Karim Rekik

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Karim Rekik

Karim Rekik is een Nederlandse verdediger met een Tunesische roots. In de zomer van 2023 verruilde hij Sevilla voor Al-Jazira.

  • Rekik speelt momenteel voor Al-Jazira
  • In 2023 won hij de Europa League met Sevilla
  • Met PSV werd de verdediger landskampioen
  • Rekik speelde ook voor Manchester City, Olympique Marseille en Hertha BSC
  • Tussen 2014 en 2017 speelde hij vier Oranje-interlands

Clubcarrière

Rekik werd op 2 december 1994 geboren in Den Haag. Hij is de zoon van een Tunesische vader en een Nederlandse moeder. Zijn voetbalcarrière ging in 1999 van start bij amateurclub SVV Scheveningen, waar hij zich in de kijker speelde bij Feyenoord. In 2002 werd de verdediger opgenomen in de jeugdopleiding van de Rotterdamse club.

Manchester City

In 2011 vertrok Rekik bij Feyenoord om zijn buitenlandse droom na te jagen. Hij maakte de overstap naar Manchester City, waar hij nog datzelfde jaar debuteerde in de A-selectie. Op 21 september van dat jaar mocht de verdediger twaalf minuten invallen tijdens de League Cup-wedstrijd tegen Birmingham City (2-0 overwinning). Ruim een maand later mocht Rekik in hetzelfde toernooi eveneens invallen tegen Wolverhampton Wanderers (2-5 overwinning).

Rekik werd in maart 2012 uitgeleend aan Portsmouth, waar hij tot het einde van het seizoen actief bleef. Hier speelde de Nederlandse verdediger acht wedstrijden in het Championship (tweede niveau van Engeland). In de zomer keerde hij terug naar Manchester City, waar hij op 22 december 2012 zijn enige Premier League-wedstrijd zou spelen. Tegen Reading (1-0 overwinning) stond Rekik 84 minuten op het veld.

Zijn inbreng bij Manchester City bleef beperkt tot drie officiële wedstrijden. In de tweede helft van het seizoen 2012-2013 werd de Nederlander ondergebracht bij Championship-club Blackburn Rovers, waar hij vijfmaal werd ingezet.

PSV

In de zomer van 2013 keerde Rekik terug naar Nederland. Manchester City verhuurde de verdediger voor een seizoen aan PSV, waar hij 31 wedstrijden (één doelpunt) afwerkte in zijn eerste seizoen. Samen met Jeffrey Bruma vormde hij het hart van de Eindhovense defensie en dus wilde de clubleiding graag met hem door. Aanvankelijk besloot de Premier League-club om hem terug te halen, maar tijdens de voorbereiding op het seizoen 2014-2015 bleek zijn perspectief toch te gering.

Rekik sloot zich in de zomer van 2014 opnieuw aan bij PSV. De verdediger veroverde opnieuw een basisplaats in het Phlips Stadion, waar hij het kampioenschap van 2016 mocht vieren. Tijdens de huldiging zong Rekik over zichzelf en dat leverde onvergetelijke beelden op. “Voor mij was het de beste dag uit mijn leven. Zo stond ik er ook”, vertelde hij jaren later tegenover ESPN. “Ik word er genoeg aan herinnerd ook al wil je dat zelf niet, maar ik schaam me er totaal niet voor.”

Olympique Marseille

PSV wilde Rekik definitief overnemen van Manchester City, maar een deal tussen alle partijen bleef uit. De centrale verdediger verliet de Engelse topclub in de zomer van 2015 alsnog voor een avontuur bij Olympique Marseille. In Franse dienst speelde de Nederlander 36 officiële wedstrijden in zijn debuutseizoen, waaronder de gewonnen Europa League-wedstrijd tegen FC Groningen (0-3) en de verloren Coupe de France-finale tegen Paris Saint-Germain (2-4).

In zijn tweede seizoen bij Olympique Marseille kreeg Rekik te maken met veranderingen in de technische staf. In de eerste weken van het seizoen maakte hij nog deel uit van het basisteam, waarna hij afwisselend wel en niet mocht aantreden. Na de 1-4 nederlaag tegen AS Monaco in januari 2017 ging het helemaal mis. Rekik speelde vanaf dat moment geen enkele wedstrijd meer in Marseille-shirt en werd de laatste maanden van het seizoen zelfs uit de wedstrijdselectie gehouden.

Hertha BSC

Rekik wilde in de zomer van 2017 logischerwijs vertrekken bij Olympique Marseille. De Franse club werkte mee aan het verzoek van de centrale verdediger, die voor zo’n 2,5 miljoen euro de overstap maakte naar het Duitse Hertha BSC. In de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019 was Rekik zeker van een basisplaats bij de Bundesliga-formatie, waar hij alleen door blessures een aantal wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan.

In het seizoen 2019-2020 veranderde de situatie van Rekik bij Hertha BSC. Na een tegenvallende competitiestart verloor de Nederlander zijn basisplaats, waardoor hij dat seizoen maar zestien wedstrijden speelde. Wel maakte hij het winnende doelpunt in de uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen (0-1).

Met landgenoot Georginio Wijnaldum in 2023 (Pro Shots)

Sevilla

In oktober 2020 maakte Rekik de overstap naar Europa League-winnaar Sevilla. De Spaanse club betaalde zo’n vier miljoen euro voor diens handtekening. In zijn eerste seizoen speelde hij maar 22 officiële wedstrijden voor Sevilla, waarvan de helft in de Primera División. Dat was vooral te wijten aan de geringe speeltijd in de eerste en laatste maanden van het seizoen.

Rekik werd in de daaropvolgende seizoenen meer op waarde geschat bij Sevilla. Door blessureleed moest hij regelmatig wedstrijden missen, maar in het seizoen 2022-2023 stond de verdediger wel gewoon in de basis voor de na strafschoppen gewonnen Europa League-finale tegen AS Roma. Enkele maanden later hapte Rekik toe na een aanbieding van Al-Jazira uit de Verenigde Arabische Emiraten.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Rekik, die in 2011 Europees kampioen werd met Nederland onder 17, maakte op 5 maart 2014 onder Louis van Gaal zijn debuut in het Nederlands elftal. In de oefeninterland (2-0 nederlaag) mocht hij na 52 minuten invallen voor Daley Blind. Zijn tweede interland volgde pas op 7 oktober 2017 tegen Wit-Rusland, dat met 1-3 werd verslagen. Rekik stond in de basis, net als in de daaropvolgende duels met Zweden (2-0 zege) en Schotland (0-1 zege).

Na 2017 is Rekik niet meer in actie gekomen voor het Nederlands elftal.

Laatste update: 30 juli 2023

Meer nieuws over Karim Rekik

12:00
335+
Vermoedelijke opstellingen Sevilla en PSV: Gil en Gudelj
09:47
144+
‘Loek’ de Jong boezemt angst in bij Sevilla
14:31
177+
Meevaller voor PSV? Weerzien in gevaar
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie