Jorginho

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Jorginho

Jorginho is een Italiaanse middenvelder van Braziliaanse komaf. De Italiaans international verruilde Chelsea in januari 2023 in voor stadgenoot Arsenal.

  • Jorginho speelt momenteel voor Arsenal
  • De middenvelder won de Champions League en Europa League met Chelsea
  • Met Napoli won hij de Coppa Italia
  • In 2016 debuteerde Jorginho als Italiaans international
  • Hij werd in 2021 Europees kampioen met Italië

Clubcarrière

Jorginho werd op 20 december 1991 geboren in het Braziliaanse Imbituba, een relatief klein plaatsje aan de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Officieel luistert hij naar de naam Jorge Luiz Frello Filho. Zijn familie heeft ook Italiaans bloed door de aderen stromen en dankzij zijn grootvader verkreeg hij ook het Italiaans staatsburgerschap. Op vijftienjarige leeftijd verhuisde Jorginho van zijn geboorteland naar het Zuid-Europese land.

Doorbraak dankzij moeder

Jorginho dankt zijn liefde voor het voetbal aan zijn moeder. Zijn eigen carrière ging in 2007 van start bij het Italiaanse Hellas Verona, maar dat dreigde helemaal fout te lopen. De middenvelder ontdekte dat hij financieel werd geëxploiteerd door zijn zaakwaarnemer en was even helemaal klaar met de sport. Jorginho overwoog op dat moment terug te keren naar Brazilië, maar een emotioneel telefoongesprek met zijn moeder deed hem besluiten om alsnog door te zetten.

Zijn debuut als profvoetballer maakte Jorginho in het shirt van AC Sambonifacese. Hellas Verona verhuurde hem in de zomer van 2010 aan de club uit de Italiaanse Serie C2, waar hij één goal in 31 wedstrijden produceerde. Hij viel vooral op als aangever en verdiende daarmee een kans in de hoofdmacht van zijn eigenlijke werkgever. Jorginho debuteerde op 4 september 2011 in het shirt van Hellas Verona, waar hij een klein kwartier voor tijd mocht invallen tegen Sassuolo (1-0 zege).

Jorginho eindigde het seizoen 2011-2012 op twee goals in 33 wedstrijden. In het daaropvolgende seizoen scoorde hij eveneens twee keer in 44 wedstrijden. Zijn beste periode in Verona beleefde de geboren Braziliaan in de eerste helft van het seizoen 2013-2014 door zeven goals en drie assists te produceren in negentien officiële duels. Daarmee verdiende Jorginho een transfer naar competitiegenoot Napoli, dat vijftig procent van de transferrechten verwierf door vijf miljoen euro af te tikken. Anderhalf jaar later werd ook de rest van de rechten aangekocht voor 4,5 miljoen.

Succes in Napels

Bij Napoli stond Jorginho uiteindelijk vier seizoenen op de loonlijst. De Braziliaanse Italiaan speelde honderdzestig officiële wedstrijden voor de club uit Napels, waar hij zes doelpunten en veertien assists liet aantekenen. Hij fungeerde als de regisseur van het elftal van coach Maurizio Sarri, nadat Jorginho onder diens voorganger Rafael Benítez de Coppa Italia en de Supercoppa Italiana wist te winnen.

Overstap naar Chelsea

Jorginho bouwde een uitstekende relatie op met Sarri. In de zomer van 2018 besloot de Italiaanse trainer de overstap te maken naar het Engelse Chelsea en het was geen verrassing dat hij de regisseur van Napoli mee wilde nemen. Uiteindelijk werden beide clubs het eens over een afkoopsom van ruim vijftig miljoen euro. Op Stamford Bridge ontbrak de chemie echter. De Chelsea-aanhang pruimde diens speelwijze niet en als aankoop van Sarri werd Jorginho als zondebok aangewezen.

Sarri vertrok al na een jaar bij Chelsea. Ook Jorginho werd gelinkt aan een vertrek uit Londen, maar de middenvelder besloot het nog even aan te kijken en dat pakte succesvol uit. “Ik wilde per se mijn stempel drukken in de sterkste competitie ter wereld”, vertelde hij later aan La Gazzetta dello Sport. “Voor een club als Chelsea spelen, ook in de Champions League, betekent heel veel voor mij en ik beloofde mezelf dat ik deze strijd niet zou verliezen. Het was niet gemakkelijk, maar ik zie nu het licht weer. Ik heb geen warm welkom gekregen, mijn begin hier was erg moeilijk. Ik moest wennen aan een ander soort voetbal, maar in het voetbal is geduld een zeldzaam goed.”

Jorginho veroverde een vaste basisplaats bij Chelsea. De middenvelder won in 2019 de Europa League met de Londenaren om twee jaar later zowel de Champions League, Europese Supercup als de wereldbeker voor clubteams te winnen. In het zeer succesvolle seizoen 2020-2021 nam de middenvelder acht doelpunten voor zijn rekening.

Arsenal

Jorginho speelde ook de eerste helft van het seizoen 2022-2023 voor Chelsea. Zijn contract liep af, waardoor de Londense club begin 2023 een aanbod van stadgenoot Arsenal accepteerde. Met zijn nieuwe club speelde de Italiaan in zijn eerste contractjaar 41 officiële wedstrijden (drie doelpunten). The Gunners gingen langdurig aan kop in de Premier League, maar bezweken onder de druk en verspeelden het kampioenschap daarmee aan Manchester City. Revanche volgde op 6 augustus 2023 door het winnen van de Community Shield (na strafschoppen).


Interlandcarrière

Jorginho mocht als international uitkomen voor zowel Brazilië als Italië. Hoewel hij werd geboren in Zuid-Amerika, gaf de middenvelder in 2014 de definitieve voorkeur aan het Zuid-Europese land. In 2012 werd de middenvelder voor het eerst geselecteerd voor de Onder 21 van Italië om in 2016 zijn eerste oproep voor La Squadra Azzurra te ontvangen. Bondscoach Antonio Conte liet Jorginho debuteren in de oefeninterland tegen Spanje (1-1 gelijkspel).

Jorginho behoorde tot de voorselectie voor het EK 2016, maar werd door Conte buiten de 23-koppige definitieve selectie gehouden. Ook na diens vertrek als bondscoach werd de middenvelder aanvankelijk genegeerd. Dat leidde zelfs tot speculaties over een switch naar Brazilië aangezien hij toen nog geen competitieve interland had gespeeld voor Italië, maar die berichtgeving smoorde hij in de kiem. Op 13 november 2017 maakte Jorginho zijn rentree als Italiaans international in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden (0-0). Dat resultaat bleek door de 1-0 nederlaag in de heenwedstrijd niet voldoende om het WK 2018 in Rusland te bereiken.

Jorginho bleef ditmaal wel actief voor de Italiaanse ploeg. In de zomer van 2021 mocht de middenvelder voor het eerst op een eindtoernooi aantreden, het EK. Jorginho werd een zekerheidje in het elftal van bondscoach Roberto Mancini en was zelfs verantwoordelijk voor het bereiken van de EK-finale door de beslissende strafschop tegen de touwen te schieten tegen Spanje. Ook de finale tegen Engeland draaide uit op een strafschoppenserie. Jorginho faalde op Wembley vanaf elf meter, maar de serie pakte alsnog in Italiaans voordeel uit (3-2).

Laatste update: 6 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie