Brighton & Hove Albion

Brighton

Prijzenkast

1x Community Shield

2x League One

2x League Two

Het laatste nieuws over Brighton & Hove Albion

Brighton & Hove Albion is een Engelse voetbalclub uit Brighton, een stad in het graafschap East Sussex. Thuiswedstrijden van The Seagulls worden afgewerkt in het Amex Stadium.

  • Brighton & Hove Albion werd in 1901 opgericht
  • Het AMEX Stadium is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Seagulls’
  • In 2024 debuteert Brighton op het Europese podium
  • Hans Kraaij jr. was één van de Nederlanders die voor de club speelde

Van zieltogend bestaan naar Europees voetbal

Brighton & Hove Albion werd op 24 juni 1901 opgericht. Tussen de oprichting en 1920 speelde de club in de Southern League. In 1910 kroonden The Seagulls zich tot kampioen, waardoor het tegen de winnaar van de Football League mocht aantreden in de strijd om de FA Charity Shield. De Ierse aanvaller Charlie Webb maakte in de 72ste minuut het enige en dus winnende doelpunt tegen Aston Villa.

In 1920 kreeg Brighton & Hove Albion toestemming om toe te treden tot de Football League. De club werd toegelaten tot de Third Division, maar een succesvol bestaan bleef uit. In het seizoen 1920-1921 degradeerde het team meteen naar de Third Division South (vierde niveau). Met een achttiende en negentiende plaats op de ranglijst beleefde Brighton ook op dit niveau een teleurstellende start.

Vanaf het seizoen 1922-1923 liep het beter bij Brighton & Hove Albion. De club steeg naar de subtop van de Third Division South, maar slaagde er maar niet in om de laatste stap te zetten. Pas in het seizoen 1957-1958 lukte het eindelijk om het kampioenschap te bemachtigen. Dit succes viel samen met de competitiehervormingen in Engeland, waardoor Brighton in de Second Division kwam te spelen.

Grijze jaren

Brighton & Hove Albion wist zich drie seizoenen te handhaven in de Second Division. In het seizoen 1961-1962 daalde de club alsnog af door een 22ste plaats op de ranglijst. Een ferme klap voor The Seagulls, die in het daaropvolgende seizoen ook degradeerden uit de Third Division (opnieuw 22ste). Op het vierde niveau van Engeland kroonde Brighton zich in 1965 tot kampioen.

In 1972 wist Brighton & Hove Albion door te stoten naar de Second Division. Het verblijf op het tweede niveau bleef beperkt tot één seizoen, maar in de daaropvolgende seizoenen maakte de club een positieve ontwikkeling door. De tweede plaatsen van 1977 (Third Division) en 1979 (Second Division) bezorgden Brighton voor het eerst in de geschiedenis een plaats op het hoogste niveau van Engeland: de First Division.

Debuut in de First Division

Op 18 augustus 1979 debuteerde Brighton & Hove Albion met een thuiswedstrijd tegen Arsenal in de First Division, de voorloper van de Premier League. De Londenaren boekten een eenvoudige overwinning op de nieuwkomer: 0-4. Na drie wedstrijden stond de club nog altijd op nul punten, maar op 1 september werd dan toch het eerste succes behaald: een 3-2 zege op Bolton Wanderers. Brighton wist gaandeweg het seizoen vertrouwen op te doen en verruilde de degradatiezone voor een uiteindelijke zestiende plaats op de ranglijst.

In 1983 bereikte Brighton & Hove Albion voor het eerst de finale van de FA Cup. Ruim 99.000 supporters zagen The Seagulls een 2-2 gelijkspel (na verlenging) uit het vuur slepen tegen Manchester United, waardoor er een replay aan te pas moest komen om de winnaar te bepalen. De tweede wedstrijd op Wembley werd bezocht door ruim 91.000 supporters en bleek ditmaal een simpele prooi voor United: 0-4. De Nederlander Arnold Mühren nam één van de vier treffers voor zijn rekening.

Het FA Cup-avontuur van Brighton & Hove Albion ging niet hand in hand met de resultaten in competitieverband. Na vier seizoenen degradeerde de club uit de First Division. In de daaropvolgende jaren ging het bergafwaarts. Aan het einde van de twintigste eeuw bivakkeerde het team opnieuw op het derde niveau van Engeland. Degradatie uit de Football League hing als het zwaard van Damocles boven Brighton, maar een 1-1 gelijkspel in de play-offwedstrijd tegen Hereford United volstond voor lijfsbehoud. Het aantal gemaakte doelpunten van dat seizoen gaf de doorslag.

Jojo-jaren in Brighton

In 1999 maakte Brighton & Hove Albion de overstap naar het nieuwe stadion. De verhuizing leek de club goed te doen getuige de kampioenschappen van 2001 (Third Division) en 2002 (Second Division), waardoor men promoveerde naar de First Division. Door de oprichting van de Premier League fungeerde deze divisie inmiddels als het één na hoogste niveau van Engeland. Brighton degradeerde al na één seizoen, maar keerde in 2004 terug.

In diezelfde periode kregen de competities onder de Premier League een nieuwe naam. De First Division werd het Championship genoemd, waar de Second Division als League One te boek stond. Tot en met het seizoen 2016-2017 speelde Brighton & Hove Albion in één van deze twee competities. Tussen 2013 en 2016 plaatste het team zich meermaals voor de play-offs, maar de stap naar de Premier League werd niet gezet. Nog niet, want in 2017 was het alsnog bingo. Als nummer twee achter Newcastle United promoveerde Brighton rechtstreeks naar de hoogste divisie.

Davy Propper (Brighton & Hove Albion)
Davy Pröpper in actie voor Brighton & Hove Albion (Pro Shots)

Vaste waarde in de Premier League

Brighton & Hove Albion keerde in 2017 na 34 jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau. De clubleiding versterkte zich die zomer met Davy Pröpper (Vitesse) en Tim Krul (Newcastle United), waar PSV-aanvaller Jürgen Locadia begin 2018 de overstap waagde. Na nederlagen tegen Manchester City en Leicester City plus een gelijkspel tegen Watford werd op 9 september 2017 de eerste zege behaald. West Bromwich Albion was daarvan het slachtoffer (3-1). Brighton wist gaandeweg het seizoen voldoende punten te pakken om als vijftiende te eindigen in de Premier League.

Ook de seizoenen 2018-2019 tot en met 2020-2021 stonden vooral in het teken van lijfsbehoud. Met achtereenvolgens een zeventiende, vijftiende en zestiende plaats lukte het The Seagulls om zich te handhaven. Onder leiding van Graham Potter wist de club stappen te zetten. In 2022 werd die ontwikkeling beloond met een negende plaats op de ranglijst. De manager verdiende in september van dat jaar een overstap naar Chelsea, maar nog datzelfde seizoen werd hij alweer ontslagen door The Blues.

Roberto De Zerbi (Brighton & Hove Albion)
Roberto De Zerbi (Pro Shots)

Zonder Potter bleef Brighton & Hove Albion goed presteren. De Italiaan Roberto De Zerbi nam het stokje over en leidde de club in het seizoen 2022-2023 naar de hoogste klassering ooit: zesde. Voor het eerst in de geschiedenis dwong het team een Europees ticket af.

Rivaliteit

Crystal Palace geldt als de aartsrivaal van Brighton & Hove Albion. In het seizoen 1975-1976 promoveerden beide clubs achter Mansfield Town naar de Second Division, maar in aanloop ontstond een vijandige sfeer tussen de managers Alan Mullery (Brighton) en Terry Venables (Palace). Die rivaliteit is sindsdien altijd gebleven. Verschillende media hebben de onderlinge wedstrijd als de M23-Derby bestempeld.

Brighton ligt behoorlijk afgelegen van andere steden. Media hebben nog wel geprobeerd om de duels met Southampton en Portsmouth een extra sausje te geven, maar gezien de grote afstand zijn de fans daar niet in meegegaan.


Joël Veltman tijdens Brigton-Ajax
Joël Veltman in actie tijdens Brighton – Ajax (Pro Shots)

Europees voetbal

Brighton & Hove Albion debuteerde in het seizoen 2023-2024 op het Europese podium. De Premier League-formatie kroonde zich in de Europa League meteen tot groepswinnaar door overwinningen op Ajax (2-0 thuis, 0-2 uit), AEK Athene (0-1) en vier punten tegen Olympique Marseille (1-0 thuis, 2-2 uit). In de achtste finale mocht men het opnemen tegen de verliezend finalist van een jaar eerder: AS Roma. Brighton verloor roemloos in Rome (4-0), waardoor de 1-0 zege in de return niet toereikend was.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Brighton & Hove Albion gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Kemy Agustien (2013-2015)Elvis Manu (2015-2017)
Jan Paul van Hecke (2020-heden)Davy Pröpper (2017-2021)
Hans Kraaij jr. (1983-1985)Kjell Scherpen (2021-heden)
Tim Krul (2017-2018)Joël Veltman (2020-heden)
Jürgen Locadia (2018-2022)Bart Verbruggen (2023-heden)

Het stadion

Brighton & Hove Albion speelde tussen 1902 en 1997 op Goldstone Ground in Hove. Zowel de regio (Goldstone Bottom) als het stadion werd vernoemd naar een grote zwerfkei uit deze regio. Het terrein van een lokale boerderij, Goldstone Farm, fungeerde als thuisbasis van de club. In de loop der tijd ontstond dankzij allerlei renovaties een echt stadion, dat een maximale capaciteit van 36.747 plaatsen bereikte.

Door financiële problemen moest Goldstone Ground aan het einde van de twintigste eeuw worden verkocht. Brighton & Hove Albion streek enige tijd neer in Gillingham, maar verhuisde in 2001 naar een gloednieuw stadion in Brighton. Dit onderkomen, het American Express Community (AMEX) Stadium ofwel Falmer Stadium genoemd, heeft een capaciteit van 31.876 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Brighton & Hove Albion

Wanneer is Brighton & Hove Albion opgericht?

Op 24 juni 1901

Wat is het adres van het AMEX Stadium?

Village Way, Brighton and Hove
Brighton BN1 9BL
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van het AMEX Stadium?

31.876 plaatsen

Wat is de website van Brighton & Hove Albion?

Klik hier om Brighton & Hove Albion online te bezoeken

Waar kan ik Brighton & Hove Albion vinden op sociale media?

Brighton & Hove Albion is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 16 maart 2024

Populaire spelers Brighton & Hove Albion

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie