Thom Haye

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Thom Haye

Thom Haye is een Nederlandse middenvelder met Indonesische roots. De international van Indonesië speelt momenteel voor eredivisionist sc Heerenveen.

  • Haye speelt momenteel voor sc Heerenveen
  • In Nederland speelde hij ook voor AZ, Willem II, ADO Den Haag en NAC Breda
  • De middenvelder kwam korte tijd uit voor het Italiaanse US Lecce
  • Haye debuteerde in 2024 als international van Indonesië

Clubcarrière

Haye werd op 9 februari 1995 geboren in Amsterdam. Hij heeft Indonesische roots dankzij diens grootouders, die allebei werden geboren in het Aziatische land. De middenvelder begon zijn voetbalcarrière bij de Amsterdamse club AFC en werd in 2006 opgepikt door AZ.

Doorbraak bij AZ

In Alkmaar doorliep Haye de jeugdopleiding. Zijn debuut maakte de middenvelder op 23 februari 2014 in de met 4-0 verloren uitwedstrijd tegen Ajax door Celso Ortíz twintig minuten voor tijd af te lossen. In dienst van AZ speelde hij 73 officiële wedstrijden (twee doelpunten, vijf assists) en hij maakte hier ook zijn Europese debuut tegen het Portugese Benfica (kwartfinale Europa League).

Willem II

In de zomer van 2016 vertrok Haye transfervrij van AZ naar Willem II. In Tilburg werd de middenvelder een vaste waarde door 71 officiële wedstrijden af te werken in twee jaar tijd. Hij scoorde vijf keer voor de Tilburgers en had daarmee een belangrijk aandeel in het realiseren van lijfsbehoud, maar desondanks kreeg hij na twee jaar geen nieuw contract aangeboden.

US Lecce

Haye maakte in de zomer van 2018 transfervrij de overstap naar het Italiaanse US Lecce. De club was net daarvoor gepromoveerd naar de Serie B, maar succesvol bleek zijn keuze niet. Hij bleef steken op een schamel aantal van vijftien wedstrijden.

Via ADO naar NAC

Haye keerde al na één seizoen terug naar Nederland. Hij sloot zich aan bij ADO Den Haag, waar hij welgeteld negen wedstrijden afwerkte. De middenvelder maakte na een half jaar opnieuw een transfer en ditmaal werd NAC Breda diens werkgever. Met de bespeler van het Rat Verlegh Stadion greep Haye naast promotie naar de Eredivisie, maar hij bouwde er wel aan zijn reputatie. Zijn teller liep op naar 69 wedstrijden, acht doelpunten en zestien assists. Hoogtepunt in Breda waren de vrije trappen waarmee hij eredivisionist FC Utrecht uit de KNVB Beker schoot.

(Pro Shots)

Opvolger Veerman in Friesland

In januari 2022 raakte sc Heerenveen sterspeler Joey Veerman kwijt aan PSV. De Friese eredivisionist schakelde door naar Haye, die na zware onderhandelingen uiteindelijk voor 750.000 euro neerstreek in het Abe Lenstra Stadion. Na zijn binnenkomst beleefde het team een zware periode en werd er zelfs even gevreesd voor degradatie, maar dankzij een imposante eindspurt wist Heerenveen alsnog de play-offs om Europees voetbal te halen. In 2023 lukte dat opnieuw.


Interlandcarrière

Haye doorliep de jeugdelftallen van Nederland, maar een debuut als A-international zat er niet in. Om die reden maakte de middenvelder in 2024 de switch naar het nationale team van Indonesië. Op 26 maart debuteerde de middenvelder in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Vietnam (0-3 zege) en meteen liet hij een assist aantekenen.

Laatste update: 26 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie