Legia Warschau

Warschau

Prijzenkast

15x landskampioen

20x bekerwinnaar

4x Poolse Supercup

Het laatste nieuws over Legia Warschau

Legia Warschau is een Poolse voetbalclub uit de stad Warschau. Het team, dat de bijnamen Wojskowi en Legionisci toegekend heeft gekregen, speelt de thuiswedstrijden in het Stadion Wojska Polskiego (31.800 plaatsen).

  • Legia Warschau speelt in de Poolse Ekstraklasa
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadion Wojska Polskiego
  • De bijnaam van de club luidt ‘Wojskowi of ‘Legionisci’
  • Legia Warschau werd vijftien keer kampioen van Polen
  • De Poolse beker werd twintig keer een prooi

De legerclub van Polen

Het ontstaan van Legia Warschau dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Een groep met veelal jonge soldaten uit Oost-Polen was naar de regio Volhyna gestuurd om het Oostfront verdedigen. De vrije uren werden veelal gebruikt om te voetballen en dat was voor sergeant Zygmunt Wasserab aanleiding om een eigen voetbalclub uit de grond te stampen. Tussen 5 en 15 maart 1916 werd dé legerclub van Polen opgericht: Sporting Team Legia. Het bleek het begin van het hedendaagse Legia Warschau.

In de lente van 1916 speelde Legia verschillende wedstrijden tegen andere legerteams. In de daaropvolgende zomer werden de divisies naar West-Polen gestuurd, waardoor de voetbalclub zich vestigde in Warschau. Op 29 april 1917 werd de eerste serieuze wedstrijd sinds de oprichting een feit: een 1-1 gelijkspel tegen stadgenoot Polonia Warschau. Mede dankzij een 1-2 overwinning op titelverdediger Cracovia uit Kraków werd Legia de onofficiële kampioen van Polen.

De Eerste Wereldoorlog eindigde in 1918. Het legerteam verdween korte tijd, maar werd op 14 maart 1920 als Wojskowy Klub Sportowy (WKS) heropgericht door een groep van voormalig officieren. Het team werd niet uitgenodigd voor het Poolse kampioenschap. WKS slaagde er de daaropvolgende jaren ook niet in om te promoveren, maar in 1927 werd de stap naar de hoogste divisie van Polen dan toch een feit. Inmiddels was de clubnaam al aangepast in Legia Warschau.

In 1930 werd het gerenoveerde stadion, het hedendaagse Stadion Wojska Polskiego, opnieuw in gebruik genomen door Legia Warschau. Bij de heropening werd FC Barcelona in een vriendschappelijke wedstrijd op 0-0 gehouden. Legia Warschau was in de beginjaren nog geen hoogvlieger in de hoogste afdeling van Polen. Door de toenemende spanningen in Europa, met name in het buurland Duitsland, werd in 1937 de militaire status opnieuw ingesteld. Na een sportieve tegenvaller trok Legia zich terug uit het competitieve voetbal om in 1938 zelfs bijna alle sportteams op te heffen. Alleen tennis, zwemmen en motorcross werden nog officieel beoefend.

Eerste successen

In april 1945 werd Legia Warschau opnieuw opgericht. Het voetbalteam werd versterkt en daardoor slaagde men erin om een behoorlijk niveau te halen. Op 29 september 1955 werd de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis behaald door Legia Gdansk in de bekerfinale met 5-0 te verslaan. Een maand later werd onder aanvoering van de Hongaarse trainer János Steiner een nieuw succes behaald door ook de landstitel te veroveren. Het veroveren van de Poolse dubbel werd in 1956 geëvenaard onder leiding van Ryszard Koncewicz. Dat jaar werd ook de grootste zege ooit behaald: 12-0 tegen Wisla Kraków.

In de jaren zestig van de vorige eeuw groeide de prijzenkast van Legia Warschau. De derde landstitel werd weliswaar pas in 1969 toegevoegd, maar in 1964 en 1966 mocht het team zich opnieuw bekerwinnaar noemen. Het daaropvolgende decennium bleef beperkt tot één landstitel (1970) en één Poolse beker (1973), waar de oogst in de jaren tachtig beperkt bleef tot drie bekers (1980, 1981 en 1989).

Topclub in Polen

Legia Warschau moest het lange tijd stellen zonder nieuwe landstitel. Pas na veertien jaar, in 1994, lukte het eindelijk weer om het kampioenschap binnen te slepen. Een jaar later was het opnieuw raak. De ontwikkeling van het team verliep met pieken en dalen, maar geleidelijk liep het aantal titels verder op. Na de eeuwwissel kroonde Legia zich in 2002 en 2006 opnieuw tot de sterkste voetbalclub van Polen.

Het meest succesvolle tijdperk ontstond vanaf het seizoen 2012-2013. Legia Warschau ontwikkelde zich tot de recordkampioen van Polen door ook de titels van 2014, 2016, 2017, 2018, 2020 en 2021 binnen te slepen. Met vijftien landstitels laat Legia Warschau zowel Górnik Zabrze als Wisla Kraków achter zich (veertien titels). In het Poolse bekertoernooi staat de teller zelfs op twintig eindzeges, meer dan het dubbele dan welke club dan ook.

Rivaliteit

Polonia Warschau staat bekend als de aartsrivaal van Legia Warschau. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de Derby van Warschau, hoewel de stad ook andere voetbalclubs herbergt. De derby verdween in 2013 echter naar de achtergrond door de degradatie van Polonia uit de hoogste divisie van Polen.


Europees voetbal

Legia Warschau debuteerde in 1957 op het Europese podium. Als kampioen van Polen mocht de club deelnemen aan de kwalificatiefase van de Europacup I, maar een 4-0 nederlaag bij het Tsjechische UNV Bratislava bleek al meteen fataal. Wel werd in eigen huis een 2-0 zege behaald. In 1961 werd het hoofdtoernooi evenmin bereikt door toedoen van Aarhus GF, maar in 1965 mocht Legia Warschau dan toch schitteren op dit podium. Uiteindelijk bleek de kwartfinale het eindstation door toedoen van 1860 München.

Legia Warschau speelde sinds de oprichting nooit een Europese finale. Wel slaagde de Poolse club er tweemaal in om de halve finale te bereiken. In 1970 werden de laatste vier van de Europacup I bereikt door Galatasaray uit te schakelen, maar Feyenoord bleek vervolgens een maatje te groot door een 2-0 nederlaag in De Kuip. Elf jaar later blokkeerde Manchester United een Poolse finaleplaats door over twee wedstrijden met 2-4 aan het langste eind te trekken.

Balans tegen Nederlandse clubs

Na het tweeluik tegen Feyenoord in 1970 stond Legia Warschau vaker tegenover een Nederlandse club. In 2002 toonde de Poolse club zich de sterkste in een dubbel UEFA Cup-onderonsje met FC Utrecht (4-1 en 1-3), maar nadien bleek de Eredivisie-top te sterk. PSV won in 2011 beide Europa League-ontmoetingen, waar Ajax zich tussen 2015 en 2017 evenmin liet aftroeven (drie overwinningen en één gelijkspel).

Vangelis Pavlidis scoort met AZ tegen Legia Warschau (Pro Shots)

In oktober 2023 verloor Legia Warschau in het Conference League-toernooi met 1-0 van AZ. Deze wedstrijd leverde na afloop veel chaos op. Supporters van de Poolse club raakten slaags met de politie, maar ook spelers raakten hierbij betrokken. Er werden zelfs twee voetballers gearresteerd. Waar Nederland schande sprak van het wangedrag aan Legia-zijde, daar werd in Polen juist met de vinger naar AZ en de politie gewezen. De burgemeester van Alkmaar werd nadien zelfs bedreigd.

Supporters van ADO Den Haag en Legia Warschau onderhouden al geruime tijd een innige relatie. Dit geldt eveneens voor Juventus en Club Brugge.


Het stadion

Legia Warschau speelt sinds 1930 in het Stadion Wojska Polskiego, dat tegenwoordig een capaciteit van 31.800 plaatsen telt. Tien jaar eerder werden de stadionplannen al ontvouwd, maar door financiële problemen duurde het lang voordat de realisatie een feit was. Het onderkomen van de Poolse topclub werd gedurende de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gebruikt als artilleriepost.

Laatste update: 23 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie