Phil Foden

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Phil Foden

Phil Foden is een speler van zowel Manchester City als de nationale ploeg van Engeland. Hij speelt zijn wedstrijden doorgaans als aanvaller, maar kan ook als middenvelder uit de voeten.

  • Foden speelt momenteel voor Manchester City
  • De middenvelder is een jeugdexponent van ‘The Citizens’
  • In 2023 won hij de Champions League met zijn jeugdliefde
  • Foden won al vijf Engelse titels
  • In 2020 maakte hij zijn debuut als international van Engeland

Clubcarrière

Op 28 mei 2000 werd hij geboren onder de volledige naam Philip Walter Foden. Zijn moeder Claire bracht hem ter wereld in Stockport, onder de rook van Manchester. Foden groeide op met een voorliefde voor Manchester City, op dat moment nog de kleine broer van Manchester United. Het was dan ook geen verrassing dat hij ‘ja’ zei op het aanbod om te worden opgenomen in de jeugdopleiding van The Citizens.

In 2009, op achtjarige leeftijd, mocht Foden aan de slag voor de academie van Manchester City. De aanvaller ontwikkelde zich uitstekend bij zijn grote voetballiefde en doorliep alle jeugdelftallen. Ondertussen bleef hij ook studeren aan het St Bede’s College, waarbij de kosten op rekening kwamen van City. De club had veel vertrouwen in diens potentie en al op 6 december 2016 werd hij door manager Pep Guardiola opgenomen in de wedstrijdselectie tegen Celtic (1-1, Champions League).

Doorbraak bij City

Foden maakte in het seizoen 2016-2017 nog niet zijn debuut voor Manchester City. Bijna een jaar na de ontmoeting met Celtic maakte hij zijn eerste minuten in de hoofdmacht, in de met 1-0 gewonnen Champions League-wedstrijd tegen Feyenoord als invaller voor Yaya Touré. City plaatste zich probleemloos voor de volgende ronde en dus besloot Guardiola in de laatste groepswedstrijd tegen Shakhtar Donetsk (2-1 nederlaag) om Foden zelfs een hele wedstrijd te laten spelen.

Foden noteerde in dat seizoen uiteindelijk tien officiële wedstrijden voor City: vijf competitieduels, drie Champions League-duels en twee in de League Cup. Het team van Guardiola wist zowel de Premier League als de League Cup te winnen, de eerste twee trofeeën in de nog prille carrière van Foden. In het daaropvolgende seizoen was City nóg succesvoller door beide prijzen te prolongeren en nog twee andere trofeeën binnen te slepen (FA Cup en Engelse Supercup).

Door de hevige concurrentie wist Foden nog niet meteen een basisplaats te veroveren. In het seizoen 2018-2019 eindigde de teller nochtans op 26 officiële wedstrijden, waarin hij zeven goals en twee assists produceerde. Zijn eerste competitietreffer maakte de middenvelder op 20 april 2009 tegen Tottenham Hotspur en daarmee mocht hij zich prompt matchwinnaar noemen (1-0 zege). Ook pikte de jonge Engelsman een treffer mee in de met 7-0 gewonnen Champions League-ontmoeting met het Duitse Schalke 04.

Phil Foden en Hakim Ziyech
Foden (rechts) in duel met Hakim Ziyech van Chelsea (Pro Shots)

Steeds waardevoller in Manchester

Foden werd gaandeweg steeds invloedrijker binnen Manchester City. In het seizoen 2019-2020 groeide de teller naar 38 officiële optredens (acht goals, negen assists) en in het seizoen 2020-2021 ging het zelfs om vijftig officiële wedstrijden (zestien goals, tien assists). Foden mocht negentig minuten opdraven in de Champions League-finale tegen competitiegenoot Chelsea, dat met 1-0 te sterk bleek. City wist daarentegen wel de landstitel te veroveren en werd daarnaast voor de vierde keer op rij winnaar van de League Cup.

Foden werd ook in 2022 landskampioen met Manchester City. In totaal noteerde de aanvaller 45 officiële wedstrijden, veertien doelpunten en elf assists in het seizoen 2021-2022. Met vijftien doelpunten en acht assists in 48 wedstrijden drukte Foden in het seizoen 2022-2023 opnieuw een stempel op het team van manager Pep Guardiola. City won maar liefst drie prijzen: de landstitel, de FA Cup en de Champions League.

In het tweede deel van 2023 won Manchester City ook de Europese Supercup en de wereldbeker.


Interlandcarrière

Foden doorliep alle vertegenwoordigende elftallen van Engeland vanaf de Onder 16. Met de Onder 17 verloor hij in 2017 de finale van het EK ten koste van Spanje (na strafschoppen), maar vijf maanden later nam de ploeg wraak door de WK-finale met 5-2 te winnen. Foden had een groot aandeel in dit succes door zowel de 3-2 als de 5-2 voor zijn rekening te nemen. Als beloning werd de aanvaller van Manchester City verkozen tot beste speler van het toernooi.

Phil Foden (Engeland)
(Pro Shots)

Zijn debuut als A-international maakte Foden op 5 september 2020 in de Nations League-ontmoeting met IJsland (0-1 zege). Tegen dezelfde tegenstander maakte hij in november 2020 ook zijn eerste twee interlandgoals en tevens pikte de City-aanvaller een assist mee. Foden maakte voldoende indruk om medio 2021 deel te nemen aan het EK. Hij speelde drie van de zeven EK-wedstrijden mee, waaronder de verlenging van de halve finale tegen Denemarken (2-1 zege). In de na strafschoppen verloren finale tegen Italië maakte hij geen minuten.

Op het WK 2022 was Foden in vier van de vijf wedstrijden van Engeland actief. Tegen Wales (3-0) pikte hij een doelpunt mee en tegen Senegal (3-0) twee assists.

Laatste update: 23 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie