Stoke City

Stoke-on-Trent

Prijzenkast

1x League Cup

2x Second Division

2x Third Division

Het laatste nieuws over Stoke City

Stoke City is een Engelse voetbalclub uit de stad Stoke-on-Trent (West Midlands). Thuiswedstrijden van The Potters, zoals de bijnaam luidt, worden afgewerkt in het bet365 Stadium (30.089 plaatsen).

  • Stoke City speelt momenteel in het Championship
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het bet365 Stadium
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Potters’
  • Stoke City won één hoofdprijs: de League Cup
  • In lagere divisies behaalde het team ook titels

Wie kan het op een koude natte avond in Stoke?

Stoke City werd in 1863 opgericht als Stoke Ramblers en geldt als een van de oudste voetbalclubs ter wereld. In het beginstadium werkte het team alleen vriendschappelijke wedstrijden af, maar dat veranderde in 1877 door de oprichting van de Staffordshire Football Association. Stoke Ramblers nam deel aan het bekertoernooi en won de eerste editie, onder meer door onderweg Mow Cop met 26-0 te verslaan. Dit is nog altijd een clubrecord. In het daaropvolgende seizoen werd de bekerwinst geprolongeerd.

In 1878 fuseerde Stoke Ramblers met Stoke Victoria Athletic Club, waardoor de naam Stoke Football Club ontstond. Thuiswedstrijden werden vanaf dat moment afgewerkt op Victoria Ground (eerst Athletic Ground geheten) en dat zou 119 jaar het geval blijven. Tot het vertrek in 1997 was dit het oudste nog operationele voetbalstadion in het Britse voetbal.

Profvoetbal in Stoke

In het seizoen 1883-1884 debuteerden de manschappen uit Stoke in de FA Cup. In diezelfde fase voelde de FA zich genoodzaakt om een professionele status aan te nemen en de club besloot deze stap in augustus 1885 te volgen. Het competitieve voetbal kwam steeds meer in de steigers te staan en dat leidde in 1888 tot de oprichting van de Football League. Stoke City behoorde met Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers tot de oprichters.

Stoke Football Club eindigde in de eerste twee seizoenen onderaan en werd daarop vervangen door Sunderland AFC. Dit zorgde voor onvrede in Stoke-on-Trent en leidde tot de overstap naar de Football Alliance. In de concurrerende competitie werd het team kampioen en dat leidde ertoe dat Stoke Football Club al na een jaar terugkeerde in de Football League. Een hoofdrol speelde de club niet in de hoogste divisie van Engeland en na een aantal ontsnappingspogingen werd degradatie in 1907 een feit.

Na de degradatie van 1907 werd Stoke Football Club geteisterd door financiële zorgen. De club voelde zich genoodzaakt om de Football League opnieuw te verlaten en zich in te schrijven voor de Birmingham & District League, waar het later ook een team inschreef bij de Southern League. Gaandeweg ontstond herstel in Stoke-on-Trent en dat leidde in 1915 tot een terugkeer in de Football League. De daadwerkelijke rentree liet nog wel een aantal seizoenen op zich wachten door de Eerste Wereldoorlog.

Stanley Matthews

Sinds 1928 is de naam Stoke City (FC) in gebruik. In 1932 debuteerde misschien wel de beste speler uit de clubgeschiedenis op zeventienjarige leeftijd in de A-selectie: Stanley Matthews. The Wizard of the Dribble speelde tot 1947 in de hoofdmacht van The Potters, waar hij na een dienstverband bij Blackpool terugkeerde om tussen 1961 en 1965 af te sluiten. De 54-voudig international van Engeland zette als vijftiger zijn laatste stappen als professioneel voetballer, hoewel hij nadien nog lang als amateur actief bleef.

Met Matthews als blikvanger werd Stoke City tweemaal kampioen in de Second Division. De aanvaller, die in 1956 werd verkozen tot Europees voetballer van het jaar, ging na zijn voetbalcarrière aan de slag als manager. Als Sir Stanley Matthews overleed hij op 23 februari 2000 als 85-jarige. Na diens overlijden waren er meer dan 100.00 mensen op de been in Stoke-on-Trent om een laatste eerbetoon te brengen.

Net geen kampioen

In het seizoen 1946-1947 maakte Stoke City indruk in de First Division. Het team eindigde als vierde, maar had na de laatste speelronde slechts twee punten achterstand op kampioen Liverpool. Een nederlaag tegen Sheffield United dwarsboomde de kans op een historische landstitel. Enkele weken eerder was sterspeler Matthews voor slechts 11.500 pond verkocht aan Blackpool.

Het vertrek van Matthews had een grote impact op Stoke City. Sportief ging het bergafwaarts en daarmee daalden ook de toeschouwersaantallen in rap tempo. De tribunes werden weer beter gevuld na de comeback van de inmiddels 46-jarige sterspeler. In 1966 voegde wereldkampioen Gordon Banks zich bij de selectie, maar hij moest in 1972 noodgedwongen stoppen nadat hij een oog verloor bij een verkeersongeval. Datzelfde jaar werd wel de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis behaald: Chelsea kreeg in de League Cup-finale voor bijna 98.000 toeschouwers klop (2-1).

Premier League-voetbal na zware jaren

In 1977 en 1985 degradeerde Stoke City uit de hoogste divisie van Engeland. In het seizoen 1984-1985 behaalde Stoke City slechts zeventien punten in de First Division. Het leverde The Potters een laagterecord op, dat tot 2006 (Sunderland AFC) in de boeken bleef. Stoke City slaagde er niet in om deze klap goed op te vangen en degradeerde in 1990 zelfs naar de Third Division. Op het derde niveau werd een historisch slechte prestatie behaald door als veertiende te eindigen, maar in het daaropvolgende seizoen werd promotie afgedwongen.

In Engeland was er inmiddels een nieuwe competitie ontstaan: de Premier League. In 1992 ging deze competitie van start, maar voor Stoke City was dat in de beginjaren geen reëel doel. Pas in het seizoen 2008-2009 debuteerde de club eindelijk in de Premier League. Met een twaalfde plaats wist Stoke City zich relatief makkelijk te handhaven in de hoogste divisie.

Stoke City groeide uit tot een stabiele middenmoter in de Premier League. Het team eindigde zelfs drie opeenvolgende seizoenen op een negende plaats, maar na de dertiende plaats van 2017 ging het bergafwaarts in Stoke-on-Trent. Een jaar later degradeerde men naar het Championship. Stoke City is sindsdien actief op het hoogste niveau, met vooralsnog weinig verheffende prestaties (tussen plek veertien en zestien).

Rivaliteit

Port Vale geldt als aartsrivaal van Stoke City. Beide clubs speelden maar relatief zelden op hetzelfde niveau, waardoor de Potteries Derby nog geen vijftig keer is afgewerkt in competitieverband. Bij afwezigheid van Port Vale als serieuze opponent is er ook de nodige rivaliteit ontstaan met clubs als Derby County, West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers.


Europees voetbal

Stoke City debuteerde in het seizoen 1972-1973 in Europees verband. In de eerste ronde van de UEFA Cup eindigde het avontuur meteen uitgeschakeld door het Duitse 1. FC Kaiserslautern. Thuis wonnen The Potters weliswaar met 3-1, maar een 4-0 uitnederlaag bleek fataal. Twee jaar later werd de club in dezelfde ronde uitgeschakeld door toedoen van Ajax. De Amsterdammers slaagden er weliswaar niet in om te winnen van Stoke City, maar het 1-1 gelijkspel in Engeland volstond dankzij de 0-0 eindstand in Nederland.

Het derde en vooralsnog laatste Europese traject dateert van het seizoen 2011-2012. In de Europa League overleefde Stoke City de groepsfase met Dinamo Kiev, Besiktas en Maccabi Tel Aviv, maar in de tweede ronde bleek het Spaanse Valencia een maatje te groot (tweemaal 0-1).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Stoke City gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Ibrahim Afellay (2015-2019)Bruno Martins Indi (2016-2020)
Wouter Burger (2023-heden)Erik Pieters (2013-2019)
Marco van Ginkel (2015)Dick Schreuder (1997-1998)
Ed de Goeij (2003-2006)Hans Segers (1987)
Peter Hoekstra (2001-2004)Loek Ursem (1978-1982)
Ki-Jana Hoever (2023-heden)

Stoke City stond in de periode 2005-2006 onder leiding van een Nederlandse trainer. Jan Boskamp fungeerde destijds als manager van de club.


Het stadion

Tussen 1878 en 1997 werkte Stoke City thuiswedstrijden af op Victoria Ground. Op 8 september 1888 zagen ruim 4.500 supporters hier de eerste Football League-wedstrijd tegen West Bromwich Albion (0-2 nederlaag) uit de clubgeschiedenis. In de daaropvolgende eeuw stegen het toeschouwersaantallen naar een recordaantal van ruim 38.000, maar in de jaren negentig voldeed het onderkomen niet meer aan de moderne eisen.

In 1997 verhuisde Stoke City naar een nieuwe locatie. Sindsdien speelt de club in het Britannia Stadium, dat tegenwoordig de commerciële naam bet365 Stadium draagt. De capaciteit van het huidige onderkomen bedraagt 38.383 zitplaatsen.

Uitwedstrijden tegen Stoke City worden als zwaar betiteld. In het seizoen 2010-2011 gaf commentator Andy Gray zelfs aan dat Lionel Messi ‘zou worstelen op een koude avond in het Britannia Stadium’. Sindsdien is ‘can they do it on a cold rainy night in Stoke’ uitgegroeid tot een iconische zin, al dan niet ludiek bedoeld.


Veelgestelde vragen over Stoke City

Wanneer is Stoke City opgericht?

In 1863

Wat is het adres van het Britannia Stadium?

Stanley Matthews Way
Stoke-on-Trent ST4 4EG
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van het Britannia Stadium?

38.383 plaatsen

Wat is de website van Stoke City?

Klik hier om Stoke City online te bezoeken

Waar kan ik Stoke City vinden op sociale media?

Stoke City is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 18 maart 2024

Populaire spelers Stoke City

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie