Marco van Ginkel

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Marco van Ginkel

Marco van Ginkel is een middenvelder van beroep. Zijn carrière werd behoorlijk gehinderd door blessureleed, maar desondanks heeft hij een mooie erelijst opgebouwd. In januari 2023 keerde hij terug bij Vitesse.

  • Van Ginkel speelt momenteel met Vitesse
  • De middenvelder is een jeugdexponent van de Arnhemse club
  • Tussendoor speelde hij voor Chelsea, AC Milan, Stoke City en PSV
  • In 2012 debuteerde Van Ginkel in het Nederlands elftal

Clubcarrière

Van Ginkel werd op 1 december 1992 geboren in het ziekenhuis van Amersfoort. Opgroeien deed hij in het nabijgelegen Scherpenzeel, waar hij onderdeel uitmaakte van een hecht gezin. In het gemoedelijke dorp begon hij zijn voetbalcarrière in het shirt van De Valleivogels. Al op tienjarige leeftijd verliet Van Ginkel de amateurclub om zijn droom om profvoetballer te verwezenlijken, maar de band met zijn allereerste club bleef. Er is zelfs een toernooi naar hem vernoemd.

Doorbraak bij Vitesse

Van Ginkel ontwikkelde zich uitstekend bij Vitesse en speelde zich eveneens in de kijker bij vertegenwoordigende jeugdelftallen van de KNVB. Als eerstejaars A-junior maakte hij al de stap naar de hoofdmacht in Arnhem. Als zeventienjarige middenvelder debuteerde hij op 9 april 2010 in de met 4-1 verloren uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Dat seizoen kwam hij nog driemaal in actie voor Vitesse.

In de zomer van 2010 werd Van Ginkel een vaste waarde bij Vitesse. De middenvelder maakte op 14 augustus van dat jaar zijn eerste doelpunt als professional door uitgerekend in de ArenA tegen Ajax het net te vinden. Van Ginkel onderscheidde zich uiteindelijk met vijf goals en drie assists in 28 officiële wedstrijden, waarvan 26 in de Eredivisie. De daaropvolgende seizoenen werd hij nóg invloedrijker in Stadion Gelredome. In zijn tweede volledige seizoen noteerde Van Ginkel 38 officiële wedstrijden, zes goals en drie assists, waar de teller vervolgens zelfs opliep naar 41 wedstrijden, twaalf goals en twaalf assists.

Merkwaardige Chelsea-jaren

Van Ginkel werd in 2013 verkozen tot Talent van het Jaar in Nederland. Die zomer kreeg hij een nóg mooiere beloning in de vorm van een overstap naar de Engelse topclub Chelsea, dat ruim negen miljoen euro voor hem neertelde. Van Ginkel tekende voor vijf seizoenen in Londen, waar hij pas in de zomer van 2021 weer afzwaaide. In die acht jaar kwam de middenvelder echter nauwelijks in actie voor Chelsea: twee Premier League-wedstrijden, één Champions League-wedstrijd en één League Cup-wedstrijd maakten een totaal van welgeteld 97 speelminuten.

Van Ginkel maakte in augustus 2013 zijn officiële Chelsea-debuut in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Hull City. Enkele dagen later maakte de middenvelder ook speelminuten tegen Aston Villa (2-1 zege), waar hij in september zijn Champions League-debuut maakte in de verloren thuiswedstrijd tegen het Roemeense Steaua Boekarest (1-2 nederlaag). Zijn vierde en laatste wedstrijd voor de Londenaren volgde op 24 september in de League Cup tegen Swindon Town. In de met 0-2 gewonnen bekerwedstrijd ging Van Ginkel al na tien minuten naar de kant en later werd een gescheurde voorste kruisband vastgesteld.

Blessureleed bleef Van Ginkel in de jaren daarna achtervolgen. Chelsea hield hoop door zijn contract meermaals te verlengen en door hem onder te brengen bij andere clubs (AC Milan, Stoke City en PSV), maar spelen deed hij niet meer in de hoofdmacht van de Londenaren. In de zomer van 2021 werd de samenwerking tussen beide partijen definitief beëindigd door het niet verlengen van zijn aflopende contract.

Huurling bij AC Milan

In september 2014 besloot Chelsea de middenvelder te verhuren aan de Italiaanse topclub. Tegen Empoli mocht hij op 23 september zijn debuut maken, maar na ruim een half uur spelen sloeg het noodlot opnieuw toe in de vorm van een enkelblessure. Later dat seizoen werd Van Ginkel zelfs voor enkele maanden uitgeschakeld door een nieuw enkelkwetsuur. Desalniettemin sprokkelde de Nederlander dat seizoen nog achttien officiële wedstrijden bijeen (één goal, drie assists).

Frustraties in Stoke

Ook in de zomer van 2015 koos Chelsea voor een verhuurperiode voor Van Ginkel. Ditmaal werd de Nederlander ondergebracht bij competitiegenoot Stoke City, waar hij ook een aantal landgenoten trof. Blessureleed bleef hem ditmaal bespaard en daardoor kon hij de eerste maanden van het seizoen veel speelminuten maken. Eind september werd Van Ginkel op de bank gezet en daardoor bleef zijn rol de rest van het seizoen hoofdzakelijk beperkt tot invalbeurten. Op die manier reikte hij tot 21 officiële wedstrijden voor de Premier League-club.

(Pro Shots)

Meerdere PSV-periodes

Van Ginkel had halverwege het seizoen 2015-2016 genoeg gezien bij Stoke City. De middenvelder wilde na een aantal moeizame seizoenen weer series wedstrijden maken en daarom kwam de belangstelling van PSV als geroepen. Begin februari 2016 werd hij gepresenteerd in Eindhoven, waar hij werd herenigd met zijn voormalig Vitesse-collega Davy Pröpper. Bij PSV wist Van Ginkel snel zijn draai te vinden. Met acht doelpunten en één assist in dertien competitieduels had hij zelfs een groot aandeel in de landstitel van 2016. Een 1-3 gelijkspel bij PEC Zwolle volstond vanwege het 1-1 gelijkspel van Ajax bij De Graafschap.

PSV wilde Van Ginkel graag in Eindhoven houden, maar aanhoudende problemen met de knie deed hem besluiten om een operatie te ondergaan. “Daarom had het onder deze omstandigheden ook geen zin om nu terug te keren naar PSV. Ik heb de club inmiddels geïnformeerd. Als ik me weer fit voel kijken we verder. Wie weet wat er in januari kan gebeuren?”, vertelde de middenvelder die zomer op de website van zijn managementbureau Wasserman. Het herstelproces werd begeleid door Chelsea.

Begin 2017 streek Van Ginkel opnieuw neer bij PSV. De Eindhovense club moest genoegen nemen met een derde plek achter Feyenoord en Ajax, maar met zeven goals en vier assists in vijftien wedstrijden liet hij zich opnieuw gelden. Dat was voor alle drie de partijen aanleiding om hem in het seizoen 2017-2018 opnieuw onder te brengen bij PSV. Van Ginkel was zeer productief zestien goals en vijf assists in 33 officiële wedstrijden, waarmee hij een belangrijk aandeel opeiste in de behaalde landstitel. 

Van Ginkel werd na het seizoen 2017-2018 andermaal geopereerd aan de knie. Er werd een nieuwe voorste kruisband geplaatst, maar door tegenslag moest hij uiteindelijk twee complete seizoenen aan zich voorbij laten gaan. In oktober 2020 werd de middenvelder wéér verhuurd aan PSV, waar hij zijn revalidatietraject mocht voortzetten. Op 13 januari 2021 maakte Van Ginkel dan eindelijk zijn comeback als profvoetballer door in de verloren thuiswedstrijd tegen AZ luttele minuten in te vallen.

PSV deed rustig aan met Van Ginkel, die twaalf wedstrijden in actie kwam in 2020-2021. Die zomer besloot Chelsea af te zien van een nieuwe contractverlenging en dat was voor de Eindhovense club aanleiding om hem permanent in te lijven. Van Ginkel werd zelfs aanvoerder onder leiding van Roger Schmidt, die hem 38 officiële wedstrijden gebruikte. Van Ginkel won de Johan Cruijff Schaal en de TOTO KNVB Beker in het seizoen 2021-2022.

(Pro Shots)

Vitesse-rentree

Van Ginkel mocht in het seizoen 2022-2023 een nieuwe Johan Cruijff Schaal op zijn erelijst plaatsen, maar kwam steeds minder aan spelen toe. Eind januari 2023 koos de middenvelder voor een terugkeer bij Vitesse, waar hij een verbintenis voor anderhalf jaar tekende. Van Ginkel scoorde in de daaropvolgende maanden tegen zowel Ajax (1-2 nederlaag) als Feyenoord (0-1 zege).


Interlandcarrière

Tussen november 2012 en november 2017 mocht Van Ginkel acht keer opdraven voor het Nederlands elftal. De middenvelder debuteerde op 14 november 2012 als Oranje-international in de oefeninterland tegen aartsrivaal Duitsland (0-0). Als international speelde hij zeven oefeninterlands en één WK-kwalificatiewedstrijd, de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Bulgarije.

Laatste update: 2 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie