Davy Pröpper

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Davy Pröpper

Davy Pröpper is een Nederlandse middenvelder. Begin 2022 beëindigde hij zijn voetbalcarrière als speler van PSV, maar na een jaar maakte hij een comeback in het shirt van Vitesse. Ook zijn jongere broer Robin Pröpper is profvoetballer.

  • Pröpper speelt momenteel voor Vitesse
  • In Arnhem maakte hij zijn rentree na een jaar te zijn gestopt als voetballer
  • Eerder speelde de middenvelder voor PSV en Brighton & Hove Albion
  • In 2015 debuteerde Pröpper voor het Nederlands elftal
  • Ook zijn jongere broer Robin Pröpper is profvoetballer

Clubcarrière

Pröpper kwam op 2 september 1991 ter aarde als David Petrus Wenceslaus Henri (Davy) Pröpper. De middenvelder werd geboren in Arnhem, waar hij zijn voetbalcarrière aftrapte bij amateurclub VDZ. In 2002 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Vitesse. Pröpper doorliep de voetbalacademie van de Arnhemse profclub.

Doorbraak bij Vitesse

Op 17 januari 2010 maakte Pröpper zijn debuut in de A-selectie van Vitesse. Als invaller kreeg hij speeltijd in de Gelderse derby tegen NEC (2-1 nederlaag). Dat seizoen mocht de middenvelder nog tien keer opdraven voor de hoofdmacht van de Arnhemmers, waar hij in het seizoen 2010-2011 een vaste basisplaats veroverde. In zijn tweede jaar bij de A-selectie noteerde Pröpper 32 officiële wedstrijden in Vitsse-shirt (vier goals, vijf assists).

Pröpper kreeg in het daaropvolgende seizoen te maken met een terugslag. In de eerste maanden stond de Vitessenaar nog gewoon in de basisformatie, maar gaandeweg het jaar werd hij geconfronteerd met een reserverol. Ook in het seizoen 2012-2013 was dat het geval. De onvrede groeide, ware het niet dat Pröpper tussen 2013 en 2015 twee volle seizoenen uitgroeide tot een absolute sterkhouder. Na het winnen van de play-offs om Europees voetbal werd hij in 2015 zelfs verkozen tot Speler van het Jaar.

Kampioen met PSV

Pröpper verzilverde zijn status in de zomer van 2015. De middenvelder vertrok naar verluidt voor vierenhalf miljoen euro naar PSV, waar hij zijn debuut maakte in de met 3-0 gewonnen Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen FC Groningen. De Arnhemmer veroverde meteen een basisplaats in Eindhoven. Pröpper maakte dat seizoen ook zijn debuut in de Champions League in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen de Engelse topclub Manchester United.

In zijn eerste seizoen maakte Pröpper meteen een cruciaal doelpunt in de Champions League. Zijn winnende treffer tegen CSKA Moskou bezorgde de Eindhovenaren een ticket voor de achtste finales. Daarin bleek het Spaanse Atlético Madrid over twee wedstrijden te sterk (na strafschoppen). In zijn eerste seizoen kwam Pröpper tot 44 officiële wedstrijden, waarin hij twaalf doelpunten en elf assists produceerde. Zijn tweede jaar leverde 43 gespeelde duels op (tien goals, negen assists).

Pröpper werd in 2016 voor het eerst in zijn carrière landskampioen. Een 1-3 overwinning bij PEC Zwolle volstond dankzij het puntenverlies van concurrent Ajax tegen De Graafschap. Ook won hij in zijn eerste PSV-periode tweemaal de Johan Cruijff Schaal.

Davy Propper (Brighton & Hove Albion)
In het shirt van Brighton & Hove Albion (Pro Shots)

Transfer naar Brighton

In augustus 2017 maakte Pröpper een droomtransfer naar de Engelse Premier League. Brighton & Hove Albion brak het eigen transferrecord door vijftien miljoen euro neer te tellen voor de PSV-middenvelder. Op 12 augustus 2017 maakte Pröpper zijn debuut in de met 0-2 verloren Premier League-wedstrijd tegen Manchester City. De Arnhemmer werd een vaste waarde bij The Seagulls, waar hij in zijn eerste seizoen veertig officiële wedstrijden achter zijn naam plaatste.

Pröpper bleef basisspeler in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020, maar raakte onder Graham Potter op een zijspoor. In zijn vierde seizoen als Brighton-speler kwam de middenvelder niet verder dan elf officiële wedstrijden, waarvan zeven in Premier League-verband.

Terugkeer bij PSV

Pröpper keerde in de zomer van 2021 terug bij PSV. De middenvelder won in augustus voor de derde keer de Johan Cruijff Schaal, maar hij slaagde er niet in om een vaste waarde te worden onder leiding van Roger Schmidt. Na zestien wedstrijden (één doelpunt) maakte Pröpper kenbaar dat hij het plezier in het voetbal verloren had, waardoor hij in januari 2022 per direct stopte als profvoetballer. Zijn contract met de Eindhovense club werd ontbonden.

(Pro Shots)

Tweede Vitesse-periode

Een klein jaar na het aankondigen van zijn voetbalpensioen kreeg Pröpper een belletje van Phillip Cocu. De Vitesse-trainer had dringend behoefte aan versterking en wilde polsen of hij nog steeds achter zijn beslissing stond. Er bleek twijfel te zijn, waarop Pröpper besloot om mee te gaan trainen om te bekijken of hij het plezier kon hervinden. Dat resulteerde op 28 januari 2023 in een officiële comeback tegen sc Heerenveen (1-3 overwinning).

Pröpper stond een week na zijn Eredivisie-rentree meteen in de basis tegen FC Emmen (2-2). Het bleek zijn voorlopig laatste wedstrijd, want een aantal dagen later bracht Vitesse verschrikkelijk nieuws naar buiten: de middenvelder bleek zijn voorste kruisband te hebben gescheurd. Op 14 januari 2024 maakte de rechtspoot zijn rentree in de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (0-0).


Interlandcarrière

Pröpper speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. In november 2013 werd hij onder Louis van Gaal al geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar zijn debuut volgde pas op 5 juni 2015 in de met 3-4 verloren oefeninterland tegen de Verenigde Staten. Sindsdien is de teller opgelopen naar negentien A-interlands (drie doelpunten). Een EK of WK speelde Pröpper niet, wel was hij er in 2019 bij tijdens de Final Four van de Nations League.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie