Daley Blind

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Daley Blind

Daley Blind is een verdediger annex middenvelder van beroep. De international van het Nederlands elftal speelde voor teams als Ajax, Manchester United en Bayern München, maar tekende in de zomer van 2023 voor het Spaanse Girona.

  • Blind speelt momenteel voor het Spaanse Girona
  • Het grootste deel van zijn carrière speelde hij voor Ajax
  • De verdediger behaalde acht landstitels, waarvan zeven in Nederland
  • Blind won met Manchester United de Europa League
  • In 2023 speelde hij zijn honderdste interland voor Oranje

Clubcarrière

Blind werd op 9 maart 1990 geboren in Amsterdam. Hij is de zoon van Danny en Yvonne Blind. De voetballiefde van senior ging over naar junior, die de eerste jaren van zijn voetballoopbaan het shirt van amateurclub AFC droeg. Hij bleek getalenteerd en dus besloot Ajax hem in 1998 op te nemen in de jeugdopleiding. Op De Toekomst ontwikkelde Blind zich goed door, waardoor hij in december 2008 zijn debuut mocht maken in de hoofdmacht van de Amsterdamse club.

Met zijn officiële Ajax-debuut trad Blind in de voetsporen van vader Danny. Zijn familieband zorgde echter niet voor een veelvoud aan kritiek. Blind senior worstelde in zijn beginjaren in de Amsterdam ArenA en dat werd door de achterban niet geaccepteerd. Tijdens verschillende wedstrijden werd hij zelfs uitgefloten. “Dat was keihard. Dan ga je naar huis en ben je niet vrolijk”, vertelde hij later in een documentaire van FOX Sports. “Dat raakt je gewoon diep. Als je heel je carrière bij Ajax speelt en de jeugdopleiding door hebt gelopen, zoveel liefde voor de club hebt…”

Lachend als Ajax-talent (Pro Shots)

Ommekeer bij Ajax

Na een uitleenperiode bij FC Groningen in het seizoen 2009-2010 had Blind moeite om de Ajax-supporters voor zich te winnen, maar dit lukte gaandeweg steeds beter. Vooral onder Frank de Boer werd hij onomstreden in Amsterdam. In 2011, 2012, 2013 én 2014 werd Blind landskampioen als speler van Ajax. In dat laatste seizoen werd de verdediger annex middenvelder zelfs verkozen tot Voetballer van het Jaar in Nederland, nadat hij een seizoen eerder al werd verkozen tot Ajacied van het Jaar.

In de seizoenen 2012-2013 en 2013-2014 noteerde Blind meer dan veertig officiële wedstrijden voor Ajax. Zijn succesvolle optredens vielen ook op in het buitenland. Na zijn vierde landstitel vond de Amsterdammer de tijd rijp voor een nieuw avontuur. Blind koos voor het Manchester United van coach Louis van Gaal, met wie hij al samenwerkte bij het Nederlands elftal. Ajax verdiende een transfersom van 17,5 miljoen euro.

Manchester United

Op Old Trafford was Blind vier seizoenen actief. Met Manchester United werd de Nederlander nimmer kampioen van Engeland, maar hij verzamelde in die periode wel vier prijzen. In 2016 won de Premier League-gigant de FA Cup onder Van Gaal, waar diens opvolger José Mourinho een jaar later zowel de League Cup als de Europa League veroverde. Voor Blind was het winnen van het Europa League-toernooi bijzonder pikant, aangezien United in de finale uitgerekend afrekende met ‘zijn’ Ajax (2-0).

Een geconcentreerde blik bij Manchester United (Pro Shots)

Blind speelde in zijn eerste drie seizoenen het gros van de wedstrijden bij Manchester United. In zijn vierde seizoen eindigde de teller op slechts zeventien wedstrijden, waarvan maar zeven in de Premier League. De oud-Ajacied vond zich steeds vaker terug op de reservebank en er kwam ook vaker kritiek op zijn spel. Na vier jaar Manchester United vond Blind het dan ook welletjes geweest en voor een bedrag van maximaal 20,5 miljoen euro (inclusief bonussen) maakte hij zijn comeback in het Ajax-shirt.

Terug in Amsterdam

Ajax wist in de vier jaar zonder Blind geen enkele landstitel meer te veroveren. Bij de terugkeer in zijn geboortestad trof hij desondanks een prachtig elftal aan. Met Dusan Tadic en Lasse Schöne behoorde hij tot de ervaren spelers, waardoor zij een ideale mix vormden met onder meer Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Hakim Ziyech. Ajax veroverde in 2019 zowel de landstitel als de KNVB Beker. In de Champions League werden Real Madrid en Juventus verslagen, maar de weg naar de finale werd in de slotseconden geblokkeerd door Tottenham Hotspur.

Het beleid van Ajax wierp zijn vruchten af. Zowel sportief als financieel nam de club een grote voorsprong op de andere clubs in de Eredivisie. Door de coronapandemie werd de landstitel van 2020 niet uitgereikt, al leidde Ajax de ranglijst op dat moment op basis van doelsaldo. In 2021 won Ajax opnieuw de dubbel (landstitel en KNVB Beker), waarna het in de groepsfase van de Champions League van 2021-2022 een perfecte serie neerzette door zes keer te winnen. In 2022 werd Blind nogmaals landskampioen.

Met Dusan Tadic en de schaal (Pro Shots)

Hartproblemen

In het seizoen 2019-2020 liet Blind iedereen schrikken. In aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen het Spaanse Valencia voelde de Ajax-speler zich al niet lekker, maar tijdens de wedstrijd ging hij vanuit het niets naar de grond. Blind klaagde over duizeligheid, waarna in het ziekenhuis een hartspierontsteking werd geconstateerd. De Oranje-international herstelde prima en maakte een succesvolle comeback, al ging het in augustus 2020 opnieuw mis toen in het oefenduel met Hertha BSC zijn defibrillator plots een schok gaf. Dat weerhield Blind niet om een nieuwe comeback te maken.

Blind werd na zijn comeback ambassadeur van de Hartstichting. In 2021 liet hij zich na de hartstilstand van Christian Eriksen gelden door mensen aan te spreken op speculaties. “Laat het asjeblieft met rust”, smeekte de emotionele Oranje-international voor de camera van de NOS. Zelf overwoog hij even om niet in actie te komen tegen Oekraïne (3-2 zege) op het EK. “Ik heb een mentale horde moeten overwinnen om vandaag te spelen. Ik had er moeite mee en ben trots dat ik het gedaan heb. Dan komt uiteindelijk de emotie eruit.”

Als speler van Bayern München (Pro Shots)

Naar Bayern na Ajax-breuk

Gedurende het seizoen 2022-2023 verloor Blind onder Alfred Schreuder zijn basisplaats bij Ajax. Na het WK in Qatar besloot de verdediger zijn aflopende contract te laten ontbinden. Blind verraste vriend en vijand door op 5 januari 2023 een contract voor zes maanden te tekenen bij de Duitse topclub Bayern München. De geroutineerde verdediger maakte op 1 februari 2023 zijn debuut in de met 0-4 gewonnen bekerwedstrijd tegen FSV Mainz 05 door 28 minuten in te vallen.

Blind kreeg maar in vijf wedstrijden speeltijd bij Bayern München. Hij zag zijn nieuwe teamgenoten worstelen, maar op de slotdag van het seizoen werd de Bundesliga-titel alsnog een feit. Blind kreeg geen nieuw contract aangeboden en tekende begin juli bij Girona.

Blijdschap in Girona-shirt (Pro Shots)

Girona

Op 12 augustus 2023 maakte Blind zijn debuut voor Girona, dat een 1-1 gelijkspel behaalde bij Real Sociedad. Zijn eerste doelpunt voor de Spaanse club maakte hij op 3 januari 2024 in de thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid (4-3 overwinning). De verdediger scoorde diezelfde maand ook twee keer in de Copa del Rey. Blind werd een gewaardeerde speler in het tenue van Girona, dat zich zelfs in de Spaanse titelstrijd wist te mengen.


Interlandcarrière

Blind doorliep vanaf de Onder 15 alle vertegenwoordigende teams van Nederland. Op 6 februari 2013 speelde de Amsterdammer zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal, als linksback in de oefeninterland tegen Italië (1-1). Blind werd daarmee de achtste Nederlander die net als zijn vader een interland speelde voor Oranje. Jan Everse, René van der Gijp, Ronald Koeman en Erwin Koeman, Jordi Cruijff, Youri Mulder en Nigel de Jong gingen hem voor.

Blind speelde in 2014 zijn eerste hoofdtoernooi als speler van het Nederlands elftal. Hij bekroonde zijn WK-debuut meteen met een geweldige assist op Robin van Persie, die daarmee een 5-1 overwinning op titelverdediger Spanje inluidde. Uiteindelijk reikte Oranje onder Van Gaal tot de laatste vier in Brazilië. Argentinië bleek in de halve finale na strafschoppen te sterk, maar het brons werd vervolgens wel een feit dankzij een 0-3 zege op het gastland. Blind nam één van de treffers voor zijn rekening in deze troostfinale.

Als Oranje-routinier (Pro Shots)

Blind bleef een zekerheidje in Oranje. Dat leidde niet tot kwalificatie voor het EK 2016 en het WK 2018, waardoor Guus Hiddink en zijn vader Danny Blind sneuvelden als bondscoach. De wedstrijd tegen IJsland op 3 september 2015 was een unicum in het Nederlands elftal, aangezien het nog nooit was voorgekomen dat een bondscoach zijn eigen zoon speeltijd gunde. Uiteindelijk werkten zij in die hoedanigheid veertien interlandwedstrijden samen.

Het Nederlands elftal plaatste zich wel voor EURO 2020 en het WK 2022. Op de eindronde in Qatar scoorde de verdediger zelfs in de achtste finalewedstrijd tegen de Verenigde Staten (3-1 zege). Blind bleef na het wereldkampioenschap beschikbaar, waardoor de teruggekeerde bondscoach Ronald Koeman hem de magische grens van honderd A-interlands liet passeren.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie