Girona

Gerona

Prijzenkast

1x Segunda División B

5x Tercera División

Het laatste nieuws over Girona

Girona is een Spaanse voetbalclub uit Girona. Thuiswedstrijden van Blanquivermells worden afgewerkt in het Estadio Municipal de Montilivi.

  • Girona werd in 1930 opgericht
  • Het Estadi Municipal de Montilivi is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Blanquivermells’
  • Girona maakt deel uit van de City Football Group
  • In 2023 werd Daley Blind ingelijfd

Ambitieuze club uit Catalonië

Girona Futbol Club werd op 23 juli 1930 opgericht. Eerder die eeuw waren in de Catalaanse stad al verschillende voetbalclubs opgericht onder namen als FC Gerundense, CE Gironí en UD Girona. Het verdwijnen van laatstgenoemde club vormde de aanleiding voor het ontstaan van Girona FC. Met toestemming van de gemeenteraad mocht het team aantreden met het stadslogo als embleem. De eerste officiële wedstrijd vond plaats tegen Colonia Artigas (1-1).

Josep Viñas werd de allereerste hoofdtrainer van Girona. De president van de lokale scheidsrechtersvereniging leidde de club in het debuutseizoen meteen naar promotie. In de jaren dertig verkocht de club meerdere spelers aan FC Barcelona (Josep Iborra Blanco en Domènec Balmanya Parera) voor 15.000 pesetas en twee huurlingen. Ook besloten beide clubs een oefenwedstrijd in te plannen als dank.

Girona speelde in het seizoen 1935-1936 voor het eerst in de Segunda División. Op het tweede niveau wist de Catalaanse club Groep 2 als winnaar af te sluiten, maar in de eindronde voor promotie naar de Primera División schoot men tekort (vijfde). Celta de Vigo en Real Zaragoza promoveerden dat seizoen naar LaLiga. De Spaanse Burgeroorlog legde het voetbal echter jarenlang plat, waardoor de selectie van Girona zich pas in 1939 weer op het voetbalveld mocht vertonen.

Kleinduimpje in twintigste eeuw

Girona bleef in de twintigste eeuw een bescheiden club in Spanje. In de jaren veertig eindigde de club weliswaar meermaals in de bovenste regionen van de Segunda División, maar dat volstond niet voor promotie naar de hoogste klasse. Girona speelde het gros van de daaropvolgende decennia in de Tercera División. Dieptepunten werden bereikt in de periode 1982-1983 en 1997-1999 door terug te vallen naar het regionale clubniveau.

Tijdens deze grijze periode uit de clubgeschiedenis liet Girona een nieuw stadion bouwen. In 1970 verruilde men het Vista Alegre voor het Estadi Montilivi. De 21ste eeuw begon niet veel beter, maar in juni 2008 volstond een 1-0 overwinning op AD Ceuta voor promotie naar de Segunda Divisón. Girona keerde na 49 jaar eindelijk weer terug op het tweede niveau van Spanje. Raúl Agné was als hoofdtrainer verantwoordelijk voor dit feit.

Overname door de City Football Group

De eerste seizoenen na de Segunda División-rentree stonden vooral in het teken van lijfsbehoud. In 2015 maakte Girona voor het eerst aanspraak op promotie naar de hoogste klasse, maar een late treffer van CD Lugo dwarsboomde dit succes. In het daaropvolgende seizoen bleek Osasuna te sterk in de finaleronde van de play-offs. Girona moest dus even wachten op het LaLiga-debuut, maar in 2017 ging de vlag dan toch uit. Een tweede plaats achter Levante volstond om voor het eerst in 87 jaar te promoveren naar de Primera División.

In augustus 2017 viel Girona in handen van de City Football Group, dat ook eigenaar is van Manchester City. Een soortgelijk percentage van de aandelen (ruim 44%) was in handen van Pere Guardiola, de broer van succestrainer Pep Guardiola. De Blanquivermells vierden het debuut in de Primera División met een 2-2 gelijkspel tegen Atlético Madrid. Zeven dagen later won Girona voor het eerst een wedstrijd in de hoogste klasse door in eigen huis af te rekenen met Málaga (1-0).

Girona stuntte in oktober 2017 met een 2-1 overwinning op Real Madrid. Mede dankzij deze prestatie eindigde de LaLiga-nieuwkomer op de tiende plaats. Het tweede seizoen verliep aanzienlijk stroever, waardoor men in 2019 genoegen moest nemen met een terugkeer in de Segunda División. Ondertussen bleef de City Football Group de club doorontwikkelen. Dit leidde na drie seizoenen in een terugkeer op het hoogste niveau door Tenerife te verslaan in de finale van de play-offs.

Spelers van Girona
De elftalfoto van Girona uit 2023 (Pro Shots)

Grote dromen

In het seizoen 2022-2023 kwam Girona uitstekend voor de dag. Met een tiende plaats bleef de club moeiteloos gevrijwaard van degradatiezorgen. Dit bleek net niet voldoende voor een Europees ticket (vier punten verschil), maar in het seizoen 2023-2024 bleek men al grote stappen te hebben gezet. Met Daley Blind in de gelederen won Girona in december 2023 voor het eerst in de geschiedenis bij FC Barcelona (2-4). Het team ging zelfs enige tijd aan kop in LaLiga.

Rivaliteit

CE Sabadell en Gimnàstic Tarragona worden gezien als de grote rivalen van Girona. De Catalaanse derby tegen FC Barcelona geniet vooralsnog een vriendschappelijk karakter, maar de opkomst van de Blanquivermells maken die wedstrijd zorgen wel voor nieuw sentiment.


Nederlandse invloed

In de zomer van 2023 haalde Girona, onderdeel van de City Football Group, voor het eerst een Nederlandse voetballer in huis. Daley Blind tekende een contract voor twee seizoenen.

Daley Blind (Girona)
Een blije Daley Blind (Pro Shots)

Het stadion

Het Estadio Municipal de Montilivi is sinds 1970 de thuisbasis van Girona. Het meermaals gerenoveerde stadion heeft momenteel een capaciteit van 14.624 plaatsen en is gelegen aan een gelijknamige heuvel. Tot de jaren zeventig was de club te bewonderen in het Campo de Vista Alegre.


Veelgestelde vragen over Girona

Wanneer is Girona opgericht?

Op 23 juli 1930

Wat is het adres van het Estadio Municipal de Montilivi?

Estadio Municipal de Montilivi
Avinguda de Montilivi, 141, 17003 Girona
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio Municipal de Montilivi?

14.624 plaatsen

Wat is de website van Girona?

Klik hier om Girona online te bezoeken

Waar kan ik Girona vinden op sociale media?

Girona is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 19 april 2024

Populaire spelers Girona

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie