Nick Olij

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Nick Olij

Nick Olij is een Nederlandse doelman. Sinds de zomer van 2022 draagt hij het keeperstenue van eredivisionist Sparta Rotterdam.

  • Olij speelt momenteel voor Sparta Rotterdam
  • De doelman kwam eerder uit voor AZ, TOP Oss en NAC Breda
  • In 2012 werd hij met Nederland Europees kampioen voor spelers onder 17 jaar

Clubcarrière

Olij werd op 1 augustus 1995 geboren in Haarlem. In zijn geboorteplaats trapte hij zijn voetbalcarrière af bij de Koninklijke HFC. De doelman maakte in 2011 de overstap naar de jeugdopleiding van AZ.

AZ

Olij doorliep de jeugdopleiding van AZ. Op 14 december 2016 maakte hij zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen ASWH, dat in de achtste finale moeizaam werd verslagen (2-0). Het zou zijn enige optreden in de Alkmaarse hoofdmacht blijken. Wel stond hij 88 keer onder de lat bij Jong AZ.

TOP Oss

Olij werd in de zomer van 2018 uitgeleend aan TOP Oss. Bij de eerstedivisionist won hij de concurrentiestrijd van Ronald Koeman junior, die alleen de eindfase van het seizoen mocht keepen vanwege een armblessure van de AZ-huurling. Met elf clean sheets in dertig Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden had Olij een belangrijk aandeel in de hoogste eindklassering van de Ossenaren op het tweede niveau van Nederland (zesde).

NAC Breda

Na afloop van het seizoen 2018-2019 keerde Olij niet meer terug naar AZ. Zijn verbintenis liep af en werd niet verlengd. In plaats daarvan maakte hij de overstap naar NAC Breda, waar 115 officiële wedstrijden onder de lat zou verschijnen. Daarin hield hij 35 keer de nul.

Olij bereikte de finaleronde van de play-offs om promotie/degradatie in 2021. NAC Breda verloor in extremis met 1-2 van NEC, dat daardoor promoveerde naar de Eredivisie. Ook in zijn laatste contractjaar bleef promotie uit. De Bredase formatie bereikte wel de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker in 2022. Ondanks een 4-0 nederlaag tegen PSV werd Olij met talloze reddingen de grote uitblinker genoemd.

(Pro Shots)

Sparta Rotterdam

In de zomer van 2022 kwam Olij alsnog terecht in de Eredivisie. Sparta Rotterdam trek hem aan als opvolger van Maduka Okoye, die naar Watford transfereerde. In zijn eerste seizoen onderstreepte hij meteen het vertrouwen van trainer Maurice Steijn en de keeperstrainer. Olij maakte indruk met ‘slechts’ veertig tegentreffers in 37 officiële wedstrijden en veertien clean sheets. Sparta bereikte als nummer zes van de Eredivisie de finaleronde van de play-offs om Europees voetbal.


Interlandcarrière

Olij is vooralsnog niet opgeroepen voor het Nederlands elftal. Wel werd de doelman in 2012 Europees kampioen met het Onder 17-elftal van Nederland. In de finale tegen de leeftijdsgenoten van Duitsland stopte Olij de strafschop van Marc Stendera, waardoor zijn team de strafschoppenserie in eigen voordeel besliste.

Laatste update: 12 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie