Patrick van Aanholt

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Patrick van Aanholt

Patrick van Aanholt is een Nederlandse linksback. In januari 2023 werd de Bosschenaar door Galatasaray uitgeleend aan PSV.

  • Van Aanholt speelt momenteel voor PSV
  • De linksback was actief in Engeland en Turkije
  • Met Chelsea en Galatasaray werd hij landskampioen
  • Van Aanholt debuteerde in 2013 als Oranje-international
  • In 2021 behoorde hij tot de Nederlandse EK-selectie

Clubcarrière

Van Aanholt werd op 29 augustus 1990 geboren in ‘s-Hertogenbosch. Hij trapte zijn voetbalcarrière af bij de amateurs van OSC ’45, dat hij in 2005 inruilde voor de jeugdopleiding van FC Den Bosch. Nog datzelfde jaar maakte de linkervleugelverdediger een nieuwe overstap: hij werd toegevoegd aan de voetbalacademie van PSV.

Chelsea

In 2007 maakte de jonge Van Aanholt opnieuw een transfer. Het Engelse Chelsea besloot de Bosschenaar naar Londen te halen, waardoor hij zich verzekerde van een aantrekkelijk mooi salaris. The Blues verhuurden de linksback in de daaropvolgende jaren aan clubs als Coventry City (twintig wedstrijden), Newcastle United (zeven), Leicester City (twaalf) en Wigan Athletic (vier wedstrijden). Voor Chelsea speelde hij tussendoor welgeteld acht keer in de hoofdmacht.

Vitesse

In januari 2012 werd Van Aanholt andermaal uitgeleend door Chelsea, dat hem ditmaal voor tweeënhalf jaar bij eredivisionist Vitesse stalde. Tot en met de zomer van 2014 bleef hij actief voor de Arnhemmers. Van Aanholt maakte zijn professionele debuut in Nederland op 27 januari 2012 in de uitwedstrijd tegen PSV en won in zijn eerste Eredivisie-seizoen meteen de play-offs om Europees voetbal. In zijn derde seizoen stond Vitesse halverwege bovenaan, maar in de tweede seizoenshelft greep zijn team zelfs naast een Europees ticket.

Sunderland

In de zomer van 2014 keerde Van Aanholt terug naar Engeland. Slagen bij Chelsea zat er niet in, waardoor de linksback besloot om de overstap te maken naar Sunderland AFC. In dienst van The Black Cats speelde hij drie opeenvolgende seizoenen het gros van de wedstrijden. Van Aanholt speelde in tweeënhalf jaar tijd 95 officiële wedstrijden in het Sunderland-shirt (negen goals, negen assists).

Crystal Palace

Van Aanholt vertrok halverwege het seizoen 2016-2017 naar Crystal Palace, dat circa 16,5 miljoen euro neertelde voor de Nederlander. Op Selhurst Park werd hij een vaste waarde. In een periode van vierenhalf jaar maakte de vleugelverdediger 134 keer zijn opwachting voor de Londense club, waar hij veertien wedstrijden en zes assists op zijn naam schreef.

(Pro Shots)

Galatasaray

Van Aanholt liet de Engelse voetbalvelden in de zomer van 2021 achter zich. De verdediger koos voor een transfer naar het Turkse Galatasaray, waar hij tot eind januari 2023 een totaal van 62 officiële wedstrijden speelde (drie goals, vijf assists). In het nieuwe kalenderjaar toonde PSV, niet voor het eerst in zijn loopbaan, serieuze interesse voor de Bosschenaar. Op de laatste avond van de winterse transferwindow kwam de terugkeer in Eindhoven officieel rond, op huurbasis.

PSV

Op 5 februari 2023 maakte Van Aanholt zijn PSV-debuut in de competitietopper tegen Feyenoord (2-2). In totaal werd er in 21 officiële wedstrijden een beroep gedaan op de verdediger, die één van zijn twee doelpunten maakte in de halve finale van de TOTO KNVB Beker tegen SV Spakenburg (1-2 zege). PSV won de bekerfinale vervolgens ten koste van Ajax door de strafschoppenserie in eigen voordeel te beslissen.

Ruziënd met Ajacied Dusan Tadic (Pro Shots)

Van Aanholt won in augustus 2023 ook de Johan Cruijff Schaal met PSV.


Interlandcarrière

Van Aanholt werd in november 2013 voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal. In de oefeninterland tegen Colombia maakte de toenmalig Vitessenaar zijn debuut als Oranje-international door Memphis Depay vlak voor tijd af te lossen. Sindsdien is de teller met horten en stoten opgelopen tot negentien interlands, maar dat leverde slechts één eindronde op: in 2021 speelde Van Aanholt alle vier de wedstrijden op het EK. Nadien werd hij niet meer geselecteerd.

Laatste update: 6 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie