1. FC Heidenheim

Heidenheim an der Brenz

Prijzenkast

1x Tweede Bundesliga

1x 3. Liga

1x Regionalliga Süd

Het laatste nieuws over 1. FC Heidenheim

Het Duitse 1. FC Heidenheim 1846 is een voetbalclub uit Heidenheim an der Brenz (Baden-Württemberg). Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Voith-Arena, dat vijftienduizend plaatsen telt.

  • 1. FC Heidenheim werd in 1972 opgericht als fusieclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Voith-Arena
  • De club behaalde titels in lagere divisies, waaronder de Tweede Bundesliga

Als kleinduimpje naar de Bundesliga

FC Heidenheim is op 14 augustus 1972 opgericht als Heidenheimer SB. Het betrof een fusie tussen TSB Heidenheim and VfL Heidenheim, maar de tentakels dateren al van 14 augustus 1846 door het oprichten van een gymnastiekafdeling (Turngemeinde Heidenheim). Begin 2007 werd de voetbalclub losgekoppeld van de Heidenheimer Sportbund en sindsdien draagt men de huidige naam.

Bescheiden rol

Na de oprichting in 1972 speelde de voetbalclub uit Heidenheim een bescheiden rol in het Duitse voetbal. De club stroomde in op het derde niveau van Duitsland, maar na een zesde plaats in het debuutseizoen namen de resultaten zienderogen af. Elk jaar deed Heidenheim een stap terug en dat resulteerde in 1975 tot degradatie naar de vierde divisie. Binnen een jaar keerde de club terug op dit podium door het kampioenschap binnen te slepen.

Na twee goede seizoenen degradeerde Heidenheim in 1979 opnieuw uit de Oberliga. Deze afdaling had grote consequenties voor de club. Decennialang bivakkeerde Heidenheim in de lagere divisies van Duitsland, met als dieptepunt een verblijf op het zesde niveau (1994-1998). Na het kampioenschap van 1998 heeft Heidenheim gaandeweg de weg naar boven weer ingeslagen.

Promotie na promotie

In 2004 (Verbandsliga), 2009 (Oberliga) en 2014 (3. Liga) wist FC Heidenheim te promoveren. In de Tweede Bundesliga handhaafde het team zich een aantal seizoenen door in de middenmoot te eindigen. In 2020 volgde bijna de ultieme bekroning in de vorm van promotie naar de Duitse Bundesliga, maar de derde plaats bleek niet toereikend. In de play-offs verloor Heidenheim op basis van uitdoelpunten van Werder Bremen (0-0 uit, 2-2 thuis).

FC Heidenheim wist in het seizoen 2022-2023 alsnog promotie af te dwingen naar de Bundesliga. Beelden hiervan gingen de hele wereld over. Fans van Hamburger SV vierden de vermeende promotie al, maar door twee doelpunten in blessuretijd won Heidenheim met 2-3 bij Jahn Regensburg. Heidenheim troefde daarmee niet alleen SV Darmstadt 98 af in de titelstrijd van de Tweede Bundesliga, maar dit had ook als consequentie dat HSV de play-offs in moest (met fatale gevolgen).

Grondlegger van het succes van FC Heidenheim is trainer Frank Schmidt. In september 2007 kwam hij als interim-trainer voor de groep te staan. Hij leidde de club nadien vanuit de Oberliga Baden-Württemberg (hoogste amateurniveau van Duitsland) naar de Bundesliga.


Nederlanders in Heidenheim-shirt

Eén Nederlander heeft het shirt van FC Heidenheim gedragen. In de periode 2016-2018 speelde John Verhoek in totaal 57 officiële wedstrijden voor de Duitse club, waarin de spits zestien doelpunten opeiste.

Laatste update: 10 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie