Hans Kraaij jr.

Hans Kraaij jr. is een Nederlandse voetbalanalist en tv-presentator. Daarnaast heeft hij een verleden als profvoetballer en amateurtrainer.

Hans Kraaij jr. werd op 22 december 1959 geboren in Utrecht. Hij is de zoon van Hans Kraaij sr., die als speler van DOS en Feyenoord viermaal kampioen van Nederland is geworden. Tevens mocht hij acht interlands voor het Nederlands elftal spelen. Na zijn rijke voetbalcarrière werkte senior voor clubs als Ajax (hoofdtrainer), Feyenoord (hoofdtrainer en technisch directeur) en PSV (technisch directeur).

Voetbalcarrière

De jonge Kraaij speelde in de jeugdteams van Feyenoord en AZ ’67. In Alkmaar lonkte een doorbraak, maar in januari 1979 besloot hij zijn vader te volgen naar het Amerikaanse Edmonton Drillers. In de North American Soccer League maakte de verdediger zijn eerste stappen als profvoetballer: dertig wedstrijden. Edmonton Drillers hield het welgeteld vier NASL-seizoenen vol (1979-1982), maar desalniettemin stonden er meer gerenommeerde namen onder contract. Naast Kraaij waren spelers als Dwight Lodeweges, Lex Schoenmaker en Henk Ten Cate er actief.

Teamgenoot van George Best

In augustus 1979 maakte Kraaij de overstap naar Excelsior. Het NASL-seizoen met Edmonton Drillers zat er op dat moment op, maar met de Rotterdamse club maakte hij de afspraak dat hij in februari 1980 opnieuw in de Noord-Amerikaanse competitie zijn voetbalkunsten mocht vertonen. In dat jaar kwam Kraaij uit voor San Jose Earthquakes, waar hij samenspeelde met Guus Hiddink en stervoetballer George Best.

Kraaij haalde in 2015 herinneringen op aan Best. Aan FOX Sports vertelde hij: “‘Hey you‘, zei Best op een gegeven moment tegen mij. ‘Vanaf nu sta je linkshalf’. ‘Weet de coach dat?’, vroeg ik. ‘Nee’, antwoordde George. ‘Maar vanaf nu speel je daar. En geef je all the fucking balls aan mij’. Dus dat deed ik. Ik gaf all the fucking balls aan George. En hij zorgde ervoor dat het bedrag op mijn salarisstrookje verdubbelde. Dat regelde hij ook.”

Hans Kraaij senior en junior (Pro Shots)

Als speler van San Jose Earthquakes scheurde Kraaij een knieband, waardoor hij enige tijd buitenspel stond. Terug bij Excelsior sloeg het noodlot opnieuw toe: na een duel met Jan van Gestel liep hij een dubbele beenbreuk op. Het had consequenties voor zijn sportieve perspectief, aangezien hij bij Excelsior en HFC Haarlem nauwelijks in actie zou komen. Pas bij NAC Breda, waar de spijkerharde verdediger in januari 1983 neerstreek, werd Kraaij weer regelmatig ingezet.

Omstreden carrière

Kraaij was geen honkvaste voetballer. Om de haverklap wisselde de verdediger van werkgever. Na zijn periode in Breda speelde de Utrechtenaar achtereenvolgens voor het Amerikaanse Edmonton Eagles (1983), het Engelse Brighton & Hove Albion (1983–1985), RKC Waalwijk (1985–1986), Helmond Sport (1986–1988), FC Eindhoven (1988–1991), De Graafschap (1991–1992), SVV/Dordrecht’90 (1992–1993), SC Telstar (1993–1995), FC Den Bosch (1995–1996) en het Belgische Sint-Niklase SK (1996–1997).

Als voetballer stond Kraaij hoofdzakelijk bekend om zijn keiharde manier van spelen. De verdediger schuwde niets of niemand, waardoor hij regelmatig tegen gele en rode kaarten aanliep. In september 1992 presteerde Kraaij het om binnen zeventien seconden na zijn invalbeurt tegen Feyenoord een gele kaart op te lopen, uiteraard tot grote hilariteit van de supporters.

Kraaij werd in oktober 1983 van het veld gestuurd tegen FC Wageningen. De toenmalig NAC-verdediger duwde scheidsrechter Wil de Vrieze na een in zijn optiek onterechte gele kaart tegen de grond, waarna de KNVB hem aanvankelijk voor 24 wedstrijden besloot te schorsen. Later werd deze sanctie teruggebracht naar vijftien wedstrijden. “Ik vond het zo oneerlijk dat ik die scheids in mijn beleving een heel klein duwtje heb gegeven. Ook met wind mee denk ik, want hij viel achterover op het gras”, blikte Kraaij later terug in het Algemeen Dagblad. “Voordat-ie geland was, zag ik de rode kaart al in zijn hand. Tsja. Ruud Geels heeft me volgens mij weggehouden bij die man, anders was het nóg erger geworden.”

Tot overmaat van ramp besloot NAC zijn contract te ontbinden. “Of ik die scheids ooit nog gezien heb? Nee, ik heb hem een excuusbrief gestuurd en aangeboden er met hem over te praten. En er is wel eens een poging gedaan om ons samen aan tafel te krijgen, maar ik begreep dat hij daar geen prijs op stelde”, zo vertelde Kraaij later in het AD-interview. Trots is hij er niet op. “Ik schaam me natuurlijk nog altijd kapot.”

Trainerscarrière

Na zijn voetbalcarrière besloot Kraaij het trainersvak in te gaan. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader, maar zijn eigen loopbaan in de dug-out bleef beperkt tot het amateurvoetbal. Kraaij was achtereenvolgens actief bij SV Ophemert (1999-2004), FC Lienden (2004-2011), SVZW (2011-2012), JVC Cuijk (2012-2014), DOVO (2014-2016) en opnieuw FC Lienden (2016-2018).

Als voetbaltrainer was Kraaij net zo fanatiek als in zijn eigen periode als voetballer. Het meest bekende voorbeeld daarvan is dat hij tijdens een wedstrijd met zijn jasje gooide. Beelden hiervan werden veelvuldig getoond in het tv-programma van Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp.

Mediacarrière

Al tijdens zijn voetbalcarrière besloot Kraaij de mediawereld in te gaan. In 1988 kreeg hij een eigen rubriek in het populaire radioprogramma Langs de Lijn, waar hij in de jaren negentig voor het eerst op de televisie verscheen. Kraaij werd aangetrokken als televisiepresentator van sport- en amusementsprogramma’s. Zo presenteerde hij namens SBS6 onder meer Lachen om Home Video’s en Domino Day.

Kraaij was jarenlang de vaste verslaggever bij wedstrijden van het Nederlands elftal. Iconisch uit die tijd zijn vooral de veelbesproken interviews met toenmalig bondscoach Louis van Gaal. In 2014 werd Kraaij analist en verslaggever bij FOX Sports, dat later op is gegaan in ESPN. Voor deze sportzender is hij tot op de dag van vandaag nog steeds actief.

Kraaij was jarenlang een graag geziene gast in Veronica Inside, waar hij op regelmatige basis aanschoof. In 2022 werd dit een dagelijks programma over actuele zaken (Vandaag Inside) en daarop besloot hij af te zwaaien.

Overigens bracht Kraaij twee muzieknummers uit: Er zal d’r altijd eentje winnen en Hep’ie luis?.

Laatste update: 27 februari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie