Marcus Rashford

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Marcus Rashford

Marcus Rashford is een Engelse aanvaller. De international van Engeland is een jeugdexponent van Manchester United, waar hij op dit moment ook zijn voetbalkunsten vertoont.

  • Rashford speelt momenteel voor Manchester United
  • De aanvaller is een jeugdexponent van ‘The Red Devils’
  • Hij maakte zijn debuut onder manager Louis van Gaal
  • Rashford maakt zich hard tegen kinderhonger
  • In 2016 debuteerde hij in de Engelse nationale ploeg

Clubcarrière

Rashford werd op 31 oktober 1997 geboren in Manchester. Hij heeft niet alleen Engels bloed door zijn aderen lopen. Van vaderlijke kant is hij van Jamaicaanse afkomst, waar het aan moederlijke kant gaat om een Kittische afkomst.

Moeilijke jeugd

Het gezin Rashford bestond uit een alleenstaande moeder (Melanie Maynard) en meerdere broers en zussen. Zij groeiden op in armoede. Zijn moeder verdiende een minimumloon in vaak verschillende banen, waardoor zij zich genoodzaakt voelde om maaltijden over te slaan in het belang van de kinderen. Rashford onthulde later dat hij de pijn volop meekreeg: “Het ingehouden gesnik als mijn moeder de slaap probeerde te vatten na een werkdag van veertien uur en zich toch grote zorgen maakte of we rond konden komen van haar loon”, zo citeerde Voetbal International.

De moeilijke jeugd van het gezin bleek een inspiratiebron voor Rashford. Niet alleen was hij vastberaden om te slagen als profvoetballer, maar de aanvaller heeft de strijd tegen armoede volop omarmd. Gedurende de coronapandemie liet Rashford van zich horen om kinderhonger tegen te gaan. In samenwerking met het bedrijfsleven verdiende de Manchester United-aanvaller miljoenen euro’s om kinderen in Engeland een beter leven te gunnen.

(Pro Shots)

Manchester United

Rashford begon zijn voetbalcarrière in het shirt van Fletcher Moss Rangers. In 2005 maakte de aanvaller de overstap naar Manchester United, waar hij vanwege zijn gezinssituatie werd opgenomen in een internaat. Rashford doorliep de voetbalacademie van de Engelse voetbalgrootmacht en maakte op 25 februari 2016 onder Louis van Gaal zijn debuut als profvoetballer. Met twee doelpunten stond Rashford meteen aan de basis van de 5-1 overwinning op het Deense FC Midtjylland (Europa League). Drie dagen later scoorde hij eveneens bij zijn Premier League-debuut tegen Arsenal.

In 2016 won Rashford zijn eerste prijzen: de FA Cup en de Community Shield. Onder de nieuwe manager José Mourinho won hij in het daaropvolgende seizoen ook de Europa League en de League Cup, maar dat zijn vooralsnog de enige trofeeën die hij als profvoetballer op zijn erelijst heeft staan. Rashford groeide uit tot een vaste waarde op Old Trafford, met uitzondering van het seizoen 2021-2022.

Onder leiding van Erik ten Hag herpakte Rashford zich in het seizoen 2022-2023. Met dertig doelpunten en elf assists in 56 officiële wedstrijden groeide hij uit tot de grote ster van Manchester United. Eén van zijn doelpunten maakte hij in de Carabao Cup-finale tegen Newcastle United (2-0 zege).

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Rashford maakte op 27 mei 2016 zijn debuut in de nationale ploeg van Engeland. In de oefeninterland tegen Australië (2-1 overwinning) had hij slechts drie minuten nodig om de bal tegen de touwen te werken en werd daarmee de jongst scorende debutant ooit namens The Three Lions. Bondscoach Roy Hodgson was enthousiast over diens ontwikkeling en besloot hem op te nemen in de definitieve EK-selectie. Engeland werd in de achtste finale verrassend uitgeschakeld door IJsland (1-2).

Rashford is ook actief geweest op de eindtoernooien van 2018 (WK), 2021 (EK) en 2022 (WK). De aanvaller verloor in 2021 de EK-finale tegen Italië. Bij een 3-3 stand in de strafschoppenserie faalde Rashford vanaf elf meter, waarna ook teamgenoten Jadon Sancho en Bukayo Saka er niet in slaagden om hun strafschop te verzilveren. Na de verloren finale kreeg dit trio te maken met racistische haatberichten.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie