Effectief en zakelijk AZ ontdoet zich in subtopper van NEC

Foto: Effectief en zakelijk AZ ontdoet zich in subtopper van NEC

AZ heeft het bezoek aan NEC opgeluisterd met drie punten. Tijdens deze subtopper in Nijmegen bleken de Alkmaarders vooral effectiever dan de tegenstander. Hierdoor staat AZ weer wat steviger op plek vier, terwijl NEC de mogelijkheid naliet om over Ajax heen te wippen. Mogelijk zakt de ploeg van Rogier Meijer zelfs een plekje.

AZ wint met 0-2 op bezoek bij NEC

Bij NEC was de verslagenheid groot na de bekerfinale in De Kuip, waar het wel degelijk kans maakte tegen Feyenoord. Trainer Rogier Meijer gaf zijn spelers een aantal dagen vrijaf, om vervolgens naar het staartje van de Eredivisie toe te werken. Daarin zijn de belangen immers ook erg groot. Door het puntenverlies van Ajax midweeks tegen Excelsior, konden de Nijmegenaren bij een zege zondagmiddag weer naar de vijfde plek. AZ staat behoorlijk vast op de vierde plaats op de ranglijst. Door de overwinning van FC Twente tegen Almere City lijkt het een lastig verhaal om nog derde te worden.

Vroege 0-1 voor AZ

Bij NEC was Bart van Rooij afgehaakt en werd vervangen door Brayann Pereira. Bij de Alkmaarders kreeg Mees de Wit de voorkeur boven David Møller Wolfe, Ibrahim Sadiq mocht het laten zien als rechtsbuiten. Aanvoerder Jordy Clasie was wederom de grote afwezige in de ploeg van Maarten Martens. In de beginfase waren er wat kleine mogelijkheden voor beide clubs, maar tot echt grote kansen kwam het niet. Na een ruim kwartier werd de ban gebroken. AZ combineerde door het centrum, waarbij Mees Hoedemakers met een ongelukkige actie de bal voor de voeten van Dani de Wit bracht. De aanvallende middenvelder aarzelde niet en mikte raak: 0-1.

Het zat niet mee bij NEC, dat Philippe Sandler na een lange pass naar zijn hamstring zag grijpen. Het transfertarget van Ajax en PSV moest na 24 minuten geblesseerd van het veld af, dit terwijl hij in het huidige seizoen eindelijk is niet met blessureleed te maken had. NEC probeerde wel het spel naar zich toe te trekken, maar had moeite dit in uitgespeelde kansen uit te drukken. Kodai Sano probeerde het wel met een kopbal, terwijl een inzet van Hoedemakers geblokt werd. Echt gevaarlijk was het niet, en dus ging de ploegen met een 0-1 tussenstand rusten.

Ook 0-2 komt gelukkig tot stand

In de tweede helft eigenlijk het zelfde spelbeeld, waar NEC er maar moeilijk doorheen kwam. Binnen het uur spelen was het weer AZ dat toesloeg. De Alkmaarders sneden door de Nijmeegse defensie, dat vooral bezig was of een voorzet van Mees de Wit de achterlijn had gepasseerd. Vangelis Pavlidis profiteerde van de onoplettendheid en sloeg als een echte goaltjesdief toe in de verre hoek: 0-2. Uit de beelden bleek dat de bal van De Wit de achterlijn duidelijk niet had gepasseerd. De Griekse spits kwam zo gelijk met Luuk de Jong op de topscorerslijst, met allebei 27 treffers.

In de slotfase leek AZ freewheelend te kunnen uitbreiden naar een grote overwinning, terwijl het geloof bij de NEC-spelers -en supporters er niet meer in leek te zitten. Desondanks probeerde Hoedemakers het nog met een fraaie stift, maar Mathew Ryan wist te redden. De corner leverde een vrije kopkans op van Koki Ogawa, de Japanse clubtopscorer mikte echter naast. Aan dit offensief werd ook nog een gevaarlijke vrije trap van Tjaronn Chery toegevoegd, weer was het Ryan die zijn doel weer schoon hield.

Diep in de blessuretijd werd het ook nog 0-3. In een uitbraak bediende Myron van Brederode collega-aanvaller Ernest Poku, die simpel kon intikken. Het betekende de eerste Eredivisie-goal voor het jonge talent. Zo nam AZ de drie punten mee naar Alkmaar. De groepsfase van de Europese League is hierdoor nagenoeg zeker. NEC moet vrezen dat het na dit weekend niet zevende staat. FC Utrecht kan met een zege tegen RKC Waalwijk over de Nijmegenaren heen gaan.

Scoreverloop: 0-1 (16′) D.de Wit, 0-2 (58′) V.Pavlidis, (’90+5) E.Poku

Terechte zege AZ?

  • Vind ik wel
  • Nee hoor
41+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:07
13+
‘Ontslag Ten Hag na misdaad’
20:00
12+
United verliest weer, Arsenal kan nog kampioen worden
19:50
43+
Slot looft verrassende Feyenoord-uitblinker: ‘Goed ontwikkeld’
19:35
59+
Van ‘t Schip reageert op vraag of Henderson bij Ajax blijft
19:15
177+
Verbazing bij Vink over Feyenoorder: “Die is knettergek”
19:01
92+
PSV’er aast op vertrek: “Wil spelen, de tijd dringt”
18:49
81+
‘Gewoon onthutsend hoe wij spelen, geen woorden voor’
18:36
49+
Bosz baalt: “Totaal niet tevreden en heb ook niet genoten”
18:24
172+
Brobbey over vreemd moment met Henderson: “Hij praat moeilijk soms”
18:11
73+
Steijn vertelt waarom Van Nistelrooij in Twente was: ‘Heel gaaf’
18:07
778+
‘Ereronde ná Ajax – Almere verklapt: transfer op komst’
17:54
242+
Van ‘t Schip deelt kleine trap na uit richting zijn Ajax
17:38
978+
Nijhuis lapt KNVB-regels aan de laars met opmerkelijke actie
17:24
257+
Ajax-fans zingen merkwaardig lied na goal Bergwijn
17:07
146+
‘PSV’er stond nog dronken op het veld’
16:43
42+
Brabantse en Rotterdamse onderonsjes gaan plek 16 bepalen
16:35
66+
PSV kan door champagne in de benen puntenrecord vergeten
16:32
17+
Neghli blaast vijfde plek-droom Utrecht uit
16:30
159+
Enorme verrassing in strijd tegen degradatie lonkt
16:29
83+
Feyenoord helpt Ajax met nieuwe NEC-zege aan vijfde plaats
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie