Dusan Tadic

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Dusan Tadic

Dusan Tadic is een Servische aanvaller, die bij voorkeur als linksbuiten speelt. In de zomer van 2023 vertrok hij na vijf seizoenen bij Ajax naar Fenerbahçe.

  • Tadic speelt momenteel voor Fenerbahçe
  • De aanvaller won drie landstitels en twee bekers met Ajax
  • Hij werd in 2019 gedeeld topscorer van de Eredivisie
  • Tadic speelde eerder voor FK Vojvodina, FC Groningen, FC Twente en Southampton
  • In 2008 debuteerde hij als international van Servië

Clubcarrière

Tadic werd op 20 november 1988 geboren in Backa Topola, een plaats in het Noorden van Servië. In zijn geboorteplaats maakte hij zijn eerste stappen als voetballer in het shirt van AIK Backa Topola. In 2002 maakte Tadic de overstap naar het nabijgelegen FK Vojvodina Novi Sad, waar hij op achttienjarige leeftijd debuteerde in de Servische competitie. Ook zijn debuut in het internationale voetbal maakte hij voor de club uit Novi Sad.

FC Groningen

Via FK Vojvodina en Servische vertegenwoordigende elftallen speelde Tadic zich in de kijker bij clubs uit verschillende landen. De Europese toplanden behoorden tot de mogelijkheden, maar de aanvaller besloot in 2010 de overstap te maken naar de Nederlandse Eredivisie. Hij tekende voor drie seizoenen met twee optiejaren bij FC Groningen, dat circa 1,2 miljoen euro voor hem neertelde. Op 8 augustus van dat jaar maakte Tadic zijn debuut voor het Trots van het Noorden tegen Ajax (2-2) en meteen werd hij verkozen tot Man of the Match.

Tegen Ajax leverde Tadic meteen een belangrijke assist af. De Serviër gaf daarmee een visitekaartje af, want productiviteit werd zijn wapen. Uiteindelijk eindigde de teller op 76 officiële wedstrijden, veertien doelpunten en 32 assists. Al na één seizoen had FC Twente concrete belangstelling voor Tadic, maar vanwege het vertrek van Tim Matavz werkte de leiding van FC Groningen niet mee. Zodoende bleef de vleugelaanvaller dus in totaal twee seizoenen verbonden aan de Groningers.

FC Twente

Na het seizoen 2011-2012 maakte Tadic alsnog de overstap naar FC Twente. De aanvaller maakte voor zo’n 7,7 miljoen euro de overstap naar Enschede, waar hij opnieuw een contract voor drie seizoenen tekende met een optie voor twee  seizoenen. Bij de Tukkers had hij weinig tijd nodig om zijn draai te vinden. In zijn eerste seizoen speelde Tadic 51 officiële wedstrijden met zestien doelpunten en 22 assists als rendement. In zijn debuutwedstrijd tegen UE Santa Coloma (voorrondes Europa League) trof de Serviër meteen doel.

Met FC Twente tegen zijn oude club FC Groningen (Pro Shots)

In zijn eerste seizoen greep FC Twente ternauwernood naast een Europees ticket door de finale van de play-offs te verliezen. In het seizoen 2013-2014 draaide het een stuk beter bij de Tukkers, die als derde eindigden in de Eredivisie. Tadic had andermaal een groot aandeel met zestien doelpunten en veertien assists in 34 officiële wedstrijden. Tadic speelde zich in Enschede andermaal in de kijker en uiteindelijk was het Southampton die voor circa veertien miljoen euro een deal tot stand bracht. Zijn transfer kwam later in opspraak, aangezien Twente commissiegelden voor diens management verzweeg voor de belastingdienst.

Southampton

Bij Southampton kreeg Tadic in zijn eerste twee seizoenen te maken met Ronald Koeman als manager. De aanvaller koos bewust voor een samenwerking met de Nederlander, tot afgrijzen van vader Petar Tadic. “Dusan kon naar Manchester United en naar Southampton”, onthulde senior in 2019 tegenover Voetbal International. “Ik wilde dat hij naar Manchester zou gaan, naar Louis van Gaal. Maar Dusan wilde naar Ronald Koeman. Daar kwamen we samen niet uit. Manchester is een topclub, altijd geweest, daar was ik fan van. (…) Daarom was ik echt heel erg boos op Dusan. We hebben er de hele avond over gepraat, maar aan het eind zei Dusan dat hij toch voor Southampton zou kiezen.”

De Serviër veroverde een vaste basisplaats in het St. Mary’s Stadium en ook nu leverde hij. In het shirts van The Saints kwam Tadic in vier seizoenen tot 162 officiële wedstrijden, 24 doelpunten en 35 assists. Southampton wilde dan ook graag door met de aanvaller, maar na het EK van 2018 besloot hij afscheid te nemen van de Premier League. Tadic koos voor een terugkeer naar de Eredivisie, naar Ajax. Beide clubs kwamen een transfersom van 11,4 miljoen euro overeen, exclusief bonussen.

(Pro Shots)

Ajax

De overstap naar Ajax verliep niet zonder slag of stoot. Een andere Premier League-club wilde zo’n 25 miljoen euro neertellen, meer dan het dubbele dan de Amsterdammers op tafel wilden leggen. Op dat moment greep Tadic het initiatief. In de Pak Schaal Podcast onthulde hij een telefoontje naar de Southampton-directeur. “Ik belde hem en zei: ‘Wij blijven in de Premier League en ik heb de meeste assists gegeven en de meeste doelpunten gemaakt bij Southampton. Wij hebben een afspraak. Je moet luisteren. Ik ga daar niet spelen, Ajax is mijn droomclub en ik ga alleen naar Ajax’. De directeur zei dat ik rustig moest doen. Na vijf minuten belde mijn zaakwaarnemer mij en hij zei: ik weet niet wat je tegen hem hebt gezegd, maar alles is nu goed.”

Tadic had verschillende redenen om voor Ajax te kiezen. Sowieso voelde de aanvaller zich thuis in Nederland, maar de Amsterdamse club stond bovendien hoog op zijn wensenlijstje. Daarnaast stond er in 2018 nog altijd geen hoofdprijs op zijn erelijst. Bij Ajax, waar hij tot enig ongenoegen van Hakim Ziyech rugnummer 10 afhandig maakte, liet Tadic er geen gras over groeien. Met zijn veeleisende professionaliteit inspireerde hij teamgenoten om tot het uiterste te gaan. Dat pakte geweldig uit met een landstitel, de KNVB Beker en een plaats in de halve finales van de Champions League.

Tadic maakte zelf een prachtig doelpunt in de historische uitwedstrijd tegen Real Madrid in de achtste finales van het miljoenenbal (1-4 zege). Voor zijn optreden in het Bernabéu kreeg hij van verschillende media zelfs een 10 als rapportcijfer. In de Eredivisie wist hij de topscorerstitel te winnen, al moest hij deze trofee wel delen met PSV-spits Luuk de Jong. Ook qua assists eindigde Tadic op het hoogste podiumplekje, waardoor hij zich de Most Valuable Player in de Eredivisie mocht noemen. De Serviër besloot al na één seizoen om zijn contract open te breken tot medio 2026, met de afspraak om na zijn carrière als trainer in opleiding verder te gaan.

Tadic fungeerde bij Ajax al als leider, maar na het vertrek van Matthijs de Ligt werd hij ook daadwerkelijk aanvoerder in Amsterdam. In 2019 eindigde de Serviër als twintigste in de verkiezing van de Ballon d’Or. Tadic werd bij Ajax steeds vaker op zijn geliefde linksbuitenpositie gezet en hij bleef leveren met zowel goals als assists. In het seizoen 2019-2020 leverde dat geen prijs op door het uitbreken van de coronapandemie, maar in 2021 was het opnieuw raak in de vorm van de dubbel. Ook werd de aanvoerder in 2021 verkozen tot Ajacied van het Jaar en Voetballer van het Jaar in Nederland.

Tijdens Feyenoord – Ajax in 2023 (Pro Shots)

In het seizoen 2021-2022 kreeg Tadic vaker dan voorheen kritiek, maar met zestien goals en 22 assists was zijn rendement opnieuw uitstekend. Zijn aandeel in de nieuwe landstitel was dan ook onmiskenbaar. Dat veranderde in het seizoen 2022-2023. Tadic had weliswaar nog steeds prima statistieken, maar de kritiek op zijn prestaties nam zienderogen toe. De captain werd door critici ook mede verantwoordelijk gehouden voor het grijze seizoen van Ajax.

Tadic was op zijn beurt niet te spreken over de ontwikkelingen bij Ajax. Op 14 juli 2023 leidde dit tot een definitieve breuk tussen club en aanvoerder door het ontbinden van zijn in 2024 aflopende contract. Twee dagen later werd zijn nieuwe club al bekend: het Turkse Fenerbahçe.

Fenerbahçe

Op 26 juli 2023 maakte Tadic zijn debuut voor Fenerbahçe, dat FC Zimbru Chisinau met 5-0 opzij zette in de voorronde van de Conference League. Ferdi Kadioglu maakte de 0-1 op aangeven van de Servische nieuwkomer. Tadic maakte zijn eerste doelpunt in Turkse dienst in de met 0-4 gewonnen return. Ook scoorde hij in augustus 2023 tegen diens oude werkgever FC Twente (5-1 zege).


Interlandcarrière

Tadic debuteerde in december 2008 als A-international van Servië in de oefeninterland tegen Polen (1-0 nederlaag). Pas na zijn overstap naar de Eredivisie wist hij een vaste plek in de nationale selectie af te dwingen. Tijdens het WK van 2018 in Rusland speelde hij zijn eerste eindtoernooi. Tadic had een belangrijk aandeel in de kwalificatiefase en speelde alle drie de groepswedstrijden voor zijn land, dat door toedoen van Brazilië en Zwitserland meteen naar huis werd gestuurd.

Servië kwalificeerde zich ook voor het WK van 2022 in Qatar. In de allesbeslissende kwalificatiewedstrijd tegen Portugal had Tadic een groot aandeel in de 1-2 overwinning (goal en een assist). Daardoor mocht Servië en niet de sterrenploeg met Cristiano Ronaldo als groepswinnaar naar de eindronde. Het eindtoernooi zelf was overigens geen succes met roemloze uitschakeling in de groepsfase.

Laatste update: 16 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie