Raheem Sterling

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Raheem Sterling

Raheem Sterling is een Engelse vleugelaanvaller. Hij is sinds 2012 international namens The Three Lions en is daarnaast sinds de zomer van 2022 actief voor Chelsea.

  • Sterling speelt momenteel voor Chelsea
  • De aanvaller kwam eerder uit voor Liverpool en Manchester City
  • In het shirt van City won hij vier landstitels, vijf League Cups en één FA Cup
  • Sterling debuteerde in 2012 als international van Engeland
  • In 2021 speelde hij de EK-finale tegen Italië

Clubcarrière

Sterling is oorspronkelijk afkomstig uit Jamaica. Op 8 december 1994 werd hij als Raheem Shaquille Sterling geboren in de hoofdstad Kingston. Hij was pas twee toen zijn vader werd vermoord in het Caribisch gebied. Zijn moeder, die bekend werd als professioneel atlete, besloot hem op vijfjarige leeftijd mee te nemen naar Engeland om daar een nieuw leven op te bouwen. De jeugd van Sterling verliep met horten en stoten, wat mede de reden was om hem naar een speciale school te sturen in Neasden (Londen).

Sterling werd in 1999 aangemeld bij de Engelse amateurclub Alpha & Omega. Na vier jaar verdiende hij een overstap naar de jeugdopleiding van Queens Park Rangers, waar hij zich uitstekend doorontwikkelde. De Londense club had tot 2010 plezier van Sterling, maar de aanvaller besloot de laatste fase van zijn opleiding te spenderen bij een grotere club: Liverpool. QPR incasseerde 600.000 pond plus een doorverkooppercentage voor het vertrek van Sterling, die door toenmalig manager Rafael Benítez werd getipt.

Doorbraak bij Liverpool

Sterling speelde een paar seizoenen in de hoogste jeugdteams van Liverpool alvorens hij zijn officiële debuut maakte in de A-selectie. Op 24 maart 2012 mocht de Engelsman als invaller aantreden tegen Wigan Athletic (1-2 nederlaag). Met zijn zeventien jaar en 107 dagen werd hij één van de jongste debutanten aller tijden namens The Reds. In mei werd Sterling ook nog korte invalbeurten geboden in de duels met Fulham (0-1 nederlaag) en Chelsea (4-1 overwinning).

In het seizoen 2012-2013 ontbrak Sterling in de eerste speelronde in de wedstrijdselectie van Liverpool, maar daarna werd hij vast onderdeel van de groep. In de daaropvolgende weken mocht hij zelfs starten in de topwedstrijden tegen Manchester City, Arsenal en Manchester United. Sterling noteerde uiteindelijk 24 Premier League-duels, waarin hij goed was voor twee goals en zes assists. Door tactische keuzes en een heupblessure stokte de teller in de tweede helft van het seizoen.

Sterling keerde in het seizoen 2013-2014 weer terug in de selectie van Liverpool. De aanvaller kreeg in de eerste fase van het seizoen vooral invalbeurten geboden, maar gaandeweg het seizoen kreeg hij steeds meer speeltijd. Daardoor eindigde zijn teller op 38 officiële wedstrijden, waarin hij tien goals en negen assists liet aantekenen. Met één van zijn doelpunten stond Sterling aan de basis van de 3-2 zege op Manchester City, maar dat bleek niet voldoende om de eerste landstitel sinds 1990 te veroveren. City werd met twee punten voorsprong kampioen van Engeland.

Sterling speelde ook in het seizoen 2014-2015 voor Liverpool. Met 52 officiële optredens, elf doelpunten en tien assists beleefde hij zijn beste seizoen ooit tot dat moment, maar een hoofdprijs bleef uit op Anfield. Sterling, die in december 2014 was verkozen tot Golden Boy, besloot daarom eieren voor zijn geld te kiezen door de overstap te maken naar competitiegenoot Manchester City. Die club betaalde maar liefst 62,3 miljoen euro plus zo’n zeven miljoen aan bonussen voor de aanvaller, die op dat moment de duurste Engelse voetballer aller tijden werd.

Grote successen in Manchester

Sterling maakte zich niet populair in Liverpool en werd dan ook uitgefloten bij zijn terugkeer op Anfield. Toch kreeg de aanvaller geen spijt van zijn overstap naar Manchester City. In zijn eerste seizoen voor The Citizens noteerde hij meteen elf goals en tien assists in 47 officiële wedstrijden. Eén van zijn wedstrijden betrof de finale van de League Cup tegen uitgerekend Liverpool. Na 120 minuten gaf het scorebord een 1-1 stand aan en daardoor moest een strafschoppenserie de winnaar bepalen. Sterling nam geen penalty, maar stapte wel als winnaar van het veld.

In de jaren daarna bleef Sterling successen behalen als speler van Manchester City. In 2018, 2019, 2021 én 2022 werd de aanvaller landskampioen met zijn club. Tevens won hij de FA Cup van 2019, nog vier League Cups (2018, 2019, 2020 en 2021) alsmede twee Engelse Supercups (2019 en 2020). In 2021 dacht Sterling zijn erelijst nóg fraaier te maken door de Champions League toe te voegen, maar in de finale bleek Chelsea met 1-0 te sterk voor de manschappen van manager Pep Guardiola.

(Pro Shots)

Transfer naar Chelsea

Gaandeweg het seizoen 2021-2022 nam het perspectief van Sterling bij Manchester City af. De Engelsman had al eens geflirt met FC Barcelona, maar uiteindelijk koos hij in de zomer van 2022 voor een transfer naar competitiegenoot Chelsea. De Londenaren telden een bedrag van 56 miljoen euro voor hem neer. Sterling beleefde niet het debuutseizoen waar hij op hoopte. Met negen doelpunten en vier assists in 38 wedstrijden kon hij niet voorkomen dat Chelsea op alle fronten dramatisch presteerde en daardoor Europees voetbal misliep.


Interlandcarrière

Sterling had de mogelijkheid om international te worden namens Jamaica, maar koos voor een carrière bij Engeland. Op 14 november 2012 maakte de aanvaller zijn debuut in de oefeninterland tegen Zweden (4-2 nederlaag) en speelde meteen 85 minuten. In 2013 werd Sterling geen nieuwe speeltijd gegund, al zat hij wel een aantal interlandperiodes bij de selectie. Het daaropvolgende jaar maakte de toenmalig Liverpool-aanvaller zijn comeback en hij mocht ook meteen mee naar het WK in Brazilië, waar hij ondanks drie optredens vroege uitschakeling niet kon vermijden.

Sterling was ook actief op het EK van 2016, het WK van 2018 en het EK in 2021. Engeland eindigde in 2018 als vierde op het wereldkampioenschap en wist op het Europees Kampioenschap in 2021 zelfs de finale te bereiken. Nota bene op Wembley mocht er aangetreden worden tegen Italië, maar een strafschoppenserie dwarsboomde de laatste stap naar de langgekoesterde hoofdprijs voor de Engelsen. Sterling scoorde drie keer op het EK, waaronder de openingstreffer in de achtste finale tegen aartsrivaal Duitsland (2-0 zege). 

(Pro Shots)

Sterling werd op het WK 2022 in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk. De aanvaller ging gedurende het toernooi naar huis na een inbraak in zijn woning.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie