Jan Paul van Hecke

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Jan Paul van Hecke

Jan Paul van Hecke is een Nederlandse centrale verdediger. Sinds 2020 staat hij op de loonlijst van Premier League-club Brighton & Hove Albion.

  • Van Hecke speelt momenteel voor Brighton & Hove Albion
  • De verdediger voetbalde op huurbasis voor sc Heerenveen en Blackburn Rovers
  • Hij beleefde zijn doorbraak bij NAC Breda
  • Van Hecke debuteerde in 2024 als Oranje-international

Clubcarrière Jan Paul van Hecke

Van Hecke werd op 8 juni 2000 geboren in Arnemuiden. De neef van Jan Poortvliet, die in 1978 de WK-finale speelde met het Nederlands elftal, begon zijn voetbalcarrière bij amateurclub VV Arnemuiden. Via JVOZ en VV Goes speelde de verdediger zich in de kijker bij NAC Breda. Bij de Parel van het Zuiden werd hij in 2018 opgenomen in de hoogste jeugdelftallen.

Doorbraak in Breda

In het seizoen 2018-2019 zat Van Hecke al een aantal wedstrijden op de bank bij de A-selectie van NAC Breda. De club degradeerde uit de Eredivisie, waardoor het team in de Keuken Kampioen Divisie kwam te spelen. Dit bood perspectief voor Van Hecke. Op 16 augustus 2019 debuteerde de verdediger in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport (5-1 overwinning).

Van Hecke zat in de maanden na zijn debuut voor NAC Breda louter op de reservebank. Pas in de laatste wedstrijd voor de winterstop, de 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht, keerde hij terug binnen de lijnen. Vanaf dat moment werd de verdediger een vaste waarde voor de Bredanaren. Zijn teller liep op naar zestien gespeelde wedstrijden, waarin hij viermaal wist te scoren. Eén van die doelpunten maakte Van Hecke in het bekerduel met Feyenoord (7-1 nederlaag).

Via Heerenveen naar Brighton

In de zomer van 2020 maakte Van Hecke voor tweeënhalf miljoen euro de overstap van NAC Breda naar Brighton & Hove Albion. De Engelse club verhuurde de centrale verdediger meteen aan een andere Nederlandse club: sc Heerenveen. In Friese dienst speelde hij 31 officiële wedstrijden en daarin produceerde hij één doelpunt. Op aangeven van Joey Veerman kopte Van Hecke de 0-2 tegen de touwen op bezoek bij Sparta Rotterdam (1-4 overwinning).

Voor sc Heerenveen was een langer verblijf van Van Hecke bespreekbaar, maar Brighton & Hove Albion haalde hem in de zomer van 2021 permanent naar Engeland. In het seizoen 2021-2022 werd de verdediger uitgeleend aan Blackburn Rovers. Hier maakte hij op 16 oktober 2021 zijn debuut in het Championship-duel met Coventry City (2-2). Scoren deed de Zeeuw voor het eerst op 11 december tegen AFC Bournemouth (0-2 zege). Zijn teller liep op naar 32 officiële optredens.

Jan Paul van Hecke (Brighton)
In het shirt van Brighton & Hove Albion (Pro Shots)

Doorbraak bij Brighton

Na zijn tweede verhuurperiode mocht Van Hecke dan eindelijk deel uitmaken van de selectie van Brighton & Hove Albion. Op 24 augustus 2022 maakte de rechtspoot in de League Cup-wedstrijd tegen Forest Green (0-3 zege) zijn officiële debuut voor The Seagulls. Hij maakte zijn Premier League-debuut drie dagen later tegen Leeds United (1-0 zege). Twee minuten voor tijd mocht hij invallen om de voorsprong te verdedigen.

In de daaropvolgende maanden werd er maar sporadisch een beroep gedaan op Van Hecke, maar in de eindfase van het seizoen raakte manager Roberto De Zerbi onder de indruk. De Italiaan liet hem de laatste vier Premier League-duels opdraven, waaronder tegen Manchester City (1-1). Hij ontving lof voor het grotendeels uitschakelen van Erling Braut Haaland. Tijdens het seizoen 2023-2024 mocht Van Hecke vervolgens 39 keer opdraven, waaronder zeven Europa League-wedstrijden.


Interlandcarrière Jan Paul van Hecke

Van Hecke maakte op 3 juni 2022 zijn debuut voor Jong Oranje, dat een 0-3 zege behaalde op de leeftijdsgenoten van Moldavië. Na 73 minuten mocht de verdediger Sven Botman aflossen. Tijdens het jeugd-EK van 2023 mocht hij aantreden in de groepsduels met zowel België (0-0), Portugal (1-1) als Georgië (1-1). Deze gelijke spelen bleken niet voldoende om de groepsfase te overleven.

Op 10 september 2024 maakte Van Hecke zijn debuut voor het Nederlands elftal. In de Nations League-duel met aartsrivaal Duitsland (2-2) viel de verdediger halverwege in voor Matthijs de Ligt.

Laatste update: 10 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie