Erling Braut Haaland

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Erling Braut Haaland

Erling Braut Haaland is een Noorse spits van beroep. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van Borussia Dortmund naar Manchester City.

  • Haaland speelt momenteel voor Manchester City
  • In 2023 won de spits de treble met ‘The Citizens’
  • Hij maakte 52 goals in zijn eerste seizoen in Engelse dienst
  • Haaland was eerder actief bij Molde FK, RB Salzburg en Borussia Dortmund
  • In 2019 debuteerde hij als international van Noorwegen

Clubcarrière Erling Braut Haaland

Haaland zag op 21 juli 2000 het levenslicht in het Engelse Leeds, waar zijn vader Alf-Inge op dat moment actief was voor Leeds United. De jonge Erling doorliep zelf de jeugdopleiding van het Noorse Bryne FK. Bij deze club toonde de aanvaller zijn potentie en dat resulteerde al op zestienjarige leeftijd tot zijn officiële debuut. Op 12 mei 2016 liet trainer Gaute Larsen de linkspoot na 69 minuten invallen voor Robert Undheim. Uiteindelijk speelde Haaland dat jaar zestien officiële wedstrijden voor de A-selectie.

Doorbraak in Molde

In februari 2017 maakte Haaland de overstap naar Molde FK. Trainer Ole Gunnar Solskjaer liet de nieuwkomer op 26 april debuteren in de bekerwedstrijd tegen Volda TI, dat met 2-3 opzij werd gezet. De debutant verscheen in de basis en zorgde pal na rust voor de openingstreffer. Zijn debuut in de Eliteserien, de hoogste divisie van Noorwegen, maakte hij op 4 juni in de uitwedstrijd tegen Sarpsborg 08 FF (1-0 nederlaag). Haaland produceerde zijn eerste doelpunt op dit niveau op 6 augustus uit bij Tromsø IL (1-2 zege).

Haaland beleefde zijn definitieve doorbraak op 1 juli 2018. In de uitwedstrijd tegen SK Brann Bergen nam de spits de volledige productie van Molde FK voor zijn rekening (0-4 zege). Tot het einde van dat kalenderjaar liep diens teller op naar vijftig officiële wedstrijden en twintig doelpunten. Zijn ontwikkeling bleef niet onopgemerkt in het buitenland. Dit leidde begin 2019 tot een overstap naar het Oostenrijkse RB Salzburg, waar hij een vierjarig contract ondertekende.

Earling Braut Haaland (RB Salzburg)
Als spits van RB Salzburg (Pro Shots)

Goalgetter bij RB Salzburg

RB Salzburg liet Haaland op 17 februari 2019 debuteren in de uitwedstrijd tegen SC Wiener Neustadt (1-2 overwinning). Op 12 mei maakte de aanvaller zijn eerste doelpunt in de thuiswedstrijd tegen LASK Linz (2-1 overwinning). In zijn debuutseizoen voor Die Roten Bullen wist hij meteen de Oostenrijkse dubbel binnen te slepen, maar met één doelpunt in vijf wedstrijden bleef zijn eigen bijdrage beperkt. Hij kreeg dan ook rustig de tijd om zich te ontwikkelen tot een spits van formaat.

Haaland ontwikkelde zich in het seizoen 2019-2020 tot een fenomeen bij RB Salzburg. In 22 officiële wedstrijden noteerde de aanvaller maar liefst 28 doelpunten en zeven assists. Tussen juli november 2019 produceerde hij maar liefst vijf hattricks. Respectievelijk SC/ESV Parndorf, Wolfsberger AC (tweemaal), TSV Hartberg en KRC Genk waren daarvan de dupe. Haaland scoorde daarnaast in de Europa League-wedstrijd tegen Liverpool op Anfield (4-3 nederlaag).

Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund)
Wéér een treffer voor Borussia Dortmund (Pro Shots)

Fenomeen in Dortmund

In de winterstop van het seizoen 2019-2020 nam Borussia Dortmund Haaland over van RB Salzburg. De Duitsers betaalden circa twintig miljoen euro in ruil voor diens handtekening. Tegen FC Augsburg (3-5 overwinning) maakte hij als invaller zijn debuut en dat leidde meteen tot diens eerste hattrick in Duitsland. Met zestien doelpunten en drie assists in achttien officiële wedstrijden beleefde de Noor een ongekende start bij BVB.

Door de coronapandemie werd het voetbal tijdelijk stilgelegd. Uitgerekend de derby Borussia Dortmund – Schalke 04 (4-0) zorgde voor een nieuwe start en meteen wist Haaland weer te scoren. Zijn team sloot het seizoen af op een tweede plaats achter Bayern München, dat zich andermaal tot landskampioen kroonde. In het seizoen 2020-2021 stopte de spits niet met scoren. In 41 officiële wedstrijden haalde hij een ongekend moyenne door eveneens 41 keer te scoren, waaronder een vierklapper tegen Hertha BSC (2-5 overwinning).

Haaland veroverde in mei 2021 de DFB-Pokal met Borussia Dortmund. In de bekerfinale tegen RB Leipzig (4-1 overwinning) scoorde hij tweemaal. Het volgende seizoen verliep stroever door blessureleed, maar met 29 doelpunten in dertig wedstrijden bleef hij ongekend productief. Dit leidde in de zomer van 2022 tot een megadeal met Manchester City. The Citizens betaalden circa zestig miljoen euro voor diens komst.

Erling Braut Haaland (Manchester City)
Ook trefzeker voor Manchester City (Pro Shots)

Treble met Manchester City

Haaland maakte op 30 juli 2022 zijn debuut voor Manchester City. In de strijd om de Community Shield (Engelse Supercup) stond zijn vizier nog niet op scherp, waardoor Liverpool met 1-3 aan het langste eind trok. Zijn Premier League-debuut bleek succesvoller met een dubbelslag op bezoek bij West Ham United (0-2 zege). In de volgende maanden scoorde de Noor aan de lopende band, waaronder hattricks tegen Crystal Palace en Manchester United. Deze stadsderby eindigde in een 6-3 overwinning.

Op 14 maart 2023 maakte Haaland vijf doelpunten in de Champions League-wedstrijd tegen RB Leipzig (7-0 overwinning). Manchester City won drie maand later het miljoenenbal door Internazionale met 1-0 te verslaan. In de finale scoorde hij niet, maar met 52 doelpunten in 53 wedstrijden haalde hij wederom een ongekend moyenne. City won dat seizoen eveneens de Premier League-titel en de FA Cup. Haaland greep ondanks dit succes naast de Ballon d’Or, die opnieuw naar Lionel Messi ging.

Haaland won in het seizoen 2023-2024 zowel de Premier League-titel, de Europese Supercup als de wereldbeker voor clubteams. De vorm van zijn eerste seizoen bij Manchester City haalde hij niet, maar met 38 doelpunten in 45 wedstrijden waren zijn cijfers opnieuw indrukwekkend.


Interlandcarrière Erling Braut Haaland

Haaland maakte deel uit van alle Noorse nationale jeugdelftallen vanaf Noorwegen onder vijftien jaar. Hij behoorde tot de Noorse selecties op het EK onder 17 van 2017, het EK onder 19 van 2018 en het WK onder de 20 van 2019. Haaland scoorde op 30 mei 2019 maar liefst negen (!) keer in een met 12–0 gewonnen wedstrijd op het WK onder de 20, tegen Honduras. Haaland werd topscorer van het toernooi met uitgerekend die negen goals.

Als Noors international (Pro Shots)

Op 5 september 2019 maakte Haaland zijn debuut in het A-elftal van Noorwegen, tijdens een wedstrijd die met 2–0 gewonnen werd van Malta. Haaland mocht van bondscoach Lars Lagerbäck in de basis starten en twintig minuten na rust werd hij gewisseld ten faveure van Tarik Elyounoussi. Scoren deed hij dus niet bij zijn debuut. Ruim een maand later maakte Haaland zijn eerste internationale hattrick, tegen Roemenië in de Nations League. Helaas was de overwinning niet genoeg voor promotie van Noorwegen, maar het toernooi betekende wel een persoonlijk succes voor Haaland: met zes goals was hij topscorer geworden van de groepsfase in de Nations League.

Laatste update: 13 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie