FSV Mainz 05

Mainz

Prijzenkast

Het laatste nieuws over FSV Mainz 05

FSV Mainz 05 is een Bundesliga-club uit de Duitse stad Mainz, gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts. De club speelt haar thuiswedstrijden in de Opel Arena (33.305 plaatsen).

FSV Mainz 05 werd opgericht in 1905. De afkorting staat voor Fußball- und Sportverein. In 1906 sloot de club zich aan bij de Zuid-Duitse voetbalbond en dat leverde in de jaren dertig een aantal regionale kampioenschappen op. Mainz plaatste zich daarmee voor de Gauliga Südwest, een van de hogere divisies onder het Derde Rijk. In 1938 werd de club gedwongen om te fuseren tot Reichsbahn SV Mainz 05.

Na de Tweede Wereldoorlog ging de club weer verder als FSV Mainz 05. Grote successen bleven uit. Mainz speelde tot en met 2004 in de tweede of derde divisie van Duitsland, maar uitgerekend het afscheid van Jürgen Klopp als voetballer (na ruim driehonderd duels in Mainz-tenue) zorgde voor een ommekeer. Klopp werd hoofdtrainer bij zijn geliefde club en hij zorgde voor grote successen. In 2004 leidde de sympathieke Duitser Mainz voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de Bundesliga.

Onder Klopp speelde Mainz drie seizoenen in de Bundesliga en mocht het op basis van sportiviteit zelfs deelnemen aan de UEFA Cup, waarin de latere winnaar Sevilla te sterk bleek. In 2007 kon de succestrainer niet voorkomen dat de club uit de hoogste divisie degradeerde. Klopp stond ook in de Tweede Bundesliga nog een jaar aan het roer, maar een vierde plaats volstond niet om direct weer te promoveren. De oefenmeester verlengde zijn contract niet en zette zijn trainersloopbaan voort bij topclub Borussia Dortmund.

Jean-Paul Boëtius viert een goal van Mainz

Het Klopp-loze Mainz dwong in het seizoen 2008-2009 alsnog een terugkeer in de Bundesliga af. Sindsdien is de club onafgebroken actief op het hoogste niveau. In het tweede seizoen na de promotie (2010-2011) werd de vooralsnog beste prestatie uit de clubgeschiedenis neergezet: vijfde. Mainz mocht in het daaropvolgende seizoen en een aantal latere seizoenen deelnemen aan Europees voetbal, maar reikte nooit verder dan de eerste ronde.

Nederlanders

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van FSV Mainz 05 gekregen. Het gaat om Bert Balte, Jean-Paul Boëtius, Jeffrey Bruma, Delano Burgzorg, Nigel de Jong, Bernard Schuiteman en Jeremiah St. Juste.

Laatste update: 21 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie