Almere City FC

Almere

Prijzenkast Almere City FC

Geen

Het laatste nieuws over Almere City FC

Almere City FC is de jongste club uit het betaald voetbal in Nederland. De club uit Almere werd op 14 september 2001 opgericht als FC Omniworld en is sinds 2009 onder de huidige naam actief.

  • Almere City FC is van oorsprong een Amsterdamse club
  • Het is momenteel de jongste profclub van Nederland
  • In 2023 promoveerde het team voor het eerst naar de Eredivisie

Almere City FC in nationaal clubverband

Almere City FC werd op 14 september 2001 opgericht als FC Omniworld. De oorsprong van de voetbalclub dateert echter al uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. BVC Amsterdam, dat ook wel bekend stond als De Zwarte Schapen, werd in 1954 verkocht aan ondernemer Dé Stoop. Hij liet de club in 1958 fuseren met DWS. In de jaren zeventig vonden nieuwe fusies plaats met Blauw Wit (1972) en De Volewijkckers (1974).

In april 1959 besloot de supportersvereniging van het oude BVC een nieuwe voetbalclub op te richten: De Zwarte Schapen. Dankzij de investeringen van Kurt Vyth promoveerde de amateurclub vijf opeenvolgende seizoenen, maar na diens afscheid daalde men weer af binnen de Nederlandse voetbalpiramide. Dat leidde in 1978 tot een fusie met AVV Argonaut, waardoor Argonaut-Zwarte Schapen (A.Z.S.) ontstond. In 1986 won dit team de KNVB Beker voor amateurteams.

Tussen 1988 en 1992 was de club actief als FC De Sloterplas. Door een royement kreeg de club het steeds lastiger om te overleven in Amsterdam, waardoor voorzitter Richard Smith de tijd rijp vond om de hoofdstad te verlaten voor Almere. In 1995 vestigde de club zich in Flevoland. Ook op de nieuwe bestemming werd een naamswijziging doorgevoerd: in 1998 ontstond de naam Sporting Flevoland.

Debuut in het betaald voetbal

Almere maakte in de jaren negentig een serieuze groei door en dat was voor de gemeente aanleiding om ambitieuze plannen te smeden. Men wilde topsport naar Flevoland halen, waaronder een eigen voetbalclub op profniveau. In september 2001 werd daarom een omnisportvereniging uit de grond gestampt: Omniworld Sport BV. In 2004 voldeed men aan de licentievoorwaarden van de sectie betaald voetbal van de KNVB.

In de zomer van 2005 begon FC Omniworld officieel als profclub door toe te treden tot de Eerste Divisie. Door een probleem met het kunstgrasveld werd de eerste wedstrijd tegen BV Veendam afgelast, waardoor men pas op 19 augustus officieel debuteerde tegen FC Eindhoven (2-0 nederlaag). De nieuwkomer beleefde een pittige start. In speelronde vijf werd tegen Go Ahead Eagles een eerste punt veroverd (2-2), waar pas in speelronde acht de eerste zege volgde (2-3 bij Fortuna Sittard). FC Omniworld sloot het seizoen 2005-2006 af als negentiende.

Naamsverandering

FC Omniworld maakte na het eerste seizoen stappen door achtereenvolgens als zestiende en dertiende te eindigen. De stijgende lijn eindigde echter in het seizoen 2008-2009 door als hekkensluiter te eindigen in de Eerste Divisie. In de daaropvolgende seizoenen bleef het team terug te vinden in het rechterrijtje, met een tiende positie als beste klassering. Inmiddels was de naam FC Omniworld ingeruild voor Almere City FC (2010).

In 2011 kwam het professionele avontuur van Almere City FC bijna ten einde. De club uit Flevoland eindigde onderaan in de Eerste Divisie, waar FC Oss als kampioen van de Topklasse Zondag de intentie uitsprak om te promoveren naar het betaald voetbal. Het doemscenario verdween als sneeuw door de zon door het faillissement van RBC Roosendaal. Een week na dato besloot de KNVB om de openstaande plek in te vullen met Almere City.

Op weg naar de Eredivisie

Almere City FC wist langzaam maar zeker de wind in de zeilen te krijgen. In het seizoen 2014-2015 werd voor het eerst een periodetitel behaald en daarnaast werd eredivisionist ADO Den Haag uitgeschakeld in het bekertoernooi. De club droomde hardop van een Eredivisie-status. In 2017-2018 werd de droom bijna werkelijkheid. Almere City bereikte de finaleronde van de play-offs om promotie/degradatie. Na het 1-1 gelijkspel in eigen huis maakte Jergé Hoefdraad de 0-1, maar De Graafschap trok uiteindelijk aan het langste eind (2-1).

Spelers en fans vieren de promotie van 2023 (Pro Shots)

In 2018 maakte Almere City FC de overstap van kunstgras naar natuurgras. Deze switch maakte deel uit van een ambitieus plan, met een Eredivisie-status als ultieme droom. In 2021 werd de club uit Flevoland andermaal verslagen in de play-offs om promotie/degradatie, maar twee jaar later was het alsnog raak. Onder leiding van trainer Alex Pastoor dwong men in het seizoen 2022-2023 promotie af door eredivisionist FC Emmen over twee duels te verslaan in de play-offs (2-0 thuis, 1-2 uit).

Eerste Eredivisie-seizoen

Danny Post maakte op 13 augustus 2023 het eerste Eredivisie-doelpunt uit de clubgeschiedenis. Almere City FC stapte weliswaar met een 1-4 nederlaag van het veld tegen FC Twente, maar alsnog overheerste de positiviteit. In de vijfde speelronde werd voor het eerst een punt veroverd ten koste van Excelsior (0-0). Almere tankte vertrouwen en wist twee wedstrijden later de eerste driepunter bij te schrijven ten koste van FC Utrecht (0-2). De manschappen van Pastoor maakten een goede ontwikkeling door en handhaafden zich als nummer dertien van de Eredivisie. Pastoor nam na dit historische seizoen afscheid en maakte plaats voor zijn voormalig assistent Hedwiges Maduro.

Blijdschap na een zege in de Eredivisie (Pro Shots)

Rivaliteit

Almere City FC heeft geen echte rivaal. Niet alleen is er geen andere profclub in Flevoland, maar door de geringe bestaansgeschiedenis heeft er bovendien (nog) geen rivaliteit kunnen groeien. In 2020 verklaarde marketingmanager Perry Hendriks aan Voetbal International: “Lange tijd was er niemand die zich echt boos maakte om ons. Door de prestaties is dat wel aan het veranderen. We zijn tegenwoordig een club om in de gaten te houden.”


Het stadion van Almere City FC

In augustus 2005 werd de bouw van het Mitsubishi Forklift Stadion afgerond. Tegenwoordig draagt het onderkomen van Almere City FC de commerciële naam Yanmar Stadion. In de beginjaren speelde de club uit Flevoland op kunstgras, maar in 2018 maakte men de overstap naar natuurgras. Het stadion heeft tegenwoordig een capaciteit van 4.501 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Almere City FC

Wanneer is Almere City FC opgericht?

Op 14 september 2001

Wat is het adres van het Yanmar Stadion?

Yanmar Stadion
Competitieweg 20
1318EA Almere

Wat is de capaciteit van het Yanmar Stadion?

4.501 plaatsen

Wat is de website van Almere City FC?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik Almere City FC vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 3 juni 2024

Populaire spelers Almere City FC

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie