FC Twente klopt Vitesse en blijft dromen

FC Twente is er zaterdagavond in geslaagd om de achterstand op Feyenoord te verkleinen tot vijf punten. De Tukkers knokten zich in Stadion Gelredome naar een 1-2 overwinning.

FC Twente nog niet uit de race voor plek twee

De wedstrijd tussen Vitesse en Twente stond in het teken van Theo Bos. De Arnhemse club herdacht de elfde sterfdag van clubicoon Theo Bos, die nog altijd voortleeft in de harten van de supporters. Uitgerekend een minuut eerder leidde de formatie uit Enschede al met 0-1. Na een fout van Dominik Oroz deed Ricky van Wolfswinkel zijn oude werkgever pijn.

Twente domineerde in het eerste half uur nadrukkelijk. Nog voor het verstrijken van de eerste tien minuten kreeg de formatie van trainer Joseph Oosting de mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. Zowel Van Wolfswinkel als Daan Rots kreeg de mogelijkheid om uit te halen, maar Vitesse wist erger te voorkomen. Dat was onder meer te danken aan een ingreep van doelman Eloy Room.

Eigen doelpunt Pröpper

Het slordige Vitesse knokte zich gaandeweg de eerste helft beter in de wedstrijd. Na zo’n 35 minuten kreeg Mexx Meerdink de eerste kans aan Arnhemse zijde, maar de AZ-huurling mikte de bal voorlangs. Kort voor rust viel de gelijkmaker alsnog. Na een goede individuele actie van smaakmaker Anis Hadj Moussa viel de bal via de onfortuinlijke Robin Pröpper binnen.

In de tweede helft beet Vitesse serieus van zich af. Vooral Hadj Moussa bleef een ware plaag voor de Twente-defensie. De vleugelaanvaller dacht de laagvlieger zelfs op voorsprong te zetten, maar eerder in de aanval bleek Meerdink buitenspel te hebben gestaan en dus ging er een streep door zijn treffer. Amine Boutrah (redding Przemyslaw Tyton) en Kacper Kozlowski (paal) hadden eveneens pech.

Brenet maakt het verschil

Twente maakte na rust weinig indruk, maar een aantal wissels zorgde voor nieuw elan. Myron Boadu had zijn invalbeurt kunnen bekronen met een doelpunt. Van korte afstand mikte hij echter op de goed uitgekomen Room, die in de 79ste minuut alsnog moest capituleren. Joshua Brenet, die eerder grossierde in fouten, schoot de 1-2 tegen de touwen.

Scoreverloop: 0-1 (4′) R. Van Wolfswinkel, 1-1 (44′) R. Pröpper (eigen doelpunt), 1-2 (79′) J. Brenet