Royal Antwerp FC

Antwerpen

Prijzenkast

5x landskampioen

4x Beker van België

1x Belgische Supercup

2x Tweede Klasse

Het laatste nieuws over Royal Antwerp FC

Royal Antwerp FC is een voetbalclub uit de Belgische Jupiler Pro League. De iconische thuishaven van het team uit Antwerpen (district Deurne) geniet de naam Bosuilstadion en heeft een capaciteit van ruim zestienduizend plaatsen.

  • Royal Antwerp FC werd opgericht in 1880
  • De club is actief onder stamnummer 1
  • Thuiswedstrijdden worden afgewerkt in het Bosuiltstadion
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Great Old’
  • Antwerp werd vijfmaal kampioen van België

Oudste profclub van België

Royal Antwerp FC werd in 1880 opgericht als Antwerp Cricket Club. In Antwerpen werd niet alleen cricket gespeeld, maar binnen de club werden ook andere sporten beoefend en zodoende kon in 1887 het voetbal worden toegevoegd als activiteit. De voetbaltak kreeg een eigen bestuur, waardoor het tijdelijk ontbinden van de cricketclub geen directe consequenties had.

In 1926 besloot de Belgische voetbalbond stamnummers toe te kennen aan voetbalclubs. Door het verdwijnen van Brussels Football Club kon Antwerp Football Club worden ingeschreven onder stamnummer één, waardoor het nog altijd als oudste professionele voetbalclub van België bekend staat. In die periode speelde de club uit Antwerpen overigens al in het Bosuilstadion, dat in 1923 werd geopend.

Het Bosuilstadion (ProShots)

Meermaals landskampioen

Antwerp FC kreeg in 1920 de koninklijke titel, waardoor het sindsdien bekend staat als Royal Antwerp FC (RAFC). In 1922 moest de club nog met lede ogen toezien dat aartsrivaal Beerschot zich als eerste club van de stad tot landskampioen kroonde, maar in 1929 lukte het ook The Great Old om het allereerste kampioenschap van België binnen te slepen. Na in 1930 als tweede te zijn geëindigd achter RCS Brugeois, lukte het in 1931 opnieuw om landskampioen te worden.

In 1944 werd de derde Belgische titel een feit, waar het vierde kampioenschap in 1957 een feit werd. Tussendoor (1955) werd Royal Antwerp FC voor het eerst bekerwinnaar. Na deze succesvolle jaren verdween de club uit Antwerpen langzaamaan naar de achtergrond en dat leidde in 1968 zelfs tot degradatie uit de Eerste Klasse. The Great Old keerde binnen twee seizoenen echter alweer terug op het hoogste niveau.

Tussen 1970 en 1997 was Royal Antwerp FC onafgebroken actief in de hoogste klasse van België. In deze periode eindigde de club nog een aantal seizoenen in de bovenste regionen, maar verder dan een tweede bekertriomf in 1992 kwam de club niet. In 2000 promoveerden de Antwerpenaren alweer naar de Eerste Klasse om het ditmaal slechts vier seizoenen vol te houden.

Na 66 jaar weer de beste

De degradatie van 2004 had grote gevolgen voor Royal Antwerp FC. De club kon het op het tweede niveau maar moeilijk bolwerken, waardoor het pas in 2017 terugkeerde in de Eerste Klasse. Het doel in het Bosuilstadion was duidelijk: terugkeren naar de top van België. Dat resulteerde in 2022 in de komst van de Nederlanders Marc Overmars (technisch directeur), Mark van Bommel (trainer), Calvin Stengs, Jurgen Ekkelenkamp en Vincent Janssen. Ook Belgisch international Toby Alderweireld werd toegevoegd aan de selectie.

Toby Alderweireld en Mark van Bommel (Pro Shots)

De Nederlandse enclave bracht het succesverhaal terug naar Antwerpen. In 2023 werd Royal Antwerp FC zowel landskampioen (na 66 jaar) en bekerwinnaar. In de blessuretijd van de laatste speelronde van de play-offs maakte Alderweireld het beslissende doelpunt tegen KRC Genk.


Europees voetbal

Royal Antwerp FC debuteerde in het seizoen 1957-1958 in het Europese clubvoetbal. In de achtste finales van de Europacup I werd de Belgische club meteen afgeschminkt door de Spaanse grootmacht Real Madrid (1-2 thuis, 6-0 uit). De formatie uit Antwerpen worstelde in daaropvolgende decennia om door te stoten in Europa, maar in het seizoen 1991-1992 lukte het zowaar om finalist te worden in de Europacup II. Op Wembley bleek het Italiaanse Parma met 3-1 te sterk.

Na de finaleplaats van 1992 ontbreekt het Royal Antwerp FC aan Europees succes. De tweede ronde van de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League, bleek sindsdien het hoogst haalbare.


Nederlanders

Mark van Bommel werd in 2022 als hoofdtrainer geïnstalleerd bij Royal Antwerp FC. De voormalig trainer van PSV en VfL Wolfsburg had die functie te danken aan Marc Overmars, die eerder dat jaar na zijn controversiële Ajax-vertrek onderdak vond in Antwerpen. Het Nederlandse duo haalde verschillende landgenoten binnen als versterking voor de selectie: Calvin Stengs, Gyrano Kerk (allebei op huurbasis), Vincent Janssen, Jurgen Ekkelenkamp. Owen Wijndal volgde in 2023.

Vincent Janssen (Pro Shots)

Van Bommel werd na Arie Haan, Jacques de Wit, Henk Houwaart, Dennis van Wijk en Jimmy Floyd Hasselbaink de zesde Nederlandse trainer van Royal Antwerp FC. De lijst met voetballers uit Nederland is nog vele malen langer. De meest bekende naam uit deze lijst is Louis van Gaal, die in de periode 1973–1977 in het Bosuilstadion zijn kunsten vertoonde. In Antwerpen beleefde hij zijn doorbraak als voetballer, na bij Ajax niet aan de bak te zijn gekomen.

Ook (voormalig) Oranje-internationals als Berry van Aerle, Piet Wildschut en Wesley Hoedt hebben het Antwerpse tenue gedragen.

Laatste update: 6 september 2023

Populaire spelers Royal Antwerp FC

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie