UD Almería

Almería

Prijzenkast

1x Segunda División

Het laatste nieuws over Almería

UD Almería is een Spaanse voetbalclub uit Almería. Thuiswedstrijden van de Indálicos worden afgewerkt in het Estadio de los Juegos Mediterráneos.

  • Almería werd in 1989 opgericht
  • In 1992 debuteerde de club in het Spaanse profvoetbal
  • Het Estadio de los Juegos Mediterráneos is de thuisbasis
  • Sander Westerveld heeft er een verleden als keeper

Jonge attractie in LaLiga

UD Almería werd op 26 juli 1989 opgericht als Almería Club de Fútbol. Sinds januari 2001 staat deze voetbalclub bekend als Uníon Deportiva Almería. Inwoners van de Andalusische stad kunnen overigens al veel langer genieten van lokale voetbalwedstrijden. Al in 1909 ontstond met Almería Foot-Ball Club een eerste team. Sindsdien zijn er meerdere clubs opgericht en verdwenen, waaronder AD Almería. Zij speelden in de periode 1979-1981 zelfs in de Primera División.

Als Almería Club de Fútbol begon het avontuur in 1989 in de zogeheten Divisiones Regionales de Fútbol. Binnen drie seizoenen wisten de Indálicos te promoveren naar de Tercera División, het vierde niveau van Spanje. Een derde plaats bracht de Andalusiërs in 1993 zelfs in de Segunda División B. Tot en met het seizoen 2001-2002 was de voetbalclub vooral actief op dit niveau. In de tussentijd (2001) fuseerde men met Polideportivo Almería, waardoor de naam UD Almería in gebruik werd genomen.

Eerste promotie naar LaLiga

In het seizoen 2006-2007 wist UD Almería voor het eerst in de clubgeschiedenis te promoveren naar de Primera División. De fusieclub liet zich meteen gelden door de achtste plaats te bemachtigen in LaLiga, zoals de Spaanse competitie ook wel bekend staat. Het team zorgde in februari 2008 voor een grote stunt door Real Madrid met 2-0 te verslaan in het Estadio de los Juegos Mediterráneos. Bekende namen uit die tijd zijn trainer Unai Emery en clubtopscorer Álvredo Negredo.

Emery maakte in 2008 de overstap naar Valencia. Hij werd opgevolgd door Gonzalo Arconada, maar na een reeks tegenvallende prestaties besloot het bestuur van Almería om binnen een half jaar alweer in te grijpen. De Mexicaan Hugo Sánchez leidde het team opnieuw naar lijfsbehoud door een elfde plaats binnen te slepen. In de daaropvolgende jaren ging het echter niet beter met UD Almería, dat in het seizoen 2010-2011 als hekkensluiter eindigde in de Primera División. Een 0-8 nederlaag tegen FC Barcelona (driemaal Lionel Messi) was daar debet aan.

Nieuwe promoties

In 2013 keerde UD Almería terug in de Primera División door in de play-offs af te rekenen met Girona. Een zeventiende plaats garandeerde een langer verblijf op het hoogste niveau, maar het avontuur kwam in 2015 alsnog ten einde door één na laatste te eindigen. Ditmaal had de Andalusische formatie meer tijd nodig om een comeback af te dwingen. UD Almería flirtte zelfs opzichtig met degradatie naar het derde niveau (achttiende in 2016 en 2018), maar dit doemscenario bleef uit.

Juichende spelers van Almería
Spelers van Almería vieren een doelpunt (Pro Shots)

Na zeven seizoenen in de Segunda División keerde UD Almería in 2022 terug naar de Primera División. Ten koste van Real Valladolid bemachtigden de Indálicos zelfs het kampioenschap op het tweede niveau. Het seizoen 2022-2023 stond vanzelfsprekend in het teken van lijfsbehoud en die missie slaagde ternauwernood (zeventiende).

Rivaliteit

Van oorsprong is Real Murcia de grote rivaal van UD Almería, maar die club is helemaal weggezakt in het Spaanse voetbal. Geografisch komt Granada momenteel het meest in de buurt, hoewel het te ver gaat om van een nieuwe aartsrivaal te spreken. In oktober 2023 berichtte het digitale thuis van Almería tevens over rivaliteit met Girona.


Nederlandse invloed

Vooralsnog speelde slechts één Nederlander voor Almería. In het seizoen 2007-2008 kwam doelman Sander Westerveld uit voor de Spaanse club.


Het stadion

Het Estadio de los Juegos Mediterráneos is sinds de zomer van 2004 de thuisbasis van UD Almería. Het stadion werd oorspronkelijk gebouwd voor de Juegos del Mediterráneo van 2005, maar uiteindelijk besloot de voetbalclub zich permanent op deze locatie te vestigen. De B-selectie bleef daarentegen actief in het oude stadion, dat bekend staat als het Estadio Municipal Juan Rojas.

In de loop der jaren is de capaciteit van het Estadio de los Juegos Mediterráneos meermaals veranderd. Tegenwoordig biedt het onderkomen van UD Almería plaats aan 15.274 voetbalsupporters. Sinds medio 2022 staat het onderkomen officieel bekend als het Power Horse Stadium.


Veelgestelde vragen over Almería

Wanneer is Almería opgericht?

Op 26 juli 1989

Wat is het adres van het Estadio de los Juegos Mediterráneos?

Estadio de los Juegos Mediterráneos
C. Alcalde Santiago Martínez Cabrejas, 5, 04007 Almería
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio de los Juegos Mediterráneos?

15.274 plaatsen

Wat is de website van Almería?

Klik hier om Almería online te bezoeken

Waar kan ik Almería vinden op sociale media?

Almería is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 18 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie