Václav Cerny

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Václav Cerny

Václav Cerny is een Tsjechische vleugenvaller. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van FC Twente naar VfL Wolfsburg.

  • Cerny speelt momenteel voor VfL Wolfsburg
  • De aanvaller speelde in Nederland voor Ajax, FC Utrecht en FC Twente
  • In 2019 won hij de Nederlandse dubbel in Amsterdam
  • Cerny werd meermaals geteisterd door zware blessures
  • In 2020 debuteerde hij als international van Tsjechië

Clubcarrière

Cerny werd op 17 oktober 1997 geboren in het Tsjechische Príbram. Bij het lokale 1. FK Príbram trapte de vleugelaanvaller zijn voetbalcarrière af en daar ontwikkelde hij een behoorlijk potentieel. Cerny stond naar eigen zeggen in de belangstelling van een aantal Europese topclubs, maar maakte in 2013 als vijftienjarige de overstap naar Nederland. Hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax.

Debuut bij Ajax

Op 13 maart 2015 debuteerde Cerny in het betaald voetbal. Namens Jong Ajax mocht hij invallen in de Eerste Divisie-wedstrijd tegen VVV-Venlo (1-0 nederlaag). Voor de Amsterdamse beloften kwam de Tsjech tot 69 competitiewedstrijden, waarin hij een enorm aandeel opeiste: 31 goals en 25 assists. Tussendoor kwam de vleugelaanvaller ook al in actie voor Ajax 1. In het duel met Willem II (3-0 overwinning) maakte Cerny op 15 augustus 2015 zijn debuut in de Eredivisie.

In het seizoen 2015-2016 kwam Cerny tot negen officiële duels bij Ajax, waarin hij twee goals en één assist liet aantekenen. In de laatste competitiewedstrijd van het seizoen produceerde de vleugelaanvaller een assist op Amin Younes, maar op bezoek bij De Graafschap kwam de Amsterdamse formatie niet verder dan een 1-1 gelijkspel en daardoor ging de landstitel naar concurrent PSV. In de slotfase liet Cerny een gouden kans op het binnenhalen van het kampioenschap liggen.

“Het was niet mijn schuld dat we geen kampioen werden. Natuurlijk was het niet mijn schuld. Hoe kun je nou een jongen van achttien de schuld geven?”, vertelde Cerny later in gesprek met ELF Voetbal. Toch merkte hij de impact van diens cruciale misser. “Mijn deur was beklad en onder mijn deur door was een papiertje geschoven. Er stonden vreselijke verwensingen op. Ik schrok me kapot. Ik hield van mijn appartement, mijn eerste eigen appartement, maar ben gelijk verhuisd. Naar een veilige plek.”

Cerny speelde in de twee daaropvolgende seizoenen zijn wedstrijden voor Ajax 1, maar de gewenste ontwikkeling bleef uit. In oktober 2017 werd hij tot overmaat van ramp ook nog getroffen door een zware kruisbandblessure, waardoor de flankflitser de rest van dat seizoen aan zich voorbij moest laten gaan. In september 2018 maakte Cerny zijn rentree in het duel van Jong Ajax met Helmond Sport, waarna hij in oktober tegen Go Ahead Eagles weer minuten maakte voor de A-selectie.

FC Utrecht

In januari 2019 toonde sc Heerenveen serieuze interesse voor Cerny, maar trainer Erik ten Hag weigerde mee te werken aan diens verhuur. In de daaropvolgende maanden kwam hij echter amper in actie voor de A-selectie van Ajax, dat zowel de landstitel als de KNVB Beker veroverde. De vleugelaanvaller besloot omwille van zijn eigen perspectief om in de zomer van dat jaar permanent afscheid te nemen van Ajax en koos voor een driejarig contract bij competitiegenoot FC Utrecht. Met zestien gespeelde wedstrijden pakte die keuze niet geweldig uit.

Vaclav Cerny
(Pro Shots)

FC Twente

Cerny werd tijdens het seizoen 2020-2021 uitgeleend aan FC Twente. In Enschede bloeide de Tsjech weer helemaal op, maar uitgerekend in een wedstrijd tegen Ajax raakte hij in januari 2021 wederom zwaar geblesseerd aan de knie. Pas in november kon de vleugelaanvaller zijn comeback maken in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam (0-1 overwinning). Cerny heroverde zijn basisplaats pas echt in het daaropvolgende seizoen.

Vooral in het seizoen 2022-2023 maakte Cerny indruk bij FC Twente. De buitenspeler produceerde maar liefst vijftien doelpunten en dertien assists in 41 officiële wedstrijden. Hij speelde zich daarmee in de kijker bij binnen- en buitenlandse clubs, waarbij VfL Wolfsburg in de eindfase van het seizoen het meest concreet werd. Op 23 juni 2023 werd de miljoenentransfer naar de Bundesliga-club een feit.

(Pro Shots)

VfL Wolfsburg

Cerny maakte op 13 augustus 2023 zijn debuut voor VfL Wolfsburg, dat TuS Makkabi met 0-6 opzij zette in de DFB-Pokal. Hij speelde een uur mee en liet een assist aantekenen. De aanvaller maakte zes dagen later zijn Bundesliga-debuut tegen 1. FC Heidenheim. Cerny werd met zijn eerste doelpunt voor Die Wolfe matchwinner in de bekerwedstrijd tegen RB Leipzig (1-0).


Interlandcarrière

Cerny speelde voor een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen van Tsjechië. Zijn debuut voor de A-ploeg van zijn geboorteland maakte de aanvaller op 11 november 2020 in de met 1-0 verloren oefeninterland tegen Duitsland. In diezelfde maand speelde hij ook zijn tweede A-interland, maar pas vanaf de zomer van 2022 liep de teller verder op. Cerny maakte in de oefenduels van november 2022 tegen de Faeröer en Turkije zijn eerste interlandgoals.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie