Girona

Gerona

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Girona

Girona is een Primera División-club uit de Spaanse stad Gerona. De Catalaanse club werd op 25 juli 1930 opgericht en speelt haar thuiswedstrijden in het kleine Estadi Montilivi (amper twaalfduizend plaatsen).

Het is niet vanzelfsprekend dat Girona anno 2022 in de top van het Spaanse profvoetbal actief is. In het seizoen 1936-1937 mocht de club zich in de eenmalige Lliga Mediterrània meten met clubs als FC Barcelona, Valencia en Espanyol, aangezien er door de Spaanse Burgeroorlog geen landelijke competitie werd georganiseerd. Met een derde plaats hield Girona zich goed staande, maar in de twintigste eeuw bungelde de club tussen de Segunda División en het hoogste amateurniveau.

Pas in het seizoen 2007-2008 maakte Girona een grote stap. Als kampioen van de Segunda División B promoveerde de club naar de Segunda División A, waarin het de eerste jaren om lijfsbehoud vocht om vervolgens de stap te zetten naar de top van de ranglijst. Na een aantal hoge klasseringen was het in 2017 raak: als nummer twee van de ranglijst werd promotie naar de Primera División afgedwongen. Girona hield zich goed staande en handhaafde zich moeiteloos als nummer tien van de ranglijst.

Girona won in 2019 de Supercopa de Catalunya dankzij een 1-0 zege op FC Barcelona, maar dat bleek dat jaar een spaarzaam hoogtepunt. Als nummer achttien van de Primera División degradeerde het na twee seizoenen naar de Segunda División A. Girona eindigde drie opeenvolgende seizoenen als vijfde, maar in de finaleronde van de play-off ging het in de eerste seizoenen fout. Pas in 2022 lukte het om de play-offs te winnen en zodoende een terugkeer af te dwingen.

Laatste update: 15 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie