Mason Mount

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Mason Mount

Mason Mount is een middenvelder van Engelse afkomst. De international van Engeland maakte medio 2023 de overstap van Chelsea naar Manchester United.

  • Mount speelt momenteel voor Manchester United
  • Hij maakte eerder furore bij Vitesse, Derby County en Chelsea
  • De middenvelder won in 2021 de Champions League
  • Mount debuteerde in 2019 voor de Engelse ploeg
  • In 2017 won hij het jeugd-EK met Engeland onder 19

Clubcarrière

Mount werd op 10 januari 1999 geboren in Portsmouth. In zijn eerste jaren speelde hij voor Boarhunt Rovers en United Services Portsmouth. De middenvelder kreeg de liefde voor het voetbal mee van zijn vader Tony, die lokale successen behaalde als speler en trainer. “Maar vader Mount pamperde niet”, vertelde toenmalig Vitesse-trainer Henk Fraser later. “Hij wilde geen voorkeursbehandeling voor zijn zoontje. Mason moest niet zagen, maar werken. En dat deed hij.”

Mount mocht al op jonge leeftijd meetrainen bij Chelsea en Portsmouth. Uiteindelijk maakte hij in 2005 de overstap naar de Londense topclub, waar hij in het seizoen 2016-2017 werd verkozen tot het grootste talent van de academie (Academy Player of the Year). De middenvelder veroverde meerdere prijzen als jeugdspeler van The Blues, waaronder de UEFA Youth League, en speelde zich daarnaast in de kijker bij vertegenwoordigende elftallen van Engeland.

Doorbraak bij Vitesse

Chelsea besloot in de zomer van 2017 om Mount elders ervaring op te laten doen. De Londenaren kozen daarbij voor een club waar het intensief contact mee had: Vitesse. Op 26 augustus 2017 maakte hij tegen AZ (1-2 nederlaag) als invaller zijn debuut voor de Arnhemmers, maar in rap tempo veroverde hij een vaste basisplaats. Met veertien goals en tien assists werd de jonge Engelsman zelfs een publiekslieveling in Stadion Gelredome. Supporters beloonden Mount dan ook met de prijs Speler van het Jaar.

In november 2018 vertelde Fraser aan De Telegraaf: “Ik heb het genoegen gehad met Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Jonathan de Guzman te mogen werken. Stuk voor stuk topspelers met op jonge leeftijd al een geweldige drive. Maar voor mijn gevoel was Mason nóg iets verder. (…) Het is misschien een rare vergelijking, maar Mason heeft veel weg van Johan Cruijff. Hij is pezig, watervlug en zó snel aan de bal en in zijn hoofd dat hij eigenlijk nooit in de duels komt. Net als Frenkie de Jong, zeg maar.”

Uitblinker in het Championship

De samenwerking tussen Vitesse en Mount duurde maar één seizoen. De Arnhemmers hadden de Chelsea-huurling graag nog een jaar willen behouden, maar in Londen werd de beslissing genomen om hem ditmaal elders in Engeland te stallen. Hij ging met Frank Lampard mee naar Derby County, waar het Chelsea-icoon als manager de kans kreeg. Bij de club uit het Championship beleefde Mount een geweldig seizoen met elf goals en zes assists in 44 officiële wedstrijden.

(Pro Shots)

Smaakmaker bij Chelsea

Na twee seizoenen elders te hebben doorgebracht keerde Mount in de zomer van 2019 weer terug bij Chelsea. Dat was deels noodgedwongen, aangezien de Premier League-gigant door een transferverbod geen nieuwe spelers mocht aantrekken. Daarnaast werd Lampard aangesteld als manager van Chelsea en vanwege diens goede ervaringen wilde hij Mount dolgraag een kans geven op Stamford Bridge. Op 11 augustus 2019 mocht hij in de uitwedstrijd tegen Manchester United (0-4 zege) officieel debuteren voor The Blues.

Mount beschaamde het vertrouwen van Lampard en Chelsea niet. Al na acht competitieduels stond zijn teller op vier doelpunten, waar hij op tien minuten na meteen alles speelde in de Premier League. Zijn rendement stokte daarna wel enigszins, maar met 53 officiële optredens, acht goals en zes assists beleefde hij wel een heel aardig debuutseizoen op het hoogste niveau van Engeland.

(Pro Shots)

In het seizoen 2020-2021 werd Lampard ontslagen als manager van Chelsea, maar dat had geen grote consequenties voor het perspectief van Mount. De getalenteerde middenvelder wist zijn statistieken aan te scherpen met 54 officiële optredens, negen goals en negen assists. Eén van zijn goals maakte Mount in de tweede halve finale van de Champions League tegen Real Madrid, dat over twee duels werd verslagen (1-1 en 2-0). In de finale rekende Chelsea vervolgens af met competitiegenoot Manchester City (1-0).

Mount kreeg in het seizoen 2022-2023 te maken met een forse terugslag. Niet alleen presteerde Chelsea dramatisch met een twaalfde plaats op de ranglijst, maar door blessures bleef de Engelsman ook nog eens steken op ‘slechts’ 35 officiële wedstrijden, drie doelpunten en zes assists. Zijn naam viel gedurende het seizoen bij andere clubs uit de Premier League en dat leidde begin juli tot een overstap naar Manchester United. Naar verluidt kwamen beide partijen een transfersom van 65 miljoen euro overeen, exclusief bonussen.

(Pro Shots)

Manchester United

Op 14 augustus 2023 debuteerde Mount in het shirt van Manchester United. In het thuisduel met Wolverhampton Wanderers (1-0 zege) stond hij 68 minuten binnen de lijnen.


Interlandcarrière

Mount doorliep een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen van Engeland. Met de Onder 19 won de middenvelder in 2017 het EK voor spelers onder negentien jaar. In 2018 mocht hij al mee op een trainingsstage van de nationale ploeg, waar hij op 7 september 2019 zijn debuut maakte tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije (4-0 zege). In dezelfde kwalificatiereeks maakte Mount ook zijn eerste interlandgoal, op bezoek bij Kosovo (0-4).

In de zomer van 2021 speelde Mount zijn eerste eindtoernooi. De middenvelder speelde vijf van de zeven duels, waaronder de EK-finale op Wembley tegen Italië. Mount werd in de 99ste minuut (verlenging) gewisseld en moest vervolgens met lede ogen toezien hoe Engeland een ultieme kans op de zo felbegeerde hoofdprijs verspeelde. Italië bleek na strafschoppen te sterk voor de Engelsen.

Laatste update: 24 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie