Brighton & Hove Albion

Brighton

Prijzenkast

2x League One

2x League Two

Het laatste nieuws over Brighton & Hove Albion

Brighton & Hove Albion is een Premier League-club uit Brighton. De club werd opgericht op 24 juni 1901 en speelt sinds 2011 in het American Express Community Stadium (31.800 plaatsen).

In 1920 werd Brighton toegelaten tot de Football League, het profniveau van Engeland. In de eerste decennia moest de club genoegen noemen met een bijrol in het Engelse profvoetbal, waarin het zich bewoog tussen de tweede en vierde divisie. Pas in 1979 lukte het The Seagulls om voor het eerst te promoveren naar de First Division, de voorloper van de Premier Leauge. Na een verblijf van vier seizoenen daalde Brighton weer af naar het tweede niveau.

Alireza Jahanbakhsh maakte op 1 januari 2020 een wereldgoal tegen Chelsea

Brighton leidde in de jaren negentig een zieltogend bestaan. De club eindigde meerdere seizoenen in de kelder van het Engelse profvoetbal, maar wist degradatie uit de Football League te vermijden. Geleidelijk wist Brighton weer uit het dal op te klimmen. In 2001 werd het team kampioen in de Third Division om dat succes een jaar later te herhalen in de Second Division, maar in de First Division (het huidige Championship) degradeerde het meteen weer.

Brighton degradeerde in 2006 opnieuw, met ditmaal de League One als bestemming. Na vijf seizoenen op het derde niveau te hebben gebivakkeerd speelde de club zes seizoenen in het Championship. In 2017 keerde Brighton eindelijk terug op het hoogste niveau van Engeland en sindsdien is men onafgebroken actief in de Premier League. Het seizoen 2021-2022 was de vooralsnog meest succesvolle editie: zevende.

Hans Kraay junior speelde voor Brighton

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 telt de selectie van Brighton twee Nederlanders: Joël Veltman en Jan Paul van Hecke. Ook Kjell Scherpen staat er op de loonlijst, maar hij werd uitgeleend aan eredivisionist Vitesse. In het verleden zijn meer Nederlanders in actie gekomen voor Brighton. Hans Kraay junior is een bekend voorbeeld, waar ook namen als Tim Krul, Jürgen Locadia en Davy Pröpper er een verleden hebben.

Laatste update: 8 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie