Robin Pröpper

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Robin Pröpper

Robin Pröpper is een Nederlandse centrale verdediger. De jongere broer van Davy Pröpper speelt sinds de zomer van 2021 voor Eredivisie-club FC Twente.

  • Pröpper speelt momenteel voor FC Twente
  • In Enschede draagt de verdediger de aanvoerdersband
  • Eerder speelde hij voor De Graafschap en Heracles Almelo
  • Ook zijn broer Davy Pröpper is profvoetballer

Clubcarrière

Pröpper werd op 23 september 1993 geboren in Arnhem. Net als broer Davy trapte hij zijn voetbalcarrière af bij de amateurs van VDC (Volharding Doet Zegevieren), waarna ook de centrale verdediger werd opgenomen in de jeugdopleiding van Vitesse. Waar zijn broer in hun geboortestad uitgroeide tot een van de smaakmakers, daar koos Robin Pröpper al in 2009 voor een overstap naar De Graafschap.

De Graafschap

Pröpper doorliep de jeugdopleiding van De Graafschap. Op 17 augustus 2012 debuteerde hij als Superboer in het betaald voetbal, als invaller in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles (2-2). Een week later verloor zijn team op De Vijverberg met 2-5 van Helmond Sport, maar met een doelpunt en een assist liet de getalenteerde verdediger zich meteen gelden. Dat seizoen speelde Pröpper 24 officiële wedstrijden, waarin hij nog een tweede goal liet aantekenen.

In de seizoenen 2013-2014 tot en met 2015-2016 groeide Pröpper definitief uit tot een vaste waarde bij De Graafschap. In zijn voorlaatste seizoen promoveerde hij naar de Eredivisie, waardoor hij op 1 november 2015 de kans kreeg om zich te meten met zijn broer Davy Pröpper. Laatstgenoemde was als PSV’er duidelijk een maatje te groot (3-6).

Heracles Almelo

In de zomer van 2016 maakte Pröpper transfervrij de overstap van De Graafschap naar Heracles Almelo. In zijn eerste seizoen mocht de verdediger meteen zijn Europese debuut maken, maar in de voorrondes van de Europa League sneuvelden de Heraclieden door toedoen van het Portugese FC Arouca. Pröpper ontpopte zich meteen tot basisspeler en bleef dat tot zijn vertrek in 2021, waaronder een aantal seizoenen in de rol van aanvoerder.

Alleen in het seizoen 2018-2019 kwam Pröpper nauwelijks in actie voor Heracles Almelo. De sterkhouder liep in een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen een zware kruisbandblessure op, waardoor zijn seizoen voortijdig werd beëindigd.

(Pro Shots)

FC Twente

Pröpper verspeelde zijn goodwill in Almelo door in de zomer van 2021 transfervrij over te stappen naar aartsrivaal FC Twente. “Mijn keuze heeft veel losgemaakt in Almelo en dat snap ik”, vertelde de verdediger later aan TC Tubantia. “Ik heb goede reacties gehad, maar ook minder aardige. Het was zeker niet de leukste periode, en ik had dit liever niet zo gewild. Het was veel beter geweest als FC Twente 60 kilometer verderop had gelegen, dan had geen haan er naar gekraaid. Ik haal er geen plezier uit dat mensen het niet leuk vinden en wil niemand teleurstellen, maar FC Twente was de beste keuze voor mij.”

Ook in Enschede werd Pröpper verkozen tot aanvoerder. In zijn eerste seizoen behaalde hij meteen een Europees ticket met FC Twente, dat als vierde eindigde in de Eredivisie. In de Conference League-voorronde tegen FK Cukaricki pikte de verdediger zelfs zijn doelpunt mee, maar in de play-offronde ging het mis door toedoen van het Italiaanse Fiorentina. In 2023 wonnen de Tukkers de play-offs om Europees voetbal en krijgt zodoende een nieuwe kans buiten de eigen landsgrenzen. Pröpper speelde inmiddels 75 officiële duels voor de club (acht doelpunten).

Laatste update: 12 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie