SV Darmstadt 98

Darmstadt

Prijzenkast

1x Regionalliga Süd

Het laatste nieuws over SV Darmstadt 98

SV Darmstadt 98 is een voetbalclub uit Darmstadt, gelegen in de Duitse deelstaat Hessen. De thuiswedstrijden van Die Lilien worden afgewerkt in Stadion am Böllenfalltor (17.400 plaatsen).

  • SV Darmstadt 98 werd in 1919 opgericht als fusieclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadion am Böllenfalltor
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Lilien’

Via Regionalliga terug naar Bundesliga

SV Darmstadt 98 ontstond op 11 november 1919 door een fusie tussen FK Olympia 1898 Darmstadt en SC Darmstadt 1905. Het plan was om met één team de top van het Duitse voetbal aan te vallen, maar al vanaf het begin waren de prestaties moeizaam te noemen. In de eerste vijftien jaar na de oprichting degradeerde Darmstadt meermaals uit de hoogste divisie van Duitsland.

Op aandringen van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler, moest menig sportclub in de jaren dertig fuseren. Dankzij verzet van het bestuur wist SV Darmstadt 98 echter zelfstandig te blijven. De oorlogsperikelen hadden wel degelijk een grote impact op de voetbalclub. In september 1944 werd de stad grotendeels verwoest door bombardementen, waardoor de voetbalactiviteiten enige tijd gestaakt moesten worden.

Eerste Bundesliga-avonturen

In de naoorlogse jaren wist Darmstadt op te krabbelen. In 1978 werd de club kampioen in de Tweede Bundesliga, waardoor het team voor het eerst promoveerde naar de Bundesliga. Darmstadt degradeerde ondanks een aantal respectabele resultaten, waaronder een 1-1 gelijkspel op bezoek bij de sterrenformatie van Bayern München, al na één seizoen uit de hoogste divisie van Duitsland.

In 1981 promoveerde Darmstadt andermaal naar de Bundesliga, maar ook ditmaal bleef het verblijf beperkt tot één seizoen. Vanaf dat moment kwam de klad in de prestaties van Die Lilien. Darmstadt slaagde er niet in om snel terug te keren in de hoogste divisie en viel uiteindelijk zelfs terug naar het vierde niveau van Duitsland. In 2009 en 2010 eindigde de club zelfs op de vijftiende plaats in de Regionalliga.

Terugkeer op topniveau

Het voortbestaan van Darmstadt was zelfs in gevaar door grote financiële problemen, maar het verzet tegen een faillissement pakte goed uit. De club bleef overeind en wist sportief zelfs de weg naar boven in te slaan. Dat leidde in 2015 tot een terugkeer in de Bundesliga. Met een veertiende plaats lukte het Darmstadt voor het eerst in de clubgeschiedenis om de Bundesliga-status te handhaven, maar in het tweede seizoen werd degradatie alsnog een feit.

Na de degradatie van 2017 bleef Darmstadt relatief stabiel. De club bouwde vanuit de middenmoot van de Tweede Bundesliga een nieuw succesverhaal op. Na een vierde plaats in het seizoen 2021-2022 lukte het Darmstadt om in 2023 als tweede te eindigen en daarmee opnieuw promotie tot stand te brengen.


Nederlanders in Darmstadt-shirt

Talloze Nederlanders hebben zich vertoond in het Duitse voetbal, maar bij SV Darmstadt 98 staat de teller pas op één landgenoot. Ronald Hoop, een in Suriname geboren aanvaller, speelde in de periode 2000-2001 voor de club.

Laatste update: 10 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie