Sebastian Szymanski

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Sebastian Szymanski

Sebastian Szymanski is een Poolse middenvelder. In de zomer van 2023 verruilde hij Dinamo Moskou voor Fenerbahçe, nadat hij een succesvolle huurperiode doormaakte bij Feyenoord.

  • Szymanski speelt momenteel voor Fenerbahçe
  • In 2023 werd hij kampioen van Nederland met Feyenoord
  • Eerder kwam de middenvelder uit voor Legia Warschau en Dinamo Moskou
  • Szymanski werd in Polen tweemaal landskampioen
  • Hij debuteerde in 2019 als Pools international

Clubcarrière

Szymanski werd op 10 mei 1999 geboren in het Poolse Biala Podlaska, niet ver van de grens met Wit-Rusland. Hij begon zijn voetbalcarrière in zijn geboortestad namens TOP 54 Biala Podlaska en werd in 2013 ingelijfd door de voetbalacademie van de Poolse topclub Legia Warschau.

Doorbraak bij Legia

In het shirt van Legia Warschau beleefde Szymanski zijn doorbraak als professional. Op 20 augustus 2016 maakte hij zijn debuut voor de A-selectie in de met 1-3 verloren thuiswedstrijd tegen Arka Gdynia. Zijn eerste doelpunt maakte hij in hetzelfde seizoen op 3 maart 2017, uit bij Zaglebie Lubin (1-3 zege). In het seizoen 2016-2017 speelde Szymanski elf officiële wedstrijden voor Legia.

Szymanski werd in het seizoen 2017-2018 een vaste waarde bij Legia Warschauw. De middenvelder noteerde dat seizoen 33 officiële duels voor de club (acht goals, zes assists). In het daaropvolgende seizoen kwam de Pool tot 42 wedstrijden (twee goals, zeven assists). Ondanks een contract tot medio 2022 nam Szymanski in 2019 afscheid van het Poolse voetbal.

Dinamo Moskou

In de zomer van 2019 vertrok Szymanski voor circa 5,5 miljoen euro naar Dinamo Moskou. In Rusland tekende de middenvelder voor vijf seizoenen. Bij de Moskovieten werd de Pool een vaste waarde. Zijn beste seizoen voor Dinamo Moskou beleefde Szymanski in het derde seizoen (2021-2022) met zes doelpunten en negen assists in 32 officiële wedstrijden.

Sebastian Szymanski
(Pro Shots)

Feyenoord

In 2022 viel Rusland een groot deel van buurland Oekraïne binnen. De UEFA besloot buitenlandse spelers toestemming te geven om uit te kijken naar andere clubs. Szymanski besloot in de zomer te kiezen voor Feyenoord, dat hem met optie tot koop à tien miljoen euro huurde van Dinamo Moskou. In zijn debuutwedstrijd was de Poolse middenvelder meteen van grote waarde door uit bij Vitesse (2-5 zege) twee doelpunten voor te bereiden.

Szymanski bewees in het seizoen 2022-2023 met zijn imposante traptechniek zijn waarde voor Feyenoord. De Pool vierde in mei 2023 het kampioenschap met de Rotterdammers. Kort daarvoor zou al een persoonlijk akkoord zijn bereikt over een langer verblijf in Rotterdam, maar dat leidde niet tot een langer verblijf. Op 12 juni 2023 maakte Szymanski in plaats daarvan de overstap naar het Turkse Fenerbahçe.

(Pro Shots)

Fenerbahçe

Op 26 juli 2023 debuteerde Szymanski in het shirt van Fenerbahçe, dat FC Zimbru Chisinau met 5-0 wist te verslaan. Hij maakte meteen zijn eerste doelpunt voor de Turkse topclub.


Interlandcarrière

Szymanski debuteerde in mei 2018 in de Poolse selectie, maar viel zonder interland achter zijn naam af voor het WK 2018 in Rusland. Zijn debuut volgde pas ruim een jaar later: op 9 september 2019 mocht de middenvelder in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk (0-0) zijn eerste A-interland noteren. Szymanski bleef daarna in beeld, maar de meeste interlands in 2021 gingen aan zijn neus voorbij en daarmee ook een EK-deelname.

Laatste update: 29 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie