Jorrit Hendrix

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Jorrit Hendrix

Jorrit Hendrix is een Nederlandse middenvelder, die ook als verdediger uit de voeten kan. De oud-speler van PSV en Feyenoord speelt sinds september 2023 voor Western Sydney Wanderers.

  • Hendrix speelt momenteel voor Western Sydney Wanderers
  • Het meest recentelijk stond hij onder contract bij Fortuna Düsseldorf
  • De middenvelder heeft een verleden bij Feyenoord en PSV
  • In Eindhoven werd hij driemaal landskampioen
  • Hendrix debuteerde in 2016 voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Hendrix werd op 6 februari 1995 geboren in Panningen. In zijn geboorteplaats begon hij met voetballen bij amateurclub SV Panningen, waar hij zich in de kijker speelde bij PSV. De Eindhovense club besloot hem in 2004 op te nemen in de jeugdopleiding.

PSV

Hendrix doorliep de volledige voetbalacademie van PSV. Op 3 augustus 2013 debuteerde de middenvelder in het betaald voetbal namens Jong PSV, dat in de Eerste Divisie een 2-2 gelijkspel uit het vuur sleepte bij Sparta Rotterdam. Een week later debuteerde hij als invaller voor Karim Rekik al in de A-selectie van de Eindhovense club. In de thuiswedstrijd tegen NEC won PSV met 5-0. Hendrix speelde in zijn eerste seizoen als profvoetballer 32 officiële wedstrijden, waarvan 28 in de hoofdmacht.

In dienst van PSV groeide Hendrix uit tot een vaste waarde. Tot januari 2021 bleef hij actief voor de hoofdmacht van de Eindhovense formatie, waar de teller in deze periode opliep naar 239 officiële wedstrijden. Hendrix werd vooral geroemd om het uitvoeren van het vuile werk. Met acht doelpunten en zeventien assists lag zijn kracht immers niet in het laatste deel van het veld.

Hendrix won verschillende trofeeën als speler van PSV. In 2015, 2016 én 2018 werd hij landskampioen met de Eindhovenaren. Ook won hij de Johan Cruijff Schaal in 2015 en 2016. Alleen bekersucces bleef uit met de Eindhovense formatie. Hendrix speelde in PSV-tenue zowel in de Champions League als de Europa League.

Spartak Moskou

Het krediet van Hendrix nam gaandeweg wel af. In het seizoen 2020-2021 was de middenvelder ook niet meer zeker van een basisplaats bij PSV en dus besloot hij de club in te ruilen voor een avontuur in het buitenland. Voor zo’n 700.000 euro koos hij voor Spartak Moskou. Hendrix debuteerde op 20 februari 2021 in de Russische bekerwedstrijd tegen stadgenoot Dinamo Moskou voor zijn nieuwe broodheer. Onder leiding van trainer Domenico Tedesco verloor zijn team met 2-0.

Hendrix slaagde er in 2021 niet in om een onbetwiste basisspeler te worden bij Spartak Moskou. De voormalig PSV-middenvelder werd veelvuldig veroordeeld tot een plaats op de reservebank. In januari 2022 vertelde hij daar tegenover de NOS het volgende over: “Ik heb er nu nog steeds geen spijt van dat ik toen die keuze heb gemaakt, alleen sportief heeft het niet heel goed uitgepakt, helaas. Voor mijn gevoel heb ik niet echt een kans gehad mezelf te laten zien. (…) Het leven daar was prima, hadden alles goed op de rit.”

(Pro Shots)

Feyenoord

In januari 2022 keerde Hendrix tijdelijk terug naar Nederland. Kort voor de Russische invasie in Oekraïne liet hij zich voor anderhalf jaar verhuren aan Feyenoord, dat ook een optie tot koop bedong. De middenvelder zag ondanks zijn PSV-verleden geen bezwaar tegen een overstap naar Feyenoord. Hij gaf in het NOS-interview aan: “Als er dan een andere club in Nederland is, zou dat voor mijn gevoel alleen maar Feyenoord kunnen zijn. Feyenoord en PSV zijn altijd concurrenten geweest, maar volgens mij nooit echte rivalen, zoals Ajax dat is.”

Hendrix debuteerde op 6 februari 2022 in het shirt van Feyenoord, dat de stadsderby tegen Sparta Rotterdam met 4-0 wist te winnen. Een week later maakte hij op bezoek bij RKC Waalwijk (0-2 zege) zijn eerste en enige doelpunt voor de club. In totaal werd er veertien keer een beroep gedaan op de voetballer, waaronder invalbeurten in beide Europa League-wedstrijden tegen Olympique Marseille. De finale tegen AS Roma (1-0 nederlaag) ging daarentegen aan hem voorbij.

(Pro Shots)

Fortuna Düsseldorf

In augustus 2022 kwam er een einde aan de samenwerking met Feyenoord én Spartak Moskou. Beide contracten werden beëindigd om een transfervrije overstap naar Tweede Bundesliga-club Fortuna Düsseldorf mogelijk te maken. Hij debuteerde hier op 14 augustus 2022 als invaller in de thuiswedstrijd tegen Greuther Fürth (2-2) en veroverde nadien een vaste basisplaats. In de zomer van 2023 kwam de samenwerking desalniettemin ten einde.

Western Sydney Wanderers

In september 2023 verliet Hendrix de Europese voetbalvelden. Hij koos voor een transfer naar Western Sydney Wanderers in Australië


Interlandcarrière

Hendrix doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Op 1 september 2016 mocht de middenvelder voor het eerst opdraven voor het Nederlands elftal, dat de oefeninterland tegen Griekenland met 1-2 verloor. De wedstrijd werd gespeeld in het hem welbekende Philips Stadion. Bondscoach Danny Blind deed daarna geen beroep meer op Hendrix, die ook door andere bondscoaches niet meer bij de groep werd gehaald.

Laatste update: 19 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie