VfL Wolfsburg

Wolfsburg

Prijzenkast

bundesliga logo

1x landskampioen

1x DFB-Pokal

dfl supercup

1x Duitse Supercup

Het laatste nieuws over VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg is een Bundesliga-club uit de Duitse stad Wolfsburg, gelegen in de deelstaat Nedersaksen. De club werd op 12 september 1945 opgericht en speelt haar thuiswedstrijden in de Volkswagen Arena (30.000 plaatsen).

  • VfL Wolfsburg werd in 1938 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Volkswagen Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Wölfe’
  • VfL Wolfsburg werd één keer kampioen van Duitsland
  • Ook de DFB-Pokal staat in de prijzenkast

Duits kampioen in 2009

Vanwege de volkshuisvesting voor de nieuwe Volkswagenfabriek ontstond in 1938 een nieuwe stad: Wolfsburg. Op 12 september 1945 werd er onder de naam VSK Wolfsburg een nieuwe voetbalclub in de stad, maar in december van dat jaar ontstond een serieuze crisis toen vrijwel de gehele selectie overstapte naar 1. FC Wolfsburg. Alleen Josef Meyer bleef over en samen met Willi Hilbert besloot hij een nieuw team onder een nieuwe naam op te richten: VfL Wolfsburg. De afkorting staat voor Verein für Leibesübungen (vereniging voor lichamelijke opvoeding).

Wolfsburg groeide uit tot dé voetbalclub van Volkswagen. Gesteund door de autofabrikant ontsteeg Die Wölfe het amateurniveau door in 1954 te promoveren naar de Oberliga Nord. Tot ver in de twintigste eeuw speelde Wolfsburg afwisselend op het tweede en derde niveau van Duitsland, maar in de jaren negentig verbeterde het perspectief. Na de bekerfinale van 1995 (0-3 nederlaag tegen Borussia Mönchengladbach) werd in 1997 voor het eerst promotie naar de Bundesliga afgedwongen.

De promotie van 1997 mag bijzonder succesvol worden genoemd. Wolfsburg is nog nooit gedegradeerd uit de Bundesliga, maar slaagde er wel meermaals in om door te dringen tot de topvier. In het seizoen 2008-2009 volgde het grootste hoogtepunt uit de clubgeschiedenis. Trainer Felix Magath leidde het Wolfsburg met spelers als Grafite, Edin Dzeko en Zvjezdan Misimovic naar de landstitel. Grootmacht Bayern München eindigde als tweede met twee punten achterstand.

Magath vertrok in 2009 als kampioen uit Wolfsburg. De oefenmeester keerde een aantal seizoenen later nog wel terug bij de Bundesliga-club, maar het eerdere succes wist hij niet meer te evenaren. Onder leiding van Dieter Hecking kwam Die Wölfe er in het seizoen 2014-2015 nog het dichtst in de buurt: tweede.

Bas Dost

Europees voetbal

In het seizoen 1999-2000 debuteerde Wolfsburg in een Europees clubtoernooi. In de UEFA Cup werden achtereenvolgens Debreceni VSC en Roda JC Kerkrade verslagen, maar Atlético Madrid bleek in de derde ronde te sterk. Ondanks meerdere pogingen via de Intertoto Cup (een soort kwalificatietoernooi) lukte het Wolfsburg in het seizoen 2008-2009 pas weer om door te dringen tot de UEFA Cup. De Duitsers wonnen de groep met AC Milan, SC Braga, Portsmouth en sc Heerenveen, maar werden een ronde later verschalkt door Paris Saint-Germain.

Wolfsburg was in daaropvolgende seizoenen meermaals te bewonderen in de Champions League of de Europa League. In 2016 werd het vooralsnog beste resultaat neergezet: een kwartfinaleplaats in de Champions League. Real Madrid werd thuis zelfs met 2-0 verslagen, maar de route naar de halve finale werd geblokkeerd door een 3-0 nederlaag in het Bernabéu (hattrick Cristiano Ronaldo).


Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 telt de selectie van VfL Wolfsburg één Nederlander: centrale verdediger Micky van de Ven, die medio 2023 werd verkocht aan Tottenham Hotspur. In het verleden kwamen ook Riechedly Bazoer, Jeffrey Bruma, Bas Dost, Kevin Hofland, Rick Hoogendorp, Tommie van der Leegte, Henk van Meteren, Paul Verhaegh en Wout Weghorst uit voor de Duitse club.

Wout Weghorst

Wolfsburg heeft ook een aantal Nederlandse trainers gehad. Van Meteren was in de jaren zeventig de eerste, nadat hij eerder als voetballer actief was voor de club. Andries Jonker (2017) en Mark van Bommel (2021) stonden eveneens voor de groep in de Volkswagen Arena.

Laatste update: 6 september 2023

Populaire spelers VfL Wolfsburg

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie