Wolverhampton Wanderers

Wolverhampton

Prijzenkast

Premier-League-logo

3x landskampioen

2x FA Cup

2x League Cup

4x Community Shield

4x Championship/Second Division

3x Third Division

1x Fourth Division

Het laatste nieuws over Wolverhampton Wanderers

Wolverhampton Wanderers is een Premier League-club uit de Engelse stad Wolverhampton. De club werd opgericht in 1877 en speelt haar thuiswedstrijden in het Molineux Stadium, dat circa 32.000 zitplaatsen telt.

  • Wolverhampton Wanderers werd in 1877 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Molineux Stadium
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Wolves’
  • Wolverhampton Wanderers werd driemaal kampioen van Engeland
  • De FA Cup en League Cup werden elk tweemaal gewonnen

Driemaal kampioen van Engeland

Een groep studenten van de St. Luke school in de wijk Blakenhall kreeg in de negentiende eeuw een voetbal cadeau. Daarop besloten John Baynton en John Brodie een eigen voetbalclub op te richten: St. Luke’s. Na twee jaar fuseerde dit team met de voetbal- en cricketclub The Wanderers en zodoende ontstond Wolverhampton Wanderers. In 1888 waren de Wolves ook betrokken bij de oprichting van de Football League.

Wolverhampton Wanderers draaiden in de beginjaren mee in de (sub)top van de First Division. In 1893 werd het eerste grote succes uit de clubgeschiedenis een feit: het winnen van de FA Cup ten koste van Everton. Het team degradeerde in 1906 voor de eerste keer uit de hoogste afdeling van het Britse voetbal. Een donkere tijd volgde, al stuntte men in 1908 nog wel door voor de tweede keer FA Cup-winnaar te worden. In competitief voetbal ging het minder van een leien dakje en in 1923 degradeerde het zelfs naar de Third Division.

Pas in 1932 keerde Wolverhampton Wanderers terug in de First Division, de voorloper van de Premier League. De club keerde voor aanvang van de Tweede Wereldoorlog terug naar de top van het Britse voetbal en wist die lijn na de oorlog door te trekken. Het duurde echter tot 1954 voordat het eindelijk lukte om de felbegeerde landstitel te bemachtigen. In 1958 en 1959 werd dat succes herhaald, waar het in 1949 en 1960 opnieuw de FA Cup wist te veroveren.

Na de FA Cup-winst van 1960 droogde het succes op. In 1965 daalde de club zelfs af naar het tweede niveau van Engeland, waarna het op en af ging qua prestaties. Wolverhampton Wanderers beleefde een dieptepunt in de jaren tachtig door te degraderen naar het vierde niveau van Engeland. Er volgde wel herstel, maar een terugkeer op het hoogste niveau (inmiddels de Premier League geheten) liet tot 2003 op zich wachten. Dit avontuur duurde welgeteld één seizoen.

Wolverhampton Wanderers keerde in 2009 voor twee seizoenen terug in de Premier League, maar degradeerde twee seizoenen op rij. De Wolves wisten deze schade te beperken tot één seizoen om vervolgens in 2018 als nummer één van het Championship terug te keren naar de hoogste divisie. Deze comeback was bijzonder succesvol te noemen met twee tweede plaatsen op rij. Voor het eerst sinds 1980-1981 (uitschakeling door PSV in de UEFA Cup) keerde Wolverhampton Wanderers terug op het Europese podium. De latere Europa League-winnaar Sevilla bleek in de kwartfinale nipt te sterk over één duel: 0-1.


Nederlanders

Een beperkt aantal Nederlanders heeft het shirt van Wolverhampton Wanderers gedragen. Ki-Jana Hoever en Nigel Lonwijk staan er zelfs onder contract, maar zijn in het seizoen 2023-2023 uitgeleend aan respectievelijk PSV en Plymouth Argyle. Andere Nederlanders met een Wolves-verleden zijn John de Wolf, Robin van der Laan, Stefan Postma, Dorus de Vries, Ola John, Paul Gladon en Rajiv van La Parra.

Laatste update: 12 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie