Sheffield United

Sheffield

Prijzenkast

Premier-League-logo

1x landskampioen

4x FA Cup-winnaar

1x Championship

1x League One

1x Fourth Division

Het laatste nieuws over Sheffield United

Sheffield United is een Engelse voetbalclub uit Sheffield. Thuiswedstrijden van The Blades worden afgewerkt op Bramall Lane.

  • Sheffield United werd in 1889 opgericht als voetbalclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Bramall Lane
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Blades’
  • Sheffield United werd in 1898 kampioen van Engeland
  • Het team won viermaal de FA Cup

Sheffield United in nationaal clubverband

Sheffield United werd in 1854 opgericht als een cricketteam (Sheffield United Cricket Club). In 1889 ontstond de hedendaagse voetbalclub onder de naam Sheffield United Football Club. Drie jaar later werd het team toegelaten tot de Football League, waarin het meteen wist door te stomen naar het hoogste niveau van Engeland. Tot 1934 handhaafde de club zich in deze divisie.

In het seizoen 1897-1898 werd het vooralsnog grootste succes uit de clubgeschiedenis gerealiseerd. The Blades kroonden zich tot kampioen van Engeland met een voorsprong van vijf punten op runner-up Sunderland AFC. Na de toetreding van de Football League volgen ook verschillende eindzege’s in de FA Cup. In 1899, 1902, 1915 en 1925 kroonde de formatie uit Sheffield zich tot bekerwinnaar door achtereenvolgens Derby County, Southampton, Chelsea en Cardiff City te verslaan.

Op en neer tussen de hoogste divisies

In 1934 degradeerde Sheffield United uit de First Division. Na vijf seizoenen wist de club promotie naar het hoogste niveau af te dwingen, maar door de Tweede Wereldoorlog kwam het competitieve voetbal jarenlang stil te liggen. Pas in het seizoen 1946-1947 mocht het team zich weer bewijzen op het hoogste podium van het Engelse voetbal. Dit avontuur begon uitstekend met een zesde plaats, maar daarna ging het hard bergafwaarts. Na een twaalfde plaats in 1948 degradeerde Sheffield United in het daaropvolgende seizoen alweer door als 22ste te eindigen.

In de daaropvolgende decennia speelde Sheffield United afwisselend in de First Division en Second Division. Na de degradatie in 1949 promoveerde de club nog driemaal naar het hoogste niveau, maar dit avontuur bleef beperkt tot respectievelijk drie, zeven en vijf seizoenen. In 1976 keerden The Blades opnieuw terug naar het tweede niveau van Engeland en ditmaal ging het echt mis. Door een vrije val belandde Sheffield United in 1981 zelfs in de vierde divisie.

Sheffield United herstelde zich prima van deze dramatische jaren. De club werd in 1982 kampioen van de Fourth Division en had vervolgens maar twee seizoenen nodig om door te stoten naar het tweede niveau. Sheffield United moest in 1988 nog wel een stap terug zetten, maar promoveerde vervolgens twee seizoenen op rij en maakte daarmee eindelijk een comeback in de hoogste divisie. Het team hield het vier seizoenen vol en maakte daarmee deel uit van de start van een gloednieuwe competitie: de Premier League.

Wisselende prestaties blijven

Na de degradatie van 1994 had Sheffield United het opnieuw moeilijk. In 2006 lukte het de club om een nieuw Premier League-avontuur af te dwingen, maar ditmaal hield men het welgeteld één seizoen vol. In 2011 degradeerde het team zelfs naar het derde niveau van Engeland. Sheffield United behaalde in 2017 het kampioenschap van de League One en had vervolgens twee seizoenen in het Championship nodig om het opnieuw te mogen proberen in de Premier League. Dit leverde een respectabele negende plaats op.

Antony (Manchester United) en Gustavo Hamer (Sheffield United)
Gustavo Hamer (rechts) in duel met Antony van Manchester United (Pro Shots)

Het jojo-effect van Sheffield United hield in de daaropvolgende jaren aan. In 2021 degradeerde de club naar het Championship, maar in 2023 werd opnieuw een Premier League-status bemachtigd. Een tweede plaats achter Burnley volstond voor deze promotie. Kwalitatief bleek men wederom niet goed genoeg om zich te meten met de top van Engeland, waardoor men in 2024 wederom afdaalde.

Rivaliteit

Sheffield Wednesday geldt als de aartsrivaal van Sheffield United. De stadsderby staat te boek als de Steel City Derby, dat verwijst naar de staalindustrie waar de stad om bekend staat. Ook andere clubs uit de Yorkshire-regio maken extra sentiment los, waaronder Leeds United.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Sheffield United gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Dries Boussatta (2003-2004)Marcel Seip (2010)
Marcel Cas (2003)Guus Uhlenbeek (2000-2002)
Leendert de Goey (1979–1980)Michael Verrips (2019-2022)
Gustavo Hamer (2023-heden)Wilko de Vogt (2001-2002)
Laurens ten Heuvel (2002-2003)Michel Vonk (1996-1998)
Hans Segers (1987-1988)Richairo Zivkovic (2020)

Het stadion van Sheffield United

Bramall Lane is sinds 1889 de vaste thuisbasis van Sheffield United. The Blades speelden op 29 december 1862 al de eerste wedstrijd op deze locatie, een benefietwedstrijd tegen Hallam FC (0-0). Het onderkomen werd in 1855 geopend middels een cricketwedstrijd, maar is uitgegroeid tot een iconisch voetbalstadion. Binnen het profvoetbal is er geen stadion ter wereld ouder.

Sinds 1855 heeft Bramall Lane verschillende renovaties doorgevoerd. Staanplaatsen maakten plaats voor zitplaatsen, waarbij de capaciteit op 32.702 plaatsen is uitgekomen.


Veelgestelde vragen over Sheffield United

Wanneer is Sheffield United opgericht?

In 1854

Wat is het adres van Bramall Lane?

Bramall Lane
Sheffield, South Yorkshire, S2 4SU
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van Bramall Lane?

32.702 plaatsen

Wat is de website van Sheffield United?

Klik hier om Sheffield United online te bezoeken

Waar kan ik Sheffield United vinden op sociale media?

Sheffield United is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 27 april 2024

Populaire spelers Sheffield United

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie