Almere City FC

Almere

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Almere City FC

Almere City FC is de jongste club uit het betaald voetbal in Nederland. De club uit Almere werd op 14 september 2001 opgericht als FC Omniworld en is sinds 2009 onder de huidige naam actief.

  • Almere City FC is van oorsprong een Amsterdamse club
  • Het is momenteel de jongste profclub van Nederland
  • In 2023 promoveerde het team voor het eerst naar de Eredivisie

Jongste profclub van Nederland

Het verleden van Almere City FC gaat al verder terug dan 2001. In 1959 werd door de supportersvereniging van het oude BVC Amsterdam een club opgericht onder de naam ‘De Zwarte Schapen’, dat later fuseerde met A.V.V. Argonaut. Na als Argonaut-Zwarte Schapen en FC De Sloterplas door het leven te zijn gegaan, besloot voorzitter Richard Smith om de club in 1995 uit Amsterdam te halen om de ambities te verwezenlijken. De club verhuisde naar Almere en veranderde de naam in 1997 in Sporting Flevoland. Vanaf 2000 is de naam FC Omniworld in gebruik.

In 2001 werd Omniworld Sport BV opgericht, waar in september ook de voetbaltak werd ondergebracht. Het idee was om de voetbalclub naar het betaald voetbal te loodsen, maar de stad distantieerde zich aanvankelijk van de plannen. In 2004 voldeed de club niet aan het licentiereglement van de sectie betaald voetbal. Een aantal bedrijven besloot vervolgens om de handen ineen te slaan, waardoor het in 2004 en 2005 als hoofdklasser wel voldeed aan meetpunten van de KNVB. Daarop werd ook de bouwvergunning van het stadion verleend.

Zware start als profclub

In augustus 2005 werd het Mitsubishi Forklift Stadion geopend. Die zomer mocht FC Omniworld debuteren in het betaald voetbal, met het debuut op 19 augustus uit bij FC Eindhoven (2-0 nederlaag). Het eerste seizoen sloot de club uit Almere af met 29 punten en een negentiende plaats in de Eerste Divisie. Het daaropvolgende seizoen steeg het puntenaantal naar 41 met ditmaal een zestiende klassering als resultaat. Ook de daaropvolgende seizoenen eindigde FC Omniworld telkens in het rechterrijtje, met een twintigste plaats in 2009 als dieptepunt.

In 2010 ging FC Omniworld verder als Almere City FC. Dat leidde niet meteen tot succes. De club dreigde in het seizoen 2010-2011 zelfs te verdwijnen door een achttiende plaats in de Eerste Divisie, maar door het faillissement van RBC Roosendaal mocht de club alsnog in het betaald voetbal blijven. Na twee dertiende plaatsen op rij moest Almere City in 2014 nogmaals genoegen nemen met plaats achttien op de ranglijst. Het tiende seizoen als profclub was de succesvolste tot op dat moment: een tiende plaats en de eerste periodetitel uit de clubgeschiedenis.

Dromen van de Eredivisie

In de play-offs van 2015 kwam Almere City FC tekort om te promoveren naar de Eredivisie, maar het relatief succesvolle seizoen smaakte wel naar meer. De daaropvolgende seizoenen eindigde de club telkens rond plek zeven, acht en negen. In 2018 werd de Eredivisie-droom het meest concreet. Na het uitschakelen van MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade stond Almere City in de finale van de play-offs. Tegen De Graafschap kwam de club twee keer op voorsprong, maar een 1-1 gelijkspel thuis en een 2-1 nederlaag uit stonden promotie in de weg. 

Almere City FC hanteerde een vijfjarenplan met promotie naar de Eredivisie als inzet. In 2021 had de droom een feit moeten zijn, maar opnieuw ging het in de play-offs mis. Het seizoen 2021-2022 werd zelfs een totale deceptie. Trainer Gertjan Verbeek vertrok voortijdig vanwege het uitblijven van succes en hoewel diens opvolger Alex Pastoor de vierde periode nog behoorlijk wist te presteren, bleef de club steken op een teleurstellende veertiende plaats.

(Pro Shots)

Eindelijk een stap omhoog

Pastoor mocht in het seizoen 2022-2023 aanblijven als trainer van Almere City FC. De trainer beschaamde het vertrouwen van de clubleiding niet. In de finaleronde van de play-offs om promotie/degradatie rekende de formatie uit Almere af met eredivisionist FC Emmen: 2-0 thuis, 1-2 uit. In het seizoen 2022-2023 is de club daardoor voor het eerst in de geschiedenis te bewonderen op het hoogste niveau van Nederland.


Stadion

Bij de overstap naar het betaald voetbal betrok de club uit Almere het nieuwe Mitsubishi Forklift Stadion, dat ongeveer 4.500 plaatsen telt. Tussen 2013 en 2015 lukte het de eerstedivisionist niet om een commerciële naam tot stand te brengen voor het complex, maar vanaf het seizoen 2015-2016 is dat wel weer het geval. Sindsdien draagt het stadion de naam Yanmar Stadion.

Vanaf de opening lag er kunstgras in het stadion in Almere. Vanaf 2020 ligt er natuurgras.

Laatste update: 11 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie