Joshua Kitolano

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Joshua Kitolano

Joshua Kitolano is een Noorse middenvelder van Congolese afkomst. Sinds de zomer van 2022 staat hij onder contract bij eredivisionist Sparta Rotterdam.

  • Kitolano speelt momenteel voor Sparta Rotterdam
  • De middenvelder brak door bij Odds BK
  • Hij was jeugdinternational voor Noorwegen
  • Kitolano werd geboren in Congo

Clubcarrière

Joshua Gaston Kitolano werd op 3 augustus 2001 ter wereld gebracht in Likasi, een stad in de Democratische Republiek Congo. In oktober 2005 verhuisde het gezin, dat naast zijn ouders bestond uit zeven broers en zussen, naar Noorwegen. Hij werd aangemeld bij de Noorse voetbalclub Gulset IF en speelde zich daar in de kijker bij Odds BK (voorheen Odd Grenland)

Doorbraak in Noorwegen

Kitolano maakte op 15 april 2018 zijn debuut in de hoofdmacht van Odds BK. Zijn team verloor weliswaar kansloos met 3-0 van Strømsgodset IF, maar zijn invalbeurt betekende wel het begin van een carrière als profvoetballer. In de daaropvolgende seizoenen groeide hij uit tot een van de sterkhouders bij de club uit het Noorse Skien. De middenvelder kwam in totaal 119 officiële wedstrijden in actie (negen doelpunten).

Met Odds BK speelde Kitolano 108 keer in de Eliteserien, de hoogste divisie van Noorwegen. Tijdens zijn actieve periode werd in 2019 het beste resultaat neergezet door als vierde te eindigen.

Kitolano in duel met Utrecht-spits Anastasios Douvikas (Pro Shots)

Sterkhouder bij Sparta

In de zomer van 2022 trok Kitolano samen met teamgenoot Tobias Lauritsen naar Sparta Rotterdam. De middenvelder debuteerde op 5 augustus 2022 in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (0-0) voor De Kasteelheren. Zijn eerste doelpunt als Spartaan maakte hij op 23 oktober in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Sparta verloor met 3-1 in de Domstad, maar eindigde het seizoen desondanks als zesde. Het team van Maurice Steijn schakelde Utrecht uit in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal om pas in de finale te worden gestuit door FC Twente.

Kitolano bleef in het seizoen 2023-2024 een sterkhouder in het elftal van Sparta.


Interlandcarrière

Kitolano heeft alle vertegenwoordigende Noorse jeugdelftallen doorlopen. De in Congo geboren middenvelder debuteerde in oktober 2020 voor de Onder 21-selectie van het Scandinavische land, maar wist nog niet door te stoten naar het nationale team van Noorwegen.

Laatste update: 5 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie