Spartak Moskou

Moskou

Prijzenkast

22x landskampioen

14x bekerwinnaar

1x Russische Supercup

Het laatste nieuws over Spartak Moskou

Spartak Moskou is een club uit de Russische Premjer-Liga. De club is afkomstig uit de hoofstad Moskou, waar het gehuisvest is in de Otkrytie Bank Arena (circa 45.000 plaatsen).

  • Spartak Moskou werd opgericht in 1922
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Otkrytie Bank Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘Spam’
  • Spartak Moskou werd 22 keer kampioen van Rusland
  • Het team won veertien keer de nationale beker

Grootmacht in Premjer-Liga

In de Sovjet-Unie werd menig voetbalclub opgericht door een overheidsinstelling. Waar stadgenoten Dinamo Moskou en CSKA Moskou respectievelijk werden gelinkt aan de Militsiya (politie) en Het Rode Leger, daar werd Spartak Moskou gesticht als vakbondsclub. Om die reden staat Spartak ook bekend als echte volksclub. De club werd officieel opgericht op 18 april 1922, al gaat de voorgeschiedenis van de club al terug tot 1883.

Spartak Moskou geldt als de meest succesvolle club van Moskou. De Moskovieten kroonden zich al 22 keer tot landskampioen. Het merendeel van deze titels werd behaald in het Sovjet-tijdperk, maar in de periode 1992-2001 werd de club bijna jaarlijks landskampioen. Spartak Moskou won nadien overigens nog maar één Russische titel (2017), maar mag zich nog altijd recordkampioen noemen in eigen land. Ook staan er veertien bekers (Sovjet-Unie en Rusland samen) op de erelijst.


Europees voetbal

De Moskovieten hebben de Sovjet-Unie annex Rusland meermaals mogen vertegenwoordigen in Europa. In de jaren negentig stond Spartak Moskou zowel in de Europacup I, Europacup II als de UEFA Cup in de halve finales, maar een finaleplaats bleef telkens uit. Olympique Marseille, Royal Antwerp FC en Internazionale gingen ten koste van de Russen door naar de desbetreffende finales.

In de 21ste eeuw is Spartak Moskou niet verder gekomen dan een kwartfinaleplaats in de Europa League (2010-2011). Door de Russische inval in Oekraïne kreeg de club in 2022 geen mogelijkheid om die prestatie te evenaren. Spartak plaatste zich voor de achtste finales van de Europa League, maar werd als vergelding voor de Russische gruweldaden uitgesloten van verdere deelname.


Quincy Promes (Pro Shots)

Nederlanders

Quincy Promes begon in februari 2021 aan zijn tweede periode bij Spartak Moskou. De aanvaller zou in 2020 zijn neef met een mes hebben gestoken en besloot zich na alle ophef uit de voeten te maken door terug te keren naar Rusland. Waar menig buitenlander het land besloot te ontvluchten na de inval in Oekraïne, daar besloot Promes ‘gewoon’ in Moskou te blijven. Eind 2022 werd zelfs gespeculeerd over het aanvragen van een Russisch paspoort.

Promes is niet de enige Nederlander die het shirt van Spartak Moskou heeft gedragen. Ook Jorrit Hendrix, Guus Til en Demy de Zeeuw hebben het shirt van de Russische club gedragen.

Laatste update: 3 januari 2023

Populaire spelers Spartak Moskou

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie