Nathan Aké

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Nathan Aké

Nathan Aké is een Nederlandse verdediger van Manchester City. Sinds 2017 draagt hij tevens het shirt van het Nederlands elftal.

  • Aké is een centrale verdediger van Manchester City
  • In 2023 won hij de treble met The Citizens
  • De Hagenaar maakte al in 2011 de overstap naar Engeland
  • Aké debuteerde in 2017 voor het Nederlands elftal
  • In 2021 debuteerde hij met Oranje op een groot toernooi (EK)

Clubcarrière

Aké werd op 18 februari 1995 geboren in Den Haag. Hij heeft een Ivoriaanse vader en een Nederlandse moeder. Zijn voetbalcarrière ging van start bij amateurclub VV Wilhelmus, dat hij na twee jaar inruilde voor de academie van ADO Den Haag. In gesprek met ELF Voetbal blikte jeugdtrainer Gerry van Weelden later terug: “Achteraf is het makkelijk praten, maar je kon zien dat hij een natuurtalent is. Hij was al volwassen in zijn spel, terwijl hij als F-junior in de E-top speelde tegen jongens die drie of vier jaar ouder waren. Toch heb ik hem nooit kunnen betrappen op een moment van zwakte.”

In de jeugd van Feyenoord

In 2007 besloot Aké zijn geluk te beproeven in Rotterdam. De verdediger stapte over naar de voetbalacademie van Feyenoord, waar hij deel uitmaakte van een succesvolle generatie met onder meer Tonny Vilhena, Karim Rekik en Terence Kongolo. Aké hield zich ondanks alle verleidingen uitstekend staande in de havenstad. Waar veel leeftijdsgenoten in de valkuilen trapten, daar stond voor de verdediger het voetbal altijd centraal. Zelfs de vergelijkingen met Ruud Gullit (met name vanwege zijn kapsel) brachten hem geen moment van stuk.

Feyenoord slaagde er niet in om Aké te laten debuteren in de A-selectie. Niet uit onwil vanuit de club, maar omdat de verdediger meer perspectief zag in het buitenland. In 2011 besloot Aké namelijk de overstap te maken naar de jeugdopleiding van Chelsea. “Ik weet hoe anderen erover denken”, reageerde hij in 2015 in Voetbal International. “Ik heb de laatste jaren veel kritiek gehad op mijn keuze voor Chelsea. Toch heb ik tot op de dag van vandaag geen seconde spijt gehad. Sterker nog: ik zou het zo weer doen.”

Professionele debuut bij Chelsea

Aké werd in zijn eerste jaar meteen uitgeroepen tot de meest beloftevolle speler uit de academie van Chelsea. Op 26 december 2012 maakte de Nederlander zijn officiële debuut in het shirt van de Londenaren, waar hij in blessuretijd mocht invallen tegen Norwich City (0-1 zege). In het seizoen 2012-2013 noteerde Aké uiteindelijk zes officiële wedstrijden voor The Blues, waarvan drie als basisspeler. Met zijn optredens mocht de verdediger zowel opdraven in de Premier League, de FA Cup als de Champions League.

Zijn optredens voor de A-selectie van Chelsea smaakten naar meer, maar die lijn werd niet doorgetrokken in het seizoen 2013-2014. Sterker nog: pas op 11 mei 2014, in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen, mocht de Nederlandse verdediger zijn eerste minuten (elf) maken tegen Cardiff City. Zijn derde seizoen betekende evenmin een definitieve doorbraak met vijf schamele optredens. Chelsea besloot hem in de laatste maanden van het seizoen uit te lenen aan Reading, waar hij eveneens een handvol keer speelde.

Succes met Chelsea (Pro Shots)

Eerste Watford-periode

Chelsea verhuurde Aké na zijn kortstondige periode bij Reading opnieuw, met ditmaal Watford als tijdelijke onderkomen. Bij The Hornets speelde de verdediger in het seizoen 2015-2016 zijn eerste serie wedstrijden als professional. Aké noteerde dat jaar 28 officiële wedstrijden, waarvan 24 in de Premier League. Zijn eerste doelpunt in de Engelse competitie maakte hij in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Liverpool. Watford eindigde dat seizoen als dertiende, met slechts vijf punten minder dan Chelsea.

Via Chelsea naar Bournemouth

Bij Chelsea kwam Aké nog niet in aanmerking voor veel speeltijd en dus stemde de club in met een derde uitleenperiode. Ditmaal werd de verdediger ondergebracht bij AFC Bournemouth, waar hij tussen half november en begin januari opviel door drie keer te scoren. Chelsea raakte onder de indruk en besloot zijn huurconstructie halverwege alweer te beëindigen door hem terug te halen naar Londen. Een opmerkelijke keuze, zeker omdat hij daarna nog maar vijf keer mocht opdraven.

Aké realiseerde zich langzamerhand dat Chelsea niet het ideale podium was om definitief door te breken. In de zomer van 2017 stapte de verdediger permanent over naar AFC Bournemouth, dat een recordbedrag van bijna 23 miljoen euro voor hem neertelde. De Nederlander werd een vaste waarde bij The Cherries, waar hij over alle seizoenen 121 wedstrijden (elf doelpunten en zes assists) in actie kwam. In de zomer van 2020 degradeerde hij met Bournemouth uit de Premier League.

Ogen op de bal bij City (Pro Shots)

Transfer naar Manchester City

Aké had ondanks de degradatie met Bournemouth voldoende indruk gemaakt om in de Premier League te mogen blijven. Chelsea toonde interesse, maar een hereniging op Stamford Bridge bleef uit. In plaats daarvan stapte hij voor een slordige 45 miljoen euro over naar Manchester City. In het Etihad Stadium beleefde Aké een uitstekende start, ware het niet dat blessureleed roet in het eten gooide. Zijn eerste City-seizoen bleef daardoor beperkt tot dertien wedstrijden (één doelpunt). Wel mocht hij een landstitel en een FA Cup toevoegen aan zijn palmares.

In het seizoen 2021-2022 zat Aké weer veelvuldig bij de selectie van Manchester City. Manager Pep Guardiola koos weliswaar voor andere namen, maar liet hem hier en daar wel zijn minuten maken en daarmee eiste hij een aandeel op in het kampioenschap van 2022. Het seizoen 2022-2023 bleek zijn definitieve doorbraak. Aké groeide uit tot een vaste waarde en was daarmee een bijzonder waardevolle kracht in het team dat de treble won: de landstitel, de FA Cup én de Champions League.


Als Oranje-international (Pro Shots)

Interlandcarrière

Aké doorliep de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. In 2017 werd bekend dat Ivoorkust hem wilde verleiden tot een andere keuze, maar ondanks gesprekken met bondscoach Marc Wilmots koos hij voor zijn geboorteland. Onder leiding van de tijdelijke technische staf maakte Aké zijn interlanddebuut in de oefeninterland tegen Marokko (1-2 zege). Door een invalbeurt tegen Luxemburg (5-0 zege) in de WK-kwalificatiewedstrijd werd zijn toekomst definitief verbonden aan Nederland. Een bewuste keuze, zo bevestigde bondscoach Dick Advocaat na afloop.

Aké bleef onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman actief voor het Nederlands elftal. Een vaste basisplaats leverde dat niet op, maar na maart 2022 stond zijn teller toch al op 25 A-interlands (drie doelpunten). In de zomer van 2021 gaf hij de assist op Denzel Dumfries bij het winnende doelpunt tegen Oekraïne (3-2 zege) op het EK. Aké ontwikkelde zich nadien uitstekend en behoorde tijdens het WK van 2022 tot de basisploeg van Oranje.

Laatste update: 10 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie