte hij de overstap van Ajax naar Crystal Palace.

  • Riedewald speelt momenteel voor Crystal Palace
  • De verdediger annex middenvelder debuteerde bij Ajax
  • In 2014 werd hij landskampioen met de Amsterdammers
  • Riedewald speelde in 2015 drie A-interlands voor Nederland

Clubcarrière

Jaïro Jocquim Riedewald werd op 9 september 1996 geboren in Haarlem. Zijn voetbalcarrière ging van start bij amateurclub SV Overbos, waar de linkspoot zich in de kijker speelde bij HFC Haarlem. In 2008 maakte hij promotie door over te stappen naar de jeugdopleiding van Ajax.

Kampioen met Ajax

Riedewald debuteerde op 21 oktober 2013 in het betaald voetbal. Met Jong Ajax verloor hij kansloos van VVV-Venlo (5-1). Zijn eerste en enige doelpunt voor de Amsterdamse beloftenploeg maakte de multifunctionele Haarlemmer op 16 februari 2015 in de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (3-3). In totaal speelde Riedewald 23 competitiewedstrijden op Eerste Divisie-niveau.

Op 10 december 2013 debuteerde Riedewald in de hoofdmacht van Ajax, dat in het bekertoernooi een 0-3 overwinning behaalde op IJsselmeervogels. Drie dagen later maakte hij zijn Eredivisie-debuut op bezoek bij Roda JC. Trainer Frank de Boer liet hem na tachtig minuten invallen bij een 1-0 achterstand. Riedewald wist de wedstrijd hoogstpersoonlijk om te draaien door tweemaal te scoren en sleepte daarmee een 1-2 overwinning uit het vuur. Mede daardoor werd Ajax in 2014 opnieuw kampioen van Nederland.

Nieuw succes blijft uit

Ajax greep in 2015 en 2016 naast het kampioenschap door toedoen van PSV. In 2016 verspeelden de Amsterdammers de landstitel door in de laatste speelronde met 1-1 gelijk te spelen bij De Graafschap. De Boer stapte na de wedstrijd in Doetinchem op als hoofdtrainer van Ajax, dat in Peter Bosz een opvolger vond. Onder diens leiding slaagde de club er niet in om het kampioenschap van 2017 binnen te slepen. Feyenoord eindigde het seizoen aan kop, maar dankzij het bereiken van de finale van de Europa League werd het alsnog een onvergetelijk seizoen. In de finale tegen Manchester United (0-2 nederlaag) werd hij na 82 minuten vervangen door Frenkie de Jong.

Riedewald speelde in totaal 93 officiële wedstrijden voor de hoofdmacht van Ajax, waarvoor hij driemaal wist te scoren. Na het seizoen 2016-2017 vertrok de verdediger annex middenvelder voor zo’n negen miljoen euro naar het Engelse Crystal Palace. De Londenaren besloten hem aan te trekken op advies van De Boer, die net daarvoor was geïnstalleerd als manager.

Snel verder zonder De Boer

De Boer kreeg op Selhurst Park de opdracht om de speelwijze van Crystal Palace te hervormen. Na 77 dagen en vier Premier League-wedstrijden werd de trainer alweer ontslagen. Riedewald was onder zijn landgenoot al niet zeker van een basisplaats, maar ook de nieuwe manager Roy Hodgson deed weinig een beroep op de defensief ingestelde voetballer. Hij sloot het seizoen 2017-2018 af met vijftien officiële wedstrijden, waarvan twaalf in competitieverband.

Als speler van Crystal Palace (Pro Shots)

In het seizoen 2018-2019 speelde Riedewald geen minuut in de Premier League. Alleen in de FA Cup (één wedstrijd) en League Cup (drie wedstrijden) mocht hij minuten maken voor Crystal Palace. In december 2019 veranderde zijn perspectief echter. Als basisspeler en/of invaller kreeg Riedewald vanaf dat moment regelmatig speeltijd namens de Londenaren, waarvoor hij op 24 oktober 2020 zijn eerste doelpunt maakte tegen Fulham (1-2 overwinning). Later dat seizoen scoorde de oud-Ajacied ook op bezoek bij Newcastle United, dat eveneens met 1-2 opzij werd gezet.

Na de start van het seizoen 2021-2022 nam het perspectief weer af voor Riedewald. De verdediger annex middenvelder behoorde sindsdien bijna wekelijks tot de wedstrijdselectie, maar in januari 2024 was hij de grens van honderd wedstrijden in Crystal Palace-shirt nog altijd niet gepasseerd.


Interlandcarrière

Riedewald heeft verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland doorlopen, waaronder Jong Oranje. Bondscoach Danny Blind liet hem op 6 september 2015 als linksback debuteren in het Nederlands elftal, dat in de EK-kwalificatiefase met 3-0 verloor van Turkije. De toenmalig Ajacied mocht eveneens meespelen in de duels met Kazachstan (2-1) en Tsjechië (2-3). Oranje kwalificeerde zich niet voor het EK van 2016.

Na oktober 2015 speelde Riedewald niet meer voor het Nederlands elftal. Zijn teller staat sindsdien stil op drie A-interlands.

Laatste update: 18 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie