Girona

Gerona

Prijzenkast

1x Segunda División B

5x Tercera División

Het laatste nieuws over Girona

Girona is een Primera División-club uit de Spaanse stad Gerona. De Catalaanse club werd op 25 juli 1930 opgericht en speelt haar thuiswedstrijden in het kleine Estadi Montilivi (amper twaalfduizend plaatsen).

  • Girona werd in 1930 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Estadi Montilivi
  • De bijnaam van de club luidt ‘Blanquivermells’
  • Girona maakt deel uit van de City Football Group
  • In 2023 werd Daley Blind ingelijfd

Ambitieuze club in Catalonië

Het is niet vanzelfsprekend dat Girona anno 2022 in de top van het Spaanse profvoetbal actief is. In het seizoen 1936-1937 mocht de club zich in de eenmalige Lliga Mediterrània meten met clubs als FC Barcelona, Valencia en Espanyol, aangezien er door de Spaanse Burgeroorlog geen landelijke competitie werd georganiseerd. Met een derde plaats hield Girona zich goed staande, maar in de twintigste eeuw bungelde de club tussen de Segunda División en het hoogste amateurniveau.

Pas in het seizoen 2007-2008 maakte Girona een grote stap. Als kampioen van de Segunda División B promoveerde de club naar de Segunda División A, waarin het de eerste jaren om lijfsbehoud vocht om vervolgens de stap te zetten naar de top van de ranglijst. Na een aantal hoge klasseringen was het in 2017 raak: als nummer twee van de ranglijst werd promotie naar de Primera División afgedwongen. Girona hield zich goed staande en handhaafde zich moeiteloos als nummer tien van de ranglijst.

(Pro Shots)

Girona won in 2019 de Supercopa de Catalunya dankzij een 1-0 zege op FC Barcelona, maar dat bleek dat jaar een spaarzaam hoogtepunt. Als nummer achttien van de Primera División degradeerde het na twee seizoenen naar de Segunda División A. Girona eindigde drie opeenvolgende seizoenen als vijfde, maar in de finaleronde van de play-off ging het in de eerste seizoenen fout. Pas in 2022 lukte het om de play-offs te winnen en zodoende een terugkeer af te dwingen. Girona eindigde in 2023 op een respectabele tiende plaats in de Primera División.

Girona maakt onderdeel uit van de City Football Group.


Daley Blind (Pro Shots)

Nederlandse invloed

In de zomer van 2023 haalde Girona, onderdeel van de City Football Group, voor het eerst een Nederlandse voetballer in huis. Daley Blind tekende voor twee seizoenen.

Laatste update: 7 juli 2023

Populaire spelers Girona

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie