US Lecce

Lecce

Prijzenkast US Lecce

2x Serie B

4x Serie C

Het laatste nieuws over US Lecce

US Lecce is een Italiaanse voetbalclub uit Lecce. Thuiswedstrijden van I Salentini worden afgewerkt in het Stadio Via del Mare.

  • Lecce werd in 1908 opgericht
  • In 1927 maakte de club een doorstart
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadio Via del Mare
  • De bijnaam van de club luidt ‘I Salentini’
  • Het team behaalde titels in de lagere divisies van Italië

US Lecce in nationaal clubverband

US Lecce werd op 15 maart 1908 opgericht als sportclub. De sporten atletiek, voetbal en wielrennen behoorden in de beginjaren tot het aanbod. Het zwart-wit gekleurde voetbalteam speelde aanvankelijk vooral in de regionale competities, maar verdween gedurende het seizoen 1923-1924. Pas in september 1927 maakte de club een doorstart onder de naam Unione Sportiva Lecce.

In 1929 promoveerde US Lecce naar de Serie B. Het verblijf in de tweede divisie van Italië sneuvelde na drie seizoenen, waarna de club voor de tweede keer werd opgeheven omwille van financiële problemen. Als Unione Sportiva Pro Lecce maakte de club een nieuwe doorstart in de jaren dertig. I Salentini maakten een comeback in de Serie C, waarin men tot het einde van de Tweede Wereldoorlog actief bleef.

Unione Sportiva Pro Lecce sloot het seizoen 1943-1944 af als kampioen van de Serie C. Door de Tweede Wereldoorlog kwam het Italiaanse voetbal enige tijd stil te liggen, maar nadien mocht men alsnog de stap maken naar de Serie B. In de naoorlogse jaren wist het team een vierde en derde plaats te bemachtigen. Promotie naar de Serie A leek realistisch, maar in plaats daarvan volgde in 1949 degradatie naar de derde divisie.

US Lecce-vlag
Een cornervlag met het logo van US Lecce (Pro Shots)

Lange Serie C-status

Tussen 1949 en 1976 speelde US Lecce hoofdzakelijk in de Serie C. De club spendeerde tussendoor drie seizoenen op het vierde niveau (1955-1958), maar pas in de jaren zeventig mocht men opnieuw dromen van een stap hogerop. In de periode 1972-1974 eindigde het team telkens als runner-up. Het daaropvolgende seizoen zakte men af naar de derde plaats, maar in 1976 volgde dan toch promotie door de Serie C-titel binnen te slepen door Benevento af te troeven.

US Lecce vierde de Serie B-rentree met een fraaie zevende plaats. De volgende seizoenen verliepen eveneens voortreffelijk, maar toch kregen de jaren tachtig een inktzwart randje. In 1983 kwamen Michele Lo Russo (36) en Ciro Pezzella (29) om het leven bij een verkeersongeval. Het Lecce-duo had vliegangst en was daarom onderweg naar het treinstation, met fatale gevolgen. Lo Russo vestigde desondanks een clubrecord door 415 duels te spelen voor de club.

Promotie naar de Serie A

In 1985 zorgde US Lecce voor een stunt door te promoveren naar de Serie A. Het team van Eugenio Fascetti maakte de droom werkelijkheid door als tweede te eindigen op het tweede niveau. Als hekkensluiter keerde men al na één seizoen terug naar de Serie B, maar desondanks speelde men een hoofdrol in dat ene seizoen. Een 2-3 overwinning op AS Roma betekende de definitieve nekslag voor de Romeinen in de strijd om de landstitel.

US Lecce keerde in 1988 terug op Serie A-niveau. Trainer Carlo Mazzone leidde de club voor het eerst naar lijfsbehoud (negende), maar na drie seizoenen sneuvelde het avontuur dan toch. De degradatie van 1994 was nog pijnlijker te noemen. Niet alleen hielden I Salentini het maar één seizoen vol, maar ook behaalde men een historisch laag puntenaantal: elf. Een kanttekening is wel dat een overwinning destijds maar twee punten opleverde.

Jojo-jaren

De sportieve crisis hield niet op in het seizoen 1994-1995. US Lecce degradeerde voor het tweede seizoen op rij, maar keerde net zo snel weer terug in de Serie A. Het jojo-effect hield daarna stand. Tussen 1998 en 2012 switchte de club constant tussen het eerste en het tweede niveau van Italië. In deze periode speelde Lecce maximaal drie seizoenen op rij in dezelfde competitie. Hoogtepunten waren de overwinningen op clubs als Juventus en Internazionale.

In het seizoen 2004-2005 maakte US Lecce een voortreffelijke indruk in de Serie A. Onder leiding van Zdenek Zeman maakte de nummer tien van Italië maar liefst 66 doelpunten, maar desondanks eindigde men in de min (73 tegentreffers). Alleen Juventus scoorde dat seizoen vaker (67 keer). Met spelers als Valeri Bojinov en Mirko Vucinic had men een aantal smaakmakers in de gelederen.

Drie promoties op rij

US Lecce degradeerde in 2012 andermaal naar de Serie A. Later dat jaar werd de club schuldig bevonden in het Scommessopoli-schandaal, met verbanning naar de Prima Divisione (vierde niveau) als resultaat. Oud-voorzitter Giovanni Semeraro ontving vanwege zijn rol in dit verhaal een schorsing voor de duur van vijf seizoenen. Het schandaal had een grote impact op de club, dat maar liefst vijf seizoenen nodig had om deze divisie te verlaten.

In 2017 verloor US Lecce in de kwartfinale van de play-offs van US Alessandria. Desondanks mocht de club toetreden tot de Serie C. Een enorme meevaller voor de rood-gele formatie, dat het vertrouwen niet beschaamde. Als kampioen wist men in 2018 meteen door te stoten naar het tweede niveau. De daaropvolgende tweede plaats in de Serie B volstond voor de derde opeenvolgende promotie.

Korte Serie A-rentree

De Serie A-comeback bleef beperkt tot één seizoen door als achttiende te eindigen. Genoa, dat op de veilige zeventiende plaats eindigde, wist een voorsprong van vier punten te vergaren. Een sportieve tegenvaller, maar in 2022 keerde men alweer terug als kampioen van de Serie B. De zestiende plaats volstond in het seizoen 2022-2023 om voor het eerst sinds 2011 lijfsbehoud af te dwingen. In 2024 steeg men zelfs naar de veertiende plaats.

Rivaliteit

AS Bari is de aartsrivaal van US Lecce. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derby di Puglia. Het eerste onderonsje tussen beide clubs vond op 8 december 1929 plaats in Lecce, met een 1-0 overwinning voor de thuisclub als resultaat. Na derby van 2011 vond er een matchfixing-onderzoek plaats met daadwerkelijke consequenties als gevolg. Deze zaak maakte deel uit van het Scommessopoli-schandaal.


Nederlandse invloed

Welgeteld één Nederlander heeft het shirt van Lecce gedragen. In het seizoen 2018-2019 vertoonde middenvelder Thom Haye zijn kunsten voor I Salentini.


Het stadion van US Lecce

Het Stadio Via del Mare, ook wel Stadio Ettore Giardiniero genoemd, is sinds 1966 de thuisbasis van US Lecce. De vervanger van het Stadio Carlo Pranzo werd geopend met een oefenwedstrijd tegen het Russische Spartak Moskou. Op dit moment biedt het stadion plaats aan 40.670 toeschouwers.

De naam Via del Mare verwijst naar de straat richting de zee. Later werd het stadion vernoemd naar Ettore Giardiniero, de burgemeester in de tijd van de renovatie uit 1985. Het nationale team van Italië speelde hier meermaals een thuiswedstrijd.


Veelgestelde vragen over US Lecce

Wanneer is US Lecce opgericht?

Op 14 september 2001

Wat is het adres van het Stadio Via del Mare?

Stadio Via del Mare
Via del Mare, 73100 Lecce LE
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Via del Mare?

40.670 plaatsen

Wat is de website van US Lecce?

Klik hier om US Lecce online te bezoeken

Waar kan ik US Lecce vinden op sociale media?

US Lecce is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie