TOP Oss

Oss

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over TOP Oss

TOP Oss is een Nederlandse voetbalclub uit Oss. Thuiswedstrijden van de Ossenaren worden afgewerkt in het Frans Heesen Stadion.

  • TOP Oss werd in 1928 opgericht als KMD
  • De club ging enige tijd door het leven als FC Oss
  • In 2010 degradeerde het team voor één jaar uit het betaald voetbal
  • TOP Oss speelde nog nooit in de Eredivisie

Profclub met wortels in het amateurvoetbal

Aan het begin van de twintigste eeuw nam de populariteit van het voetbal een vlucht door de oprichting van steeds meer clubs. Het voetbalvirus kreeg eveneens vat op Ton Sleishauser en Cor van Schijndel. Zij besloten op 9 april 1928 een eigen club op te richten in het Brabantse Oss: Klein Maar Dapper (KMD). Er bleken al teams actief te zijn onder deze naam, waardoor er een naamswijziging volgde: Tot Ons Plezier (TOP).

TOP promoveerde in 1939 naar de Tweede Klasse. Tien jaar later behaalden de Ossenaren het kampioenschap, maar promotie bleef uit door een verloren beslissingswedstrijd tegen VV DESK. In 1954 werd het betaald voetbal geïntroduceerd in Nederland. TOP besloot een jaar later de sprong te wagen, maar na een vijftiende plaats in de Tweede Divisie in het seizoen 1956-1957 kwam het profavontuur alweer ten einde.

Terugkeer naar de amateurs

In 1959 promoveerde TOP als kampioen naar de Eerste Klasse. Halverwege de jaren zestig draaide de club bovenin mee op dit niveau, met een tweede plaats in 1965 als beste prestatie. Rond 1970 ontstond er een dip in de prestatiecurve, maar dat duurde niet lang. TOP promoveerde in 1974 als nummer drie naar de Hoofdklasse. Met een derde plaats beleefde de club een sterk debuutseizoen op dit niveau.

TOP kroonde zich in 1986 tot kampioen van de Hoofdklasse. ACV bleek te sterk in de strijd om het landelijke amateurkampioenschap, maar desondanks ontstond de wens om terug te keren als profclub. Een marktonderzoek toonde voldoende draagvlak aan om deze stap door te zetten en ook de KNVB zag geen bezwaar. In 1991 maakten de Ossenaren de stap naar de Eerste Divisie.

Geen rol van betekenis

In het seizoen 1991-1992 eindigde TOP onder oud-international Piet Schrijvers als negentiende in de Eerste Divisie. De voormalig doelman liet zijn team in 1993 stijgen naar de negende plaats. Een jaar later werd ‘Oss’ toegevoegd aan de clubnaam. TOP Oss draaide in de jaren negentig stabiel mee in competitieverband en wist meerdere Eredivisie-clubs uit te schakelen in de KNVB Beker. Dat was deels te verdienste van trainer Adrie Koster, die getalenteerde spelers als Yuri en Tim Cornelisse tot zijn beschikking had.

Op 6 december 1997 boekte TOP Oss een 7-2 overwinning op FC Eindhoven. Jerry Taihuttu was de absolute uitblinker door zes van de zeven doelpunten voor zijn rekening te nemen. Hij kwam daardoor in een rijtje te staan met Johan Cruijff en Marco van Basten. “Eigenlijk ben ik overrompeld door die doelpunten”, vertelde Taihuttu na afloop aan de Volkskrant. “Weet je, er gebeuren vervelende dingen in mijn privéleven. Eerst werd mijn schoonvader erg ziek, nu mijn vader. Dan sta je niet te lang stil bij zes doelpunten. Als mensen die je dierbaar zijn het einde van hun leven naderen, grijpt dat veel meer aan dan een paar doelpunten. Maar ze geven kracht, dat wel.”

Met 24 doelpunten eindigde Taihuttu in het seizoen 1997-1998 als tweede in het topscorersklassement. Alleen Harry van der Laan (SC Cambuur) was met 29 doelpunten vaker trefzeker. TOP Oss eindigde als zevende in de Eerste Divisie, maar greep naast deelname aan de nacompetitie. Aan het einde van de jaren negentig kwam de klad in de prestaties van de Ossenaren. Zelfs de dertig doelpunten van Stefan Jansen sorteerden niet het gewenste succes in het seizoen 2000-2001.

Kortstondig afscheid van profvoetbal

Aan het begin van de 21ste eeuw eindigde TOP Oss niet hoger dan de achtste plaats. De winst van de periodetitel in het seizoen 2002-2003 bleek een spaarzaam hoogtepunt, maar het team sneuvelde in de play-offs om promotie/degradatie door toedoen van NAC Breda. In de daaropvolgende seizoenen lukte het meermaals om de play-offs te bereiken, maar de Eredivisie bleef ver verwijderd. Tijdens het seizoen 2009-2010 werd de clubnaam veranderd in FC Oss, waar de jeugdopleiding fuseerde met die van NEC.

De KNVB creëerde voor het seizoen 2009-2010 twee degradatieplaatsen in de Eerste Divisie. Het faillissement van HFC Haarlem en SC Veendam leek FC Oss als nummer negentien te behoeden voor degradatie. In juni 2010 werd het faillissement van de Veendammers echter vernietigd, waardoor de Ossenaren alsnog afscheid moesten nemen van het betaald voetbal. FC Oss kwam terecht in de Topklasse Zondag. Trainer Dirk Heesen leidde de club naar het kampioenschap en dat volstond voor een terugkeer als profclub, hoewel IJsselmeervogels te sterk bleek in de strijd om het algeheel amateurkampioenschap van Nederland.

TOP Oss keert terug als naam

In de zomer van 2018 keerde de naam TOP Oss weer terug. Deze naamsverandering viel samen met de introductie van een gloednieuw embleem. In het seizoen 2018-2019 draaide de club een uitstekend seizoen. Met spelers als Nick Olij, Niels Fleuren, Ragnar Oratmangoen, Lorenzo Piqué, Ryan Smeets en Hüseyin Dogan eindigden de manschappen van Klaas Wels als zesde in de Eerste Divisie. In de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie werd TOP Oss verschalkt door Sparta Rotterdam.

De zesde plaats van 2019 kreeg geen passend vervolg. Tussen 2020 en 2023 moest TOP Oss genoegen nemen met een klassering tussen plaats tien en zeventien.

Rivaliteit

De provincie Noord-Brabant telt verschillende profclubs. Van deze clubs mag de rivaliteit met FC Den Bosch het grootst worden genoemd. In september 2022 ontstonden zelfs rellen na een onderlinge wedstrijd, waarbij een beveiliger zwaargewond raakte. Technisch directeur Klaas Wels sprak in het Brabants Dagblad zijn ongenoegen uit. “Verschrikkelijk om te zien dat iemand die zijn werk doet, met een hoofdwond op het veld ligt. Ik houd van een gezonde rivaliteit, en dat mag op het randje zijn, maar dit is over die rand. Dat weet iedereen.”


Het stadion

TOP Oss speelt sinds 1946 op de huidige locatie. Het stadion, dat is vernoemd naar clubicoon Frans Heesen, heeft een huidige capaciteit van 4.561 zitplaatsen en heeft de bijnaam Het Osse Kuipje gekregen. De thuishaven van de voetbalclub bestaat uit drie losstaande tribunes. Het stadion is verder omringd door een middelbare school en verschillende bedrijven.


Veelgestelde vragen over TOP Oss

Wanneer is TOP Oss opgericht?

Op 9 april 1928

Wat is het adres van het Frans Heesen Stadion?

Frans Heesen Stadion
Nelson Mandelaboulevard 24
5342 CZ Oss

Wat is de capaciteit van het Frans Heesen Stadion?

4.561 plaatsen

Wat is de website van TOP Oss?

Klik hier om TOP Oss online te bezoeken

Waar kan ik TOP Oss vinden op sociale media?

TOP Oss is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 maart 2024

Meer nieuws over TOP Oss

21:56
65+
FC Groningen slaat grote slag in Den Haag
22:00
124+
FC Groningen deelt tik uit, Willem II blijft winnen
21:58
47+
Wereldgoal helpt ADO naast Dordrecht
22:07
441+
Groningen bijna periodekampioen, KKD-topper onbeslist
21:58
62+
Willem II opnieuw onderuit, Roda profiteert amper
21:56
120+
Ook Jong Ajax incasseert dreun
22:00
76+
Willem II slaat enorme slag in KKD
22:18
35+
Grieperig Cambuur pakt punt bij Willem II
22:01
88+
Willem II knokt zich naar punt, blamage Cambuur
21:59
33+
Willem II en Roda JC laten zege liggen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie