Joshua Brenet

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Joshua Brenet

Joshua Brenet is een Nederlandse rechtsback van beroep. Sinds januari 2022 draagt hij het shirt van Eredivisie-club FC Twente.

  • Brenet speelt momenteel voor FC Twente
  • In Nederland speelde hij ook voor PSV en Vitesse
  • De verdediger kwam in Duitsland uit voor Hoffenheim
  • Brenet debuteerde in 2016 voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Brenet zag op 20 maart 1994 het levenslicht in Kerkrade. Als jeugdspeler versleet de vleugelverdediger de nodige clubs. Hij begon zijn voetbalcarrière bij amateurclub SV Heerlen, waarna hij achtereenvolgens de shirts van Roda JC Kerkrade, FC Omniworld (nu Almere City FC), ASC Waterwijk en AVV Zeeburgia droeg. In 2011 vond Brenet opnieuw onderdak bij een profclub: PSV.

Doorbraak bij PSV

In december 2012 debuteerde Brenet namens PSV als profvoetballer. Het betrof meteen een prachtig affiche: de Europa League-wedstrijd tegen het Italiaanse Napoli (1-3 overwinning). De verdediger kreeg drie minuten speeltijd van trainer Dick Advocaat. Het bleef dat seizoen bij dat ene optreden, maar in de daaropvolgende seizoenen kreeg hij steeds vaker speeltijd. In het seizoen 2014-2015 steeg de concurrent van Santiago Arias in aanzien en daarmee had hij een belangrijk aandeel in de landstitel van PSV.

Brenet werd in 2016 en 2018 opnieuw landstitel als PSV-speler. Na het kampioenschap van 2018 kwam zijn periode in Eindhoven ten einde. Op dat moment stond diens teller op exact 150 wedstrijden (vier doelpunten, elf assists). Een deel van die wedstrijden speelde hij in de Champions League tegen clubs als Manchester United, Atlético Madrid en Bayern München.

TSG 1899 Hoffenheim

In de zomer van 2018 verdiende PSV zo’n vijf miljoen euro aan de transfer van Brenet, die zijn voetbalcarrière voortzette bij TSG 1899 Hoffenheim. De rechtsback speelde in zijn eerste seizoen ‘slechts’ achttien officiële wedstrijden voor de Duitsers (drie goals, één assist). In de seizoenen 2019-2020 en 2020-2021 speelde hij in totaal maar vier wedstrijden, waarna zijn perspectief compleet verdween in zijn vierde contractjaar bij Hoffenheim.

Vitesse

Tijdens het seizoen 2019-2020 werd Brenet uitgeleend aan Vitesse. Na een korte invalbeurt tegen FC Groningen (1-0 nederlaag) kreeg de geboren Limburger speeltijd tegen achtereenvolgens PSV, PEC Zwolle en FC Twente, maar de uitbraak van de coronapandemie gooide roet in het eten. Het Eredivisie-seizoen werd voortijdig beëindigd en zijn teller in Arnhemse dienst bleef daardoor steken op 258 minuten speeltijd.

FC Twente

In januari 2022 keerde Brenet terug naar Nederland. Hoffenheim liet hem transfervrij naar FC Twente vertrekken, waarna hij in een half jaar tijd dertien wedstrijden speelde (twee goals, één assist). Na afloop van het seizoen stond hij voor een lastige beslissing: een langer verblijf in Enschede, een overstap naar het geïnteresseerde Feyenoord of inzetten op een buitenlands avontuur. Uiteindelijk koos Brenet voor een tweejarig contract bij FC Twente.

In het seizoen 2022-2023 bleef Brenet van grote waarde voor FC Twente. In 41 officiële wedstrijden noteerde de verdediger maar liefst tien doelpunten en vier assists. In de laatste wedstrijd van het seizoen, de play-offwedstrijd tegen Sparta Rotterdam, bezorgde hij de Tukkers zelfs een voorronde Conference League-ticket door de winnende treffer op te eisen: 1-0. Door een spierblessure moest hij het fatale tweeluik met Fenerbahçe echter missen.

Brenet sloot het seizoen 2023-2024 af met twintig officiële wedstrijden op de teller (twee doelpunten). Op 27 maart 2024 maakte FC Twente melding van gesprekken over contractontbinding. De verdediger was eerder die week veroordeeld tot een maand gevangenisstraf, omdat hij tweemaal was betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Brenet had al een voorwaardelijke straf vanwege huiselijk geweld.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Brenet doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. Bondscoach Danny Blind selecteerde hem in november 2016 voor het eerst voor het grote Oranje. In de oefeninterland tegen België (1-1) op 9 november maakte Brenet zijn debuut, waarna hij vier dagen later ook mocht spelen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (1-3 zege). Nadien verdween de Kerkradenaar weer van de radar.

Laatste update: 27 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie