Alfred Schreuder

Alfred Schreuder is hoofdtrainer van beroep. In november 2023 werd de voormalig Ajax-trainer aangesteld als nieuwe eindverantwoordelijke van Al-Nasr SC. Tussen 1991 en 2009 was de Nederlander te bewonderen als profvoetballer.

  • Schreuder werkt momenteel voor Al-Nasr SC
  • In Nederland was hij hoofdtrainer van FC Twente en Ajax
  • Als assistent-trainer werkte hij onder Julian Nagelsmann en Ronald Koeman
  • Schreuder werd met Club Brugge landskampioen
  • Als speler speelde hij louter voor Nederlandse clubs

Alfred Schreuder werd op 2 november 1972 geboren in het Gelderse Barneveld. Hij komt uit een voetbalgezinde familie. Ook zijn oudere broer Dick heeft het profvoetbal bereikt als speler én trainer, waar de jongste broer Bart (een nakomeling) het als actief voetballer niet verder schopte dan de amateurs. Op dat niveau is laatstgenoemde óók voetbaltrainer geworden.

Voetbalcarrière

In zijn geboortedorp begon Schreuder zijn voetbalcarrière bij SDV Barneveld. Samen met broer Dick speelde hij in de jeugdopleidingen van Feyenoord en PSV. In het seizoen 1989-1990 behoorden de broers allebei tot de A-selectie van de Eindhovenaren, maar dat leverde geen speeltijd op. Het duo viel in 1990 uiteen. Alfred Schreuder keerde terug naar Feyenoord, waar Dick in Brabant actief bleef.

Schreuder had bij Feyenoord evenmin uitzicht op een snelle doorbraak. Zijn profdebuut volgde pas op 12 april 1992 in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (1-0 nederlaag). Schreuder speelde negentig minuten in het Oosterparkstadion, wat ook meteen zijn enige optreden voor Feyenoord zou blijken gedurende dit dienstverband. Om die reden maakte de middenvelder in 1993 de overstap naar RKC Waalwijk.

Als RKC’er beleefde Schreuder zijn doorbraak als profvoetballer. In Waalwijk groeide de Barnevelder in vier seizoenen uit tot een gevestigde waarde in het elftal, waarna hij in 1997 voor NAC Breda koos. Met de Parel van het Zuiden degradeerde Schreuder in 1999 uit de Eredivisie om binnen een jaar als kampioen van de Eerste Divisie alweer terug te keren op het hoogste niveau. In 2002 nam hij met NAC deel aan de Intertoto Cup, waarin de Brabanders kansloos werden uitgeschakeld door het Franse Troyes.

Feyenoord-rentree

Schreuder speelde zich als NAC-speler in de kijker bij Feyenoord. In de zomer van 2003 keerde hij opnieuw terug naar de Kuipbewoners, waar hij dat seizoen dertig officiële wedstrijden in de hoofdmacht zou spelen. De middenvelder sloot zich in het seizoen 2004-2005 weer even aan bij zijn oude club RKC Waalwijk.

Schreuder speelde in de periode 2005-2007 opnieuw voor Feyenoord. Gedurende deze periode werd hij getroffen door verschrikkelijk leed: zijn zesjarige dochter overleed op 14 maart 2006 aan de gevolgen van een hersentumor. Vijf dagen later brachten AZ en Feyenoord een eerbetoon in de vorm van een minuut stilte. Ook klonk You’ll Never Walk Alone vanuit het vak met de meegereisde fans uit Rotterdam.

Aan het einde van zijn voetbalcarrière speelde Schreuder voor FC Twente (2007-2008) en Vitesse (tot begin 2009). De middenvelder speelde zijn allerlaatste wedstrijden bij de club waar het allemaal begon: de amateurs van SDV Barneveld.

PeriodeClub
1987-1990PSV
1991-1993Feyenoord
1993-1997RKC Waalwijk
1997-2003NAC Breda
2003-2007Feyenoord
* 2004-2005RKC Waalwijk
2007-2008FC Twente
2008-2009Vitesse

Trainerscarrière

Schreuder dacht tijdens zijn nadagen als profvoetballer al na over het vervolgtraject. In de zomer van 2009 tekende hij opnieuw bij FC Twente en ditmaal in de rol van assistent-trainer. Onder leiding van hoofdtrainer Steve McClaren werden de Tukkers in 2010 landskampioen. In de daaropvolgende seizoenen bleef Schreuder in dezelfde functie actief bij Twente, waar hij te maken kreeg met Michel Preud’homme, Co Adriaanse en nogmaals McClaren.

Debuut als hoofdtrainer

In februari 2013 vertrok McClaren voor de tweede keer als trainer van FC Twente. Samen met Michel Jansen kreeg Schreuder de eindverantwoordelijkheid toegewezen. Op papier was Jansen de nummer één, maar het was een publiek geheim dat zijn collega in de praktijk de scepter zwaaide. Het was dan ook geen verrassing dat Schreuder in het seizoen 2014-2015 na het behalen van het benodigde trainersdiploma officieel werd aangesteld als hoofdtrainer in de Grolsch Veste.

Schreuder kreeg het niet voor elkaar om FC Twente aan de praat te krijgen. Sterspeler Hakim Ziyech was zeer te spreken over diens kwaliteiten en ontwikkelde een geweldige klik met de trainer, maar de aanhang in Enschede keerde zich in woord en gebaar tegen de eindverantwoordelijke. Na een tegenvallende start van het seizoen 2015-2016 werd Schreuder dan ook ontslagen in Enschede.

Na zijn ontslag in Enschede besloot Schreuder terug te keren in de rol van assistent-trainer. Bij TSG 1899 Hoffenheim en Ajax deed hij nieuwe bagage op onder Huub Stevens, Julian Nagelsmann en Erik ten Hag. Als rechterhand van Ten Hag werd Schreuder alom geroemd. Hij werd zelfs gezien als het meesterbrein achter het Ajax van het seizoen 2018-2019, dat de dubbel veroverde en op zure wijze werd uitgeschakeld in de halve finales van de Champions League.

Opvolger van Nagelsmann

Ten Hag wilde Schreuder graag behouden als assistent, maar diens ambitie kreeg de overhand. In 2019 besloot Nagelsmann af te zwaaien in Hoffenheim en de clubleiding durfde het aan met de Nederlander als diens opvolger. Zijn avontuur bij de Bundesliga-club duurde nog geen jaar. Vanwege een verschil van inzicht met het bestuur nam Schreuder al op 9 juni 2020 afscheid.

Via Barcelona en Club terug naar Ajax

Schreuder werd na zijn abrupte vertrek bij Hoffenheim de rechterhand van Ronald Koeman bij FC Barcelona. Na ruim een jaar werd de oud-bondscoach ontslagen in Camp Nou, waardoor ook zijn Catalaanse dienstverband ten einde kwam. Opnieuw duurde de zoektocht naar een nieuwe job niet. Schreuder liet zich begin 2022 overtuigen om het stokje over te nemen bij Club Brugge, dat onder zijn leiding in de play-offs de macht greep door kampioen van België te worden.

(Pro Shots)

In zijn Club-contract had Schreuder een clausule laten inbouwen. Al na een half seizoen werd de benodigde afkoopsom opgehoest door Ajax, waar hij Ten Hag opvolgde als hoofdtrainer. Schreuder debuteerde uiterst ongelukkig met een 3-5 nederlaag tegen PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, maar de Amsterdammers herpakten zich middels een uitstekende competitiestart. Gaandeweg 2022 nam de kritiek echter in alle hevigheid toe, mede dankzij de historische 1-6 nederlaag tegen Napoli in de Champions League.

Ajax won in januari 2023 alleen de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch onder zijn leiding. Na gelijke spelen tegen NEC, FC Twente, Feyenoord en FC Volendam besloot de Ajax-leiding op 26 januari 2023 om Schreuder te ontslaan.

Avontuur in het Midden-Oosten

Enkele maanden later na zijn Ajax-ontslag vond de oefenmeester onderdak bij Al-Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar in november werd hij alweer ontslagen vanwege een conflict binnen de technische staf. Nog diezelfde maand werd hij in dienst genomen door competitiegenoot Al-Nasr SC.

PeriodeClubFunctie
2009VitesseAssistent-trainer
2009-2015FC TwenteHoofd-, interim- en assistent-trainer
2015-2018TSG 1899 HoffenheimAssistent-trainer
2018-2019AjaxAssistent-trainer
2019-2020TSG 1899 HoffenheimHoofdtrainer
2020-2021FC BarcelonaAssistent-trainer
2022Club BruggeHoofdtrainer
2022-2023AjaxHoofdtrainer
2023Al-AinHoofdtrainer
2023-hedenAl-Nasr SCHoofdtrainer

Laatste update: 27 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie