Jude Bellingham

Leeftijd: 20

Het laatste nieuws over Jude Bellingham

Jude Bellingham is een getalenteerde middenvelder uit Engeland. In de zomer van 2023 maakt hij de overstap van Borussia Dortmund naar Real Madrid.

  • Bellingham speelt momenteel voor Real Madrid
  • Hij werd voor ruim honderd miljoen euro naar Spanje gehaald
  • De middenvelder brak door bij Borussia Dortmund
  • Bellingham doorliep de jeugdopleiding van Birmingham City
  • In 2020 debuteerde hij voor de Engelse ploeg

Clubcarrière

Jude Victor William Bellingham werd op 29 juni 2003 geboren in het Engelse Stourbridge, dat grenst aan Birmingham. De middenvelder begon zijn voetbalcarrière bij Stourbridge Juniors en verdiende in 2010 een kans in de jeugdopleiding van Birmingham City. Bij The Blues speelde Bellingham zijn eerste 44 officiële wedstrijden als profvoetballer (vier doelpunten), waaronder een groot aantal als basisspeler.

Bellingham liet een blijvende indruk achter bij Birmingham City. In de zomer van 2020 maakte de Engelsman de overstap naar Borussia Dortmund en dat was voor de club aanleiding om rugnummer 22 in de ban te doen. Normaliter is een dergelijke status voorbehouden aan voetbaliconen of veel te vroeg overleden voetballers, maar Birmingham City deed het als eerbetoon aan één van de beste jeugdspelers uit de clubgeschiedenis.

(Pro Shots)

Borussia Dortmund

Birmingham City verdiende 25 miljoen euro aan de transfer van Bellingham, die daarmee de duurste zeventienjarige voetballer aller tijden werd. Bij BVB wist de middenvelder in no-time een basisplaats af te dwingen. In zijn eerste seizoen werd Bellingham meteen 46 officiële wedstrijden ingezet (vier goals, vier assists). In het bekerduel met MSV Duisburg schoot hij het record van Nuri Sahin als jongste doelpuntenmaker ooit bij Dortmund, al wist Youssoufa Moukoko dat record nog datzelfde kalenderjaar af te pakken.

In de seizoenen 2021-2022 en 2022-2023 bleef Bellingham imponeren op het middenveld van Borussia Dortmund. In 2023 leek hij zelfs landskampioen te worden met zijn broodheer, maar op de slotdag van het Bundesliga-seizoen verspeelde het team de eindzege aan Bayern München. Zijn naam circuleerde op dat moment nadrukkelijk bij Real Madrid en op 14 juni 2023 werd de megatransfer een feit.

(Pro Shots)

Real Madrid

Bellingham maakte op 12 augustus 2023 zijn debuut voor Real Madrid. Op bezoek bij Athletic Bilbao (0-2 zege) maakte hij meteen zijn eerste doelpunt in Spaanse dienst. Een week later tekende de Engelsman op bezoek bij Almería (1-3 zege) zelfs voor twee doelpunten en één assist.


Interlandcarrière

Bellingham is een voormalig jeugdinternational en debuteerde op 12 november 2020 in de nationale ploeg van Engeland. Ierland werd in een vriendschappelijke wedstrijd met 3-0 verslagen en de middenvelder mocht in de 73ste minuut invallen voor Mason Mount. Bellingham werd in 2021 meteen opgenomen in de EK-selectie van Engeland, dat na strafschoppen de EK-finale verloor van Italië.

Tijdens het WK van 2022 was Bellingham inmiddels een vaste waarde bij Engeland. In de eerste groepswedstrijd tegen Iran (6-2 overwinning) maakte het supertalent zijn eerste doelpunt als A-international.

Laatste update: 24 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie