TOP Oss is een voetbalclub uit de Brabantse stad Oss. De afkorting TOP staat voor ‘Tot Ons Plezier’, maar werd gaandeweg de jaren wel meermaals vervangen door ‘FC’.
De oprichting van TOP Oss is te danken aan Toon Steinhauser en de broers Piet en Cor van Schijndel. Het drietal zou na schooltijd altijd op een plein in Oss hebben gevoetbald, waardoor zij op 9 april 1928 een voetbalvereniging het het leven riepen. Aanvankelijk werd gekozen voor de naam KMD (Klein Maar Dapper), maar die naam bleek al bij meer clubs in gebruik. Daarop werd een naamswijziging ingevoerd: TOP.
TOP werd nimmer een hoogvlieger in het Nederlandse voetbal. De eerste decennia was de club actief in de Derde en Tweede Klasse. In 1949 lonkte voor het eerst een verblijf op het hoogste niveau van Nederland, maar het kampioenschap in de Tweede Klasse A bleek niet toereikend om te promoveren: de nacompetitie viel in het nadeel uit van de Ossenaren.
In dubio over betaald voetbal
In 1954 werd in Nederland het betaald voetbal geïntroduceerd. TOP besloot een proflicentie aan te vragen en was de eerste twee seizoenen actief als profclub, maar na een laatste plaats in de Tweede Divisie B in 1956 keerde men alweer terug naar het amateurvoetbal. TOP werd in de Tweede Klasse geplaatst, waarna het geleidelijk naar de top van het Nederlandse amateurvoetbal toegroeide. In 1959 promoveerde men al naar de Eerste Klasse om in 1974 door te stoten naar de Hoofdklasse.
Als amateurclub wist TOP verschillende successen te realiseren. De club werd meermaals kampioen van de Hoofdklasse en wist ook een aantal districtsbekers naar Oss te halen. Ondertussen was de stad nog altijd verstokt van betaald voetbal en de successen van TOP versterkten de roep om een terugkeer als profclub. Een overtuigend marktonderzoek en de steun van de KNVB deden de club in 1991 besluiten om de overstap te maken. De leden stemden in met het plan van het bestuur.
Vanaf het seizoen 1994-1995 ging de club als TOP Oss door het leven. De Ossenaren eindigden in het eerste seizoen als profclub als negentiende en kwam daarna nooit echt in een flow. Wel ontstond een opleving onder leiding van trainer Hans de Koning, die een periodetitel wist te winnen (de eerste uit de clubgeschiedenis) en daarmee deelname aan de play-offs om promotie/degradatie af te dwingen. In de play-offs werd AGOVV Apeldoorn verslagen, maar in de halve finales bleek NAC Breda over drie wedstrijden plus verlenging te sterk.
De Koning kwalificeerde zich nogmaals voor de play-offs met TOP Oss, maar ultiem succes bleef uit. In de jaren erna zakte de club af naar een bedenkelijk niveau. In 2009 werden er verschillende veranderingen doorgevoerd: de clubnaam werd aangepast in FC Oss en de jeugdopleiding werd samengevoegd met die van NEC. Het zorgde niet voor een doorbraak. Sterker nog: door een negentiende plaats in het seizoen 2009-2010 degradeerden de Ossenaren uit het betaald voetbal. Daarbij had men de pech dat het faillissement van SC Veendam terug werd gedraaid.
Snelle terugkeer in het betaald voetbal
Als FC Oss had men weinig trek in wéér een jarenlang verblijf op de amateurvelden. Onder leiding van Dirk Heesen werd meteen ingezet op een snelle terugkeer naar de Eerste Divisie. Oss slaagde in de missie door de Topklasse Zondag te winnen en door te stoten omdat zaterdagkampioen IJsselmeervogels, dat te sterk bleek in de strijd om het algeheel amateurkampioenschap, geen gebruik wilde maken van het promotierecht. Na één seizoen maakte de Brabantse club een nieuwe rentree als profclub.
Terug in het betaald voetbal bleek er weinig veranderd. FC Oss, vanaf 2018 weer terug als TOP Oss, bivakkeerde vooral in het rechterrijtje van de Eerste Divisie. In het seizoen 2018-2019 werd uitzonderlijk gepresteerd door met attractief voetbal en een aantal goede Eerste Divisie-spelers als zesde te eindigen, maar in de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie sneuvelde de droom van TOP Oss. In de jaren erna zakte de club weer af naar de middenmoot c.q. onderste regionen van de Eerste Divisie.
Stadion
TOP Oss speelt al sinds 1946 aan de Heescheweg in Oss. Het onderkomen van de eerstedivisionist heeft een capaciteit van ruim 4.500 plaatsen en draagt anno 2022 de naam Frans Heesen Stadion. Heesen Yachts was jarenlang hoofdsponsor van TOP Oss én naamgever van het stadion. Toen het bedrijf afzwaaide in die hoedanigheid, besloot TOP Oss als dank om grondlegger Frans Heesen te eren.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie