Luke Shaw

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Luke Shaw

Luke Shaw is een Engelse linksback van beroep. Al sinds de zomer van 2014 draagt hij het shirt van Manchester United en de nationale ploeg van Engeland.

  • Shaw speelt momenteel voor Manchester United
  • Met zijn huidige club won hij de Europa League en de Carabao Cup
  • In 2015 raakte hij zwaar geblesseerd tegen PSV
  • De linksback brak door bij Southampton
  • In 2014 debuteerde Shaw voor de Engelse ploeg

Clubcarrière

Luke Paul Hoare Shaw werd op 12 juli 1995 geboren in het Engelse Kingston upon Thames, in de regio Groot-Londen. Zijn voetbalcarrière ging van start bij het lokale Hersham and Molesey Juniors. Shaw groeide op als supporter van Premier League-club Chelsea en mocht zijn voetbalkunsten vertonen bij het voetbalcentrum van deze club, maar kreeg geen plek in de jeugdopleiding aangeboden.

Southampton

In 2002 werd Shaw opgenomen in de voetbalacademie van Southampton. De vleugelverdediger doorliep de volledige jeugdopleiding en zat in september 2011 tijdens een League Cup-wedstrijd tegen Preston North End voor het eerst bij de wedstrijdselectie. Een aantal maanden later toonden Arsenal, Chelsea en Manchester City al interesse, maar toenmalig manager Nigel Adkins gaf aan dat er geen sprake kon zijn van een vertrek van de getalenteerde Shaw.

Shaw maakte zijn officiële debuut bij Southampton op 28 januari 2012 tegen Millwall in de FA Cup. In de zomer van dat jaar werd de Engelsman officieel naar de A-selectie overgeheveld. Vanaf november kreeg Shaw ook speeltijd in de Premier League, waar hij zoveel indruk maakte dat hij in no-time een basisplaats veroverde. Shaw tekende na het seizoen 2012-2013 al een contract voor vijf jaar bij The Saints, maar daar diende hij er maar één van uit.

(Pro Shots)

Manchester United

Na 67 officiële wedstrijden voor Southampton maakte Shaw in de zomer van 2014 de overstap naar Manchester United. De Engelse topclub betaalde zo’n 37 miljoen euro voor de linksback, die onder Louis van Gaal zijn debuut maakte in een thuiswedstrijd tegen West Ham United (2-1 overwinning). Mede door blessureleed kwam Shaw in zijn eerste seizoen bij Manchester United niet verder dan twintig wedstrijden in alle competities, waaronder zestien in de Premier League.

Shaw begon fit aan zijn tweede seizoen bij Manchester United, maar op 9 september 2015 sloeg het noodlot opnieuw toe. In de met 2-1 verloren Champions League-wedstrijd tegen PSV werd de verdediger hard geraakt door de Mexicaan Héctor Moreno en liep daarbij een dubbele beenbreuk op. Er werd na afloop schande gesproken van de tackle van de PSV’er, maar erger nog: door deze blessure kon Shaw dat seizoen niet meer in actie komen. Er werd zelfs gevreesd voor zijn carrière, maar in augustus 2016 keerde hij ‘gewoon’ terug binnen de lijnen.

Bij Manchester United maakte Shaw in augustus 2018 zijn eerste doelpunt als profvoetballer, tegen Leicester City (2-1 overwinning). Helemaal onbetwist werd de Engelsman nooit. Zo werd hij in het seizoen 2022-2023 uit de basis verbannen door de nieuwe manager Erik ten Hag. “Ik begreep heel goed dat ik uit de basis werd gehaald. De resultaten waren slecht en mijn spel was niet goed genoeg”, zo toonde Shaw zich schuldbewust in een interview met The National. Tyrell Malacia kreeg tijdelijk de voorkeur, maar uiteindelijk werd de Engelsman weer basisspeler. Zijn teller passeerde gaandeweg het seizoen de magische grens van 250 officiële duels in United-shirt.


Interlandcarrière

Shaw speelde in een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen van Engeland. Zijn eerste oproep voor The Three Lions volgde in 2014. Op 5 maart van dat jaar mocht de vleugelverdediger halverwege invallen voor Ashley Cole in de met 1-0 gewonnen oefeninterland tegen Denemarken. Een bijzonder moment voor Shaw, aangezien hij als jonge Chelsea-fanaat Cole als idool had.

(Pro Shots)

Cole ontbrak op het WK van 2014 en beëindigde zijn interlandloopbaan prompt. Shaw behoorde wel tot de definitieve selectie van Engeland, dat al in de groepsfase werd uitgeschakeld. Het EK van 2016 (door zijn tegen PSV opgelopen blessure) en het WK van 2018 gingen aan zijn neus voorbij, maar op EURO 2021 (in 2021 gespeeld) en het WK 2022 was hij er wel bij. In de verloren EK-finale van 2021 tegen Italië maakte Shaw zelfs de openingstreffer.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie